İç savaşın 5'inci yılına girdiği Suriye'de yüz binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca Suriyeli de ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Yüz binlerce insan da savaş nedeniyle sakat kaldı. Kimisi kolunu, kimisinin de bacağını kaybetti.

Adıyaman'daki çadır kente yerleştirilen savaş mağduru engelli Suriyeliler de ailelerinin desteğiyle hayata tutunmaya çalışıyor.

Bomba kardeşlerin birer ayağını aldı

Deyriz Zor kentinde yaklaşık 2 yıl önce düzenlenen hava saldırısında şarapnel parçaları isabet eden Abdulhadi (16) ve Hasan (15) Duruba kardeşler, birer bacaklarını kaybetti.

Koltuk değnekleriyle yürümek zorunda kalan iki kardeş, yaşadıkları sıkıntılara rağmen çadır kentte eğitimlerini sürdürüyor.

Abdulhadi Duruba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasına ait iş yerinde bulundukları sırada yakınlarına düşen bombadan yayılan şarapnel parçalarıyla yaralandıklarını söyledi.

Ambulansla Türkiye'ye getirildiklerini belirten Duruba, "Türkiye'ye geldikten sonra tedavi olduk ancak sağ ayağımı kaybettim. Kardeşim ise sol ayağının bir kısmını kaybetti. Artık koltuk değnekleri ile yürümek zorundayız" dedi.

Engelli olmalarına rağmen her gün koltuk değnekleriyle okula giderek eğitimlerine devam ettiklerini ifade eden Duruba, öğleden sonra da Kur'an-ı Kerim eğitimi aldıklarını dile getirdi.


Omurgasına zarar veren kurşun yatağa mahkum etti

Keskin nişancının hedefi olan 25 yaşındaki Abdulhadi Allevi de vücuduna isabet eden merminin omurgasına zarar vermesi nedeniyle yatağa bağımlı halde yaşamını sürdürüyor.

Allevi, 2 yıl önce eve giderken Suriye ordusuna bağlı bir keskin nişancı tarafından vurulduğunu belirtti.

Sol koltuk altından girip sağ koltuk altından çıkan mermi nedeniyle ağır yaralandığını anlatan Allevi, "Ailem tarafından Şanlıurfa'ya getirildim, uzun süre tedavi gördüm. Doktorlar merminin omurgama zarar verdiğini, bu nedenle belimden aşağısının tutmayacağını söylediler" diye konuştu.

Hastaneden çıktıktan sonra yetkililer tarafından Adıyaman'daki çadır kente yerleştirildiğini anlatan Allevi, hiçbir ihtiyacını karşılayamadığı için ailesinin kendisine bir bebek gibi baktığını kaydetti.


"Tekrar yürüyebilmek için tedavi olmak istiyorum"

Suriye ordusuna karşı savaşırken patlayan bombadan saçılan 7 şarapnel parçası vücuduna isabet eden 25 yaşındaki Mates Hamdu ise iki ayağını ve sağ kolunu hareket ettiremez hale geldiğini söyledi.

Şarapnel parçalarını izlerini başında ve bedeninde taşıyan Hamdu, ağabeyinin yardımıyla ihtiyaçlarını giderdiğini dile getirdi.

Fizik tedavi görmesi durumunda yürüme şansının olabileceğini vurgulayan Hamdu, "20 gün önce doktora gittim. Doktorlar fizik tedavi önerdi. Tekrar yürüyebilmek için tedavi olmak istiyorum" dedi.

Hamdu, yakınlarının kullandığı tekerlekli sandalye ile çadırından çıkarak gezebildiğini söyledi.


Kaynak: Anadolu Ajansı