İnternet yayınlarına ilişkin tasarı, TİB çalışanlarının sayısını artırırken onlara MİT personeline uygulanan dokunulmazlık zırhını da getiriyor. Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı müsaade etmediği sürece haklarında ceza davası açılamayacak.

5651 sayılı 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da önemli değişiklikler yapan 'torba yasa' tasarısı, beraberinde yeni tartışmaları da getirecek türden.

Kişisel hakkının ihlal edildiğini iddia eden kişi bir kez mahkeme kararı aldıktan sonra "aynı mahiyette" kişisel hak ihlali iddialarında başkaca bir mahkeme kararı almaksızın istediği kadar web sitesini kapattırabilecek. (5651 sayılı kanunun 9 uncu maddesine eklene 8. Bend) 

Bu sansür durumun yaratacağı sakınca, söz konusu ihlalin mahkeme kararında belirtilen "aynı mahiyette" olduğuna kimin karar vereceğinin belli olmamasından ve bu durumun nasıl denetleneceğinin açıklanmamasından kaynaklanıyor.

TİB Başkanı tarafından uygulatılacak kapatma kararına karşı hiçbir otomatik denetim mekanizması getirilmemesi de bir diğer sorun!

TİB’i denetleyecek mekanizmanın olmamasıyla yaratılan boşluğun yanı sıra kapanan internet siteleri için sadece "sulh ceza mahkemesine gidilebilir" şeklinde net olmayan bir hüküm getirilmiş olması da kafaları meşgul ediyor.

RÜŞVET HABERLERİ DE 2ÖZEL HAYATA MÜDAHALE’ SAYILABİLİR!

TCK'nın 134'üncü maddesinde düzenlenmiş olan "Özel Hayatın Gizliliğinin ihlali" konusu da düşündürücü biçimde ele alınmış bulunmakta.

Böyle bir ihlalin mevcudiyetini saptamak için her olayın kendi içinde değerlendirilip incelenmesi gerekirken tekil nitelikteki örnekleri öne sürüp ceza hukukunun temel prensiplerinin külliyen yok sayılması ve site kapatılması adaletsizliği artıracaktır.  

Bu durumda en önemli sorun; temel gazetecilik faaliyetleri kapsamında rüşvet, yolsuzluk, irtikap gibi fiillere dair bilgilerin yayınlanması da "özel hayatın gizliliği"ne ilişkin hükümlerle engellenmesinin mümkün olması!

‘HAKLARIM İHLAL EDİLİYOR’ BAŞVURUSU YETERLİ

Bu tasarı ayrıca siteler dışında Google, Facebook, Twitter gibi sosyal mecralar dahil, içerik üreten ve yayan ya da yayılmasına aracı olan sitelerin "özel hayatın gizliliğinin ihlali" ve "başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması" gerekçeleriyle kapanmasının yolunu da açıyor. 

5651 sayılı kanunun 9/A maddesinin 1,2,3,4,5,6,7n ci fıkraları kapsamında erişimin engellenmesi tam bir sansür olarak değerlendirilirken taslakla; TİB’e bir siteyi kapattırmak için "haklarım ihlal ediliyor" diye başvuran herkesin talebi kabul edilir hale getiriliyor.
 
Editör: TE Bilisim