Anadolu Ajansı (AA), Mısır'da yaşanan Rabia katliamı şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşananları “Yarım Kalan Devrim, Mısır" kitabı ile okuyucuya sunuyor. "Yarım Kalan Devrim, Mısır", 14 Ağustos Dünya Rabia Günü'nden bir önce kitapçılardaki yerini alıyor.

AA, son yıllarda ön plana çıkardığı uluslararası haberciliğini kitap dünyasına taşıyor. Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri her gün dünyanın dört bir yanındaki abonelerine ulaştıran AA, yaptığı çalışmaları kitaplaştırıyor ve en zor anlarına tanıklık ettiği üç ülkeye dair arşiv değeri taşıyan kitaplar yayımlamaya başlıyor. 

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün Genel Yayın Yönetmeni olduğu üç kitaptan ilki “Yarım Kalan devrim, Mısır” adıyla bugün piyasaya çıkıyor. Kitap, Rabia katliamın yaşandığı 14 Ağustos’tan bir gün önce kitapçılarda hazır olacak. Kitabı 30 kişilik haberci ve editör ekibi üç ayrı bölüm olarak hazırladı. Bölümlerde kısa Mısır tarihi, Hüsnü Mübarek’in iktidardan düşürülmesi ve General Abdülfettah es-Sisi darbesiyle Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesi anlatılıyor.

Olayları yakında takip eden AA habercileri de Mısır’da olayların sembolü olan Tahrir ve Rabia meydanlarındaki gözlemlerini, şahitliklerini ve olaylar esnasında yaşadıklarını "Oradaydı" başlığı ile okuyucuya sunuyor.

Mısır kitabında AA foto muhabirleri tarafından çekilen çok sayıda özel fotoğraf kullanıldı. Özellikle Rabia Meydanı'na yapılan kanlı müdahalede olay yerinde olan habercilerin psikolojilerinin nasıl bozulduğu ve olaylardan nasıl etkilendiği ilk kez bu kitapta anlatılmış olacak. Birçok habercinin kanlı olayları izlerken gözyaşlarını tutamadığı ve uzun süre etkisinden kurtulamadığı tanıklıklar bölümünde anlatılıyor.

Rabia işaretinin ilk kez görüldüğü fotoğraf

Kitapta, tüm dünyada yaygınlaşan Rabia işaretinin nasıl ortaya çıktığı da ilk kez detaylıca anlatılıyor. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün kendi tanıklığını anlattığı bölümde, Mısır’da Rabia işaretini ilk keşfeden ve gösteren kişilerin fotoğrafı yer alıyor.

Mısır kitabını son yılların en büyük dramının yaşandığı Gazze kitabı ve hala savaşın can aldığı Suriye hakkındaki kitap takip edecek. Eylül ayında ise kitapların Arapça ve İngilizce baskıları yapılarak dünya kitapçılarına dağıtılacak. Böylece, habercilik yaptığı ülkelerde tarihe tanıklık eden AA, Mısır’ın ardından Gazze ve Suriye konulu kitapları üç dilde kitapseverlerle buluşturmuş olacak.

Kitaplarda, 2011'den bu yana Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler savaş ortamlarında bulunan uzman habercilerin araştırmalarıyla kronolojik olarak anlatılıyor. Öncelikle ülkelerin kısa siyasi tarihçeleri, meydana gelen olaylar ve haber niteliği taşıyan konular detaylı bir şekilde işleniyor. Buna ek olarak o ülkede görev yapmış ve olaylara şahitlik etmiş habercilerin kişisel izlenimleri ve tanıklıkları da kitaplarda önemli bölümler olarak yer alıyor.

"Oradaydı" başlığı altında yer alan bu tanıklıklarda haberciler, olaylar yaşanırken, fotoğraf çekerken ya da görüntüleri kaydederken neler yaşadığını, neler hissettiğini anlatıyor.

AA, her üç kitap için düşük fiyatlı baskılarının haricinde özel numara verilmiş ve ticari olarak satılmayacak koleksiyon baskılar yapacak. Sınırlı sayıda yapılacak bu özel baskı sadece devlet erkanı ile önemli kütüphane ve koleksiyonculara verilecek.


Kaynak: Anadolu Ajansı

Editör: TE Bilisim