27 Haziran 2026 Cumartesi

15. HANGİ İNSAN HAKLARI? FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

TÜRK SİNEMASI KAN KAYBEDİYOR!

Türk Sineması’yla ilgili gişe değerlendirmeleri yapan Nizam Eren, bu yılın ilk yarısında gösterime giren filmlerin hâsılatı üzerinden gerçekleştirdiği çalışmasını...

26 Haziran 2012 Salı 09:01
TÜRK SİNEMASI KAN KAYBEDİYOR!

Türk Sineması’yla ilgili gişe değerlendirmeleri yapan Nizam Eren, bu yılın ilk yarısında gösterime giren filmlerin hâsılatı üzerinden gerçekleştirdiği çalışmasını sinemaseverlerle paylaştı.

Sektörün durumunu geçen yılla kıyaslamaya da olanak sağlayan rapor Türk Sineması’nın kan kaybettiğini rakamlarla gözler önüne sermekte. İşte Nizam Eren’in o raporu…

Neredeyse her yıl geleneksel hale getirdiğim ‘’Türk Sineması İlk yarı değerlendirmesi’’ kayda değer notları aşağıdadır.

Kendimce sizlerin ilgisini çekeceğini sandığım bilgilerde atlama yaptı isem affola.

Fetih-1453’ün ‘’bütün zamanların izleyici rekoru’’na karşın yine de Türk Sineması, geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon izleyici kaybetti.

29 filmin gösterime girdiği 2012 yılının ilk 6 aylık bu döneminde (26 haftalık) gişelere giden izleyici sayısı 11.503.000 kişi ( % 0.5 yanılma payı ile) ve gişelere bıraktıkları para 105 milyon TL civarında.

2011 yılının ilk 6 ayında tam 41 filmin vizyon bulması ile gözler bu yıla çevrilmişti ama görünen o ki bu yıl geçen yıla göre kısır geçiyor.

1 Ocak 2012 den bu yana, 27 erkek 2 kadın yönetmen ile 29 filmi 29 farklı yönetmen ile izledik. Bu her yıl sektöre giren yönetmen sayısının 65 civarında olduğu gerçeği ile örtüşüyor.

Bu filmler içinde:

En çok gişe yapan film: 6.505.000 kişi ile FETİH – 1453 oldu. Film, kalan 28 filmin ürettiği toplam kişi sayısı kadar gişe yapmış görünüyor. Fetih-1453 gösterime çıktığı 440 kopya ve açılış rakamı olan 1.161.250 kişi ile de ilk yarının galibi.

En az gişe yapan film: 2.168 kişi ile Film adlı film oldu. 19 sinema da gösterilen FİLM, eleştirmenlerce övgü de almıştı ama gişe bu övgünün karşılığını veremedi maalesef.

En kötü hafta sonu açılışı: Kırık Midyeler. 170 kişi

Kopya başına düşen en kötü hafta sonu açılış: 67 kopya Anadolu Ateşi: 17 kişi

İlk 6 ay içinde 1 milyon kişi barajını geçen 3 film oldu. Malumunuz üzere Fetih -1453 ve Berlin Kaplanı ile Sen Kimsin? Tolga Çevik’in başrolünü oynadığı Sen Kimsin adlı film, 1.590.000 kişi ile bu dönemin sürprizi oldu. Eyvah Eyvah serisini sonlandıran Ata Demirer, başarılı bir performans çizdiği filmi ile beklentileri karşıladı. (1.975.000kişi)

Mayıs ayı ilk yarının en çok filmin gösterime çıktığı ay oldu: 8 film.

En az film ise son 25 yıldır olduğu gibi yine Haziran oldu:1 film.

Bu ayı 3 film ile Şubat ayı izledi. Oysa geçen yıl Şubat ayın da tam 6 film gösterime çıkmıştı.

Bu yıl ne oldu peki?

Herkes Fetih-153’ün gişeleri istilasından dolayı ya kaçtı ya da yer bulamadı.

24 film 100 bin kişiyi göremedi. Evet, Ocak ayından bu yana gösterime giren 29 filmin 24 tanesi 100.000 kişi barajını aşamadı

Bu yarıda göze çarpan, Anadolu Ateşi adlı sahne gösterisinin 3D olarak sinema salonlarına taşınması oldu. Dünya da ‘’sahne performansını sinema perdesine taşımak’’ açısından bir ilk olsa da maalesef gişe de beklentileri karşılayamadı. Ekumenopolis, 2 kopya ile gösterime girmesine karşın haftalarca sinemada kalma başarısını gösterdi ve belgesel bile olsa dağıtım ve pazarlama başarısı ile dev projelerin arasında sinema şansının olduğunu kanıtladı. Ülkücüler, ise 80 kopya ile bir belgeselin çok kopya ile de pazarlanabileceğini gösterdi.

AYAZ adlı film şu anda bu araştırmanın konusu değilse bunda yapımcının gala gecesi basın mensuplarına filmi geri çektiğini açıklaması yüzündendir. Dağıtımcı firmaya kızarak filmi gösterimden çeken yapımcı, filmi ileri bir tarihte tekrar gösterime sokabileceklerini belirti ama deneyimlerim bunun gerçekleşemeyeceğini söylüyor.

TV dizileri ile popüler olan Tamer Karadağlı, daha önce sinemada oyuncu olarak karşımıza çıkmıştı ama SÜPER TÜRK ile yapımcı – yönetmenliği ilk kez denedi. Film, 206 kopya ile sadece 79.000 kişi yaparak Karadağlı’ya zarar ettirdi.

29 film toplam 2.539 kopya ile de geçen yılın çok gerisinde kaldı. (geçen yıl: 41 film: 3.673 kopya)

Kısacası Türk sineması kan kaybediyor.

Gitmeden birde not olarak düşeyim: Siz siz olun filminizi Haziran’da gösterime çıkarmayın. En azından şimdilik…

Nizam EREN

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    e-gazete
    • Sinematur - 05 Ocak 2015 Manşeti
    KARİKATÜR
    ARŞİV