Sarıyer Belediyesi ve Koç Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla düzenlenen “Yaşamak ve Yaşatmak için 17 Ağustos’u Unutma” adlı konferans ve ardından uygulamaya konan deprem tatbikatı, Sarıyer Belediyesi Kültür Merkezi’nde Sarıyerli yurttaşların katılımıyla gerçekleşti.
Sarıyer Belediyesi Basın Danışmanı Cengiz Kahraman’ın moderatörlüğünü yapmış
olduğu konferans, Kahraman’ın da açılış konuşmasında söylediği gibi; bugüne dek birçok acı yaşayan milletimize karşı bir farkındalık yaratmak ve bir gece yarısı karanlıklar içinde beton yığınları altına gömülen on binlerce yurttaşımızı unutturmamak adına gerçekleştirildi. “17 Ağustos, bizlere deprem gerçeğini anımsatan bir milat oldu. Bir fay hattı üzerinde yaşadığımızı sert bir şekilde anlatan acı bir anı oldu” diye konuşan Cengiz Kahraman sözü İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür’e bıraktı.
Uzun yıllar boyunca Marmara Denizi tabanında sismik araştırmalar yaparak, tüm Marmara Bölgesi’nin fay haritasını çıkaran Prof. Görür, 1999 depreminde ölen 17 bin 840, yaralanan 43 bin 953 yurttaşımızın, yıkılan 285 bin konut ve 40 binden fazla işyerinin hemen unutulduğunu hatırlatarak, acı bilançonun tekrarının olmaması için yerel yönetimlerin dile getirdiği Kentsel Dönüşüm projelerinin dışında gerçekçi ve bilimsel birçok projenin daha hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. 1912 yılında Şarköy’de ve 1999 da Marmara’da meydana gelen 7,4’lük depremlerin dışında en az 7,2’lik bir deprem oluşturacak potansiyel bir kırığın olduğu gerçeğini bir bilim adamı olarak kamuoyuna anlatmakla yükümlü olduğunu belirten Prof. Dr. Naci Görür, Kentsel Dönüşüm’ün bir müteahhitlik projesi olmadığını, sadece çürük binaların yıkılmasıyla sorunun ortadan kaldırılamayacağını söyledi.
Deprem sonrasının da tıpkı öncesi gibi alınması gereken birçok önlemler zinciri barındırdığının hatırlatıldığı konferansta, yetkililerin ve yöneticilerin deprem sonrası toplanma, barınma, geçici iskân ve beslenme gibi sorunlara anında yanıt verecek donanıma ve hazırlığa sahip olmasının önemine vurgu yapıldı.
Sarıyer Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülperi Özdemir’in de katıldığı “Yaşamak ve Yaşatmak için 17 Ağustos’u Unutma” adlı konferansın ardından, Sarıyer Belediyesi Destek Hizmetler Müdürlüğü ve Sivil Savunma Birimlerinin görev aldığı tatbikat gerçekleştirildi.
Kaynak: Muharrem ERDEMİR
Dijital basında 2023’te en çok konu olan...
MİCHAELA ASTRO'DAN YILBAŞI RİTÜELLERİ
Güney Kore'den yeni bir akım!
Emeklilerin işe geri dönme olasılığının...
TRT World Forum 2023” İçin Geri Sayım Başladı
Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce Konferansı...
Seçim döneminin “sahte haber karnesi” yayımlandı
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde ayrıntılar...
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!