Akademi Ödüllerinde Oscar’lık Skandal

Medya Takip Merkezi (MTM), sinemanın enprestijliödüllerini mercek altına aldı. Renkli görüntülere sahne olan 89. Oscar Ödül Töreni’nde yok yoktu. Kırmızı halı seramonisi, sahne şovları, rekorlar, ilkler, yanlış anons skandalı, ünlülerin yakalarındaki mavi kurdeleler, protestolar, siyasi göndermeler ve daha birçok ayrıntı. İşte araştırmanın detayları…

2017 Oscar Ödülleri sahiplerini buldu. 24 Ocak’ta adayların açıklanması ile başlayan yarış 26 Şubat gece yarısı itibariyle sona erdi. 2017 Oscar Ödül Töreni bu süre dilimi içerisinde tam 3 bin 204 habere konu oldu. 

14 dalda aday olan yılın en çok konuşulan yapımı 'La La Land' 6 dalda ödüle layık görüldü. En iyi orijinal senaryo, en iyi film müziği, en iyi sinematografi, en iyi prodüksiyon tasarımı, en iyi kadın oyuncu ve en iyi yönetmen dallarında ödül kazanan film, yazılı basın ve internet medyasında toplam 2 bin 460 habere konu edildi.

Ancak 89. Oscar Ödül Töreni, görülmemiş bir skandala sahne oldu. Merakla beklenen En İyi Film Oscar'ı önce La La Land olarak açıklanırken, sonrasında ödülünsahibinin Moonlight adlı yapım olduğu şeklinde düzeltme yapıldı ve Oscar tarihinde bir ilk yaşandı.

Moonlight, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Film de dahil olmak üzere 3 dalda ödül kazanırken, yazılı basın ve internet medyasında toplam 2 bin 173 habere konu oldu ve La La Land’ın gerisinde kaldı.

 

En çok konuşulan isim Emma Stone

En iyi kadın oyuncu ödülü sahibi Emma Stone bin 847 haberle en çok konuşulan isim olurken, en iyi erkek oyuncu ödülü sahibi Casey Affleck bin 333 haber, en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü sahibi Viola Davis ise bin 254 haberle medyada yer aldılar.

Moonlight filmindeki performansıyla Mahershala Ali, en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü aldı ve bu dalda Oscar kazanan ilk Müslüman oyuncu olarak tarihe geçti. MTM’nin raporuna göre oyuncu, yazılı ve dijital basında toplam bin 538 habere konu edildi.

“La La Land” filmi ile en iyi yönetmen ödülü kazanan 32 yaşındaki Damien Chazelle, şimdiye kadar bu ödülü kazanan en genç yönetmen olarak kayda geçti.14 dalda aday gösterilen filmi ile geceye damgasını vuran yönetmen, yazılı basın ve internet medyasında toplam bin 188 habere konu oldu.

En İyi Yabancı Film ödülü, “The Salesman” filmi ile İranlı yönetmen AsgharFarhadi'ne verildi. Farhadi, Trump'ın Müslüman ülkelere uyguladığı vize yasağını boykot ederek Oscar törenine katılmadı.MTM’nin aynı raporuna göre film, yazılı ve dijital basında toplam bin 42 haberle yer aldı.

 

 

Oscar da dikkat çeken ayrıntılardan biri de 89. Oscar Ödül Töreni sunucusu Jimmy Kimmel’in canlı yayında ABD Başkanı Donald Trump'a yaptığı göndermelerdi. Jimmy Kimmel, Twitter üzerinden Trump'a mesaj gönderdi.

Bir başka ayrıntı ise89. Oscar Ödül Töreni’ne katılan yıldızlardan bazılarının yakalarındaki Trump’ın Müslüman yasağını protesto ettikleri mavi kurdelelerdi.