KonuŞu Dizisinin Yeni Konuşması “Sosyolojik Bir Vaka Olarak Pera” The Circle’da Gerçekleşecek

İstanbul’un günümüze kadar tarihsel niteliklerini koruyabilmiş semtlerinden biri olan Pera’nın mimari tarihi ve geçirdiği değişimlerin sosyolojik açıdan Mimar ve Yazar Korhan Gümüş ve Mimarlık Tarihçisi Zafer Akay tarafından değerlendirileceği “Sosyolojik Bir Vaka Olarak Pera” başlıklı KonuŞu, 13 Şubat 2019 saat 19:30’da The Circle’da gerçekleşecek.

Avcı Architects öncülüğünde kurulan mimari, tasarım ve sanat odaklı platform The Circle, 13 Şubat’ta yeni bir KonuŞu etkinliğine sahne olacak. “Sosyolojik bir Vaka Olarak Pera” başlığıyla gerçekleşecek konuşmada 1980’lerden beri Pera mimarisinin korunması için geniş çapta projeler yürüten Mimar Korhan Gümüş ile Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Mimarlık Tarihçisi Zafer Akay bir saat süresince Pera’nın mimari tarihi, sosyolojik açıdan nasıl ele alınması gerektiği, toplumsal hafızadaki yeri, tarihindeki “bitme” noktaları ve neoliberal politikalar ile geçirdiği değişimler gibi konularda ziyaretçileri bilgilendirecek.

Zamanın politik ekonomisine bağlı olarak hep değişime tabi olmuş bir sosyolojiye ve mimariye sahip olan, yaklaşık 2000 senelik yerleşim birimi Pera, Bizans’tan Osmanlı’ya kadar uzanan süre boyunca şehir merkezinin karşısında bir ticaret odağı olarak kullanılmış. Genellikle Ermeni, Rum ve Levanten azınlıkların yaşadığı bölge, farklı kültürlerin bir arada bulunmasıyla her noktasında farklı mimari imzaların oluşmasına zemin hazırlamış.

Uzun süre Osmanlı’nın finans merkezi olarak işlerken 19.yy‘da geçirdiği büyük yangının ardından kimlik değiştirmek zorunda kalan Pera, Tanzimat Dönemi’nden günümüze Türkiye’de yaşanan her toplumsal olayın izdüşümünün yaşandığı, İstanbul’a yüzyıllar boyunca uğrayan her entelektüelin üzerine bir şeyler yazdığı ve son zamanlarda bazı kitleler tarafından ‘bittiği’ savunulan bir sosyolojik vaka olarak The Circle’da konuşmacılar tarafından irdelenecek.

Mimar Korhan Gümüş ile Mimarlık Tarihçisi Zafer Akay’ı bir araya getiren etkinlikte ikilinin bir saat sürecek konuşmasını 30 dakikalık soru-cevap kısmı takip edecek. Konuşmadan üç gün sonra “KonuŞuydu Raporu” ile konuşmacıların öne çıkan analizleri ve okuma listesi katılımcılarla yazılı olarak paylaşılacak. Biletler www.biletino.com’dan temin edilebilir.

KonuŞu Hakkında

KonuŞu, günümüzü anlamak ve anlamlandırmak için kurulmuş yepyeni bir konuşma platformudur. KonuŞu'nun amacı, sosyal konularda uzman analizlerini meraklılarıyla buluşturmak, tarihsel bilgi ve sosyolojik öngörü sahibi olmayı hızlandırmak ve günlük politika dışı konuları tartışmaya açmaktır. 

KonuŞu'da aynı konu üzerine çalışan ve farklı formasyonlardan olan iki konuşmacı konuyu bir saatlik bir sohbet içinde ele alır. Etkinlikler 30 dakikalık soru cevap kısmı ile son bulur. Konuşmalardan iki gün sonra gönderilen bir bülten ile konuşmada öne çıkan argümanlar ve sorulan yeni sorular etkinliğe katılanlar ile yazılı olarak paylaşılır. KonuŞu, 2018 yılında sosyolog Hale Ceren Zeytinoğlu tarafından kurulmuştur.

The Circle Hakkında

“The Circle” mimarlık ve tasarım odaklı bir ortak çalışma alanı, işbirliği, öğrenme ve öğretme topluluğudur. Oluşum aynı zamanda sergi mekânı, işbirliği merkezi, etkinlik mekânı, üretim atölyesi, araştırma ve öğretim için akademik bir platform, müzik mekânı, yaşam ve iş ilişkileri için bütünsel bir uygulama alanı ve çok daha fazlası olma özelliğini taşıyor.

Felsefemiz samimiyet ve açıklık duygularından besleniyor. Bu felsefe aynı zamanda ortak çalışan kişilere hem kendilerini bireysel olarak daha iyi ifade edebilecekleri hem de bu topluluk üzerinden profesyonel ve özel hayatlarının potansiyelini geliştirebilecekleri bir platform sunarak, onları topluluğa davet etmemizin merkezinde yatan kapsayıcılık ilkesine dayanıyor. 

Sadece mimarlığa değil, aynı zamanda mimarlığın özünde çok disiplinli bir sanat olduğunun farkında olarak kişisel ve profesyonel gelişime odaklanıyoruz. Bu çok disiplini yapının içerisinde sadece teknik tasarım değil, aynı zamanda tüm bakış açılarımıza işleyen bir sürdürülebilirlik felsefesi de yer alıyor.

Esnek ve açık bir yapımız olduğundan farklı görüşlere açığız. Bu da yalnızca mimar olmanın ötesine geçerek kimliğimizi esnetmeyi mümkün kılıyor; çünkü biz sadece mimar değiliz. Biz kendimizi daha çok düşüncenin ve etkileşimin tüm şartlarına ve etki alanlarına uyum sağlayabilen “Mekânsal Aktörler” olarak tanımlıyoruz.

The Circle, Avcı Architects öncülüğünde Selçuk Avcı, Sanja Jurca Avcı, Markus Lehto, Eda Çarmıklı, Yüksel Demir, Kemal Seyhan, Nurgül Türker, Dilara Tekin Gezginti ve Yunus Tonkuş tarafından kuruldu.

 

Adres: The Circle, Kumbaracı Yokuşu, Tercüman Çıkmazı, No 16/1, Beyoğlu, İstanbul