13 Mayıs 2026 Çarşamba

15. HANGİ İNSAN HAKLARI? FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

ÖZEL GÖSTERİM – TEK IŞIK

22 Kasım 2011 Salı 16:44
ÖZEL GÖSTERİM – TEK IŞIK

Çalışmaktan yaşlanmaya zaman bulamayan, 60 yıllık bir eğitimcinin yaşamı… «Efsane Öğretmen » olarak ünlenen Hüseyin Hüsnü Tekışık, öğretmenliğe başladığı samanlıktan bozma ilkokulundan, yazdığı 86 kitabın geliriyle kurduğu 17 eğitim kurumuna uzanan yaşam serüvenini İZ TV ekranında anlatıyor.

1928 yılında, eğitimci bir ailenin en küçük üyesi olarak doğup, eserleriyle eğitim tarihine geçmiş bir isim... Şebinkarahisar’dan bir çocuk olarak çıkıp, Sivas Öğretmen Okulu’ndan idealist bir genç olarak diplomasını aldıktan sonra, Anadolu’nun ücra köylerine Cumhuriyet idealini taşıyan bir eğitim gönüllüsü... Yazar, öğretmen, eğitimci, yayıncı, hayırsever... Hüseyin Hüsnü Tekışık, bunların hepsi.

Tek Işık belgeseli, yazdığı 86 kitabın geliriyle 13 ilde 17 eğitim kurumu, üç araştırma merkezi, bir öğretmen evi yaptıran, yüzlerce okula kütüphane ve laboratuvar kurduran Efsane Öğretmen’in yaşamına ışık tutuyor. Tekışık, doğduğu evi, eğitimci dedelerini, bir Cumhuriyet projesi olarak öğretmen okullarında yetiştirilen idealist kuşakları, tayin edildiği ücra köydeki ilkokulunu, yazdığı kitapların gelirleriyle inşa ettirdiği kurumları, yerlerinde anlatıyor. Mesai arkadaşları ve yakınları, Tekışık’ın tek başına eğitim dünyasında yarattığı farkı tartışıyor. Ankara, Şebinkarahisar, Sivas ve Bingöl’de, üç aylık bir süreçte yapılan çekimler, TBMM Üstün Hizmet Ödülü sahibi Tekışık’ın, bilgisizliğin karanlığına tuttuğu göz alıcı ışığı ekrana yansıtıyor.

Eğitime adanmış bu olağandışı yaşamı, 24 Kasım Perşembe ‘Öğretmenler Günü’nde saat 19.40'ta İZ TV’de izleyin...

Bu habere yorum yapan ilk siz olun!

  • Ad Soyad:

  • Yorum:

  •  

    @name x

  • UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    EN ÇOK OKUNANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SAYFALAR
    e-gazete
    • Sinematur - 05 Ocak 2015 Manşeti
    KARİKATÜR
    ARŞİV