DİKKAT! Eğer gerçekleşirse; “Kanal İstanbul” projesi Trakya Bölgesi’nin ekolojik dengesini bozacak, yer altı sularını olumsuz etkileyecek!


Bilim insanlarının şiddetle karşı çıktığı ve "Projeye hiç başlanılmasın" diyerek DİKKAT çektiği “Kanal İstanbul Projesini” İBB Meclis gündemine taşıyan CHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam hazırladığı yazılı soru önergesinde,Bilindiği üzere 2011 Milletvekili Genel Seçimleri öncesi Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından “çılgın” projeler açıklanmış, bunlardan bir tanesi de “Kanal İstanbul” projesi olmuştu. Bu projenin Trakya Bölgesi’nin ekolojik dengesini bozacağı, yer altı sularına olumsuz etkisi olacağı; ulaşım açısından yeni köprüler gerektireceği bilinmektedir” hatırlatmasında bulunarak konuyu İBB Meclis Gündemine taşıdı ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu; “Anılan “Kanal İstanbul” projesinin güzergâhı nedir? Genişlik, derinlik, denizden denize veya havuzlu irtifalandırma vb. özellikleri nelerdir? Çevre yapılaşmalara hangi kriterlere göre izin verilecektir? Acil bir durumda, İstanbul’un nüfusunun büyük bölümünün yaşayacağı ortaya çıkacak ada formundaki bu yapıdan tahliye edilmesi gerektiğinde bir acil durum planı yapılmış mıdır? Bu projenin İstanbul’un Anayasa’sı olan 1/100.000 ÇDP nasıl etkileyecektir? Projenin detayları nedir? Yeni plan ne zaman onay mercilerine sunulacaktır? Proje hakkında İBB Başkanı olarak görüşünüz nedir? Proje hakkında İBB’nin ve diğer ilgili kurumların görüşleri nedir?”


 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinin 2014 yılı Haziran ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyeleri Dr. Hakkı Sağlam ve Bayram Özata’nın imzası ile Meclis Bakanlığına sunulan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın cevaplandırılması isteği ile verilen yazılı soru önergeleri;

Yazılı Cevaplandırılmasını İstediğimiz Sorular: 13.06.2014 

Bilindiği üzere 2011 Milletvekili Genel Seçimleri öncesi Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğantarafından “çılgın” projeler açıklanmış, bunlardan bir tanesi de “Kanal İstanbul” projesi olmuştu. Bu projenin Trakya Bölgesi’nin ekolojik dengesini bozacağı, yer altı sularına olumsuz etkisi olacağı; ulaşım açısından yeni köprüler gerektireceği bilinmektedir. Bu kapsamda;

1. Anılan “Kanal İstanbul” projesinin güzergâhı nedir?

2. Genişlik, derinlik, denizden denize veya havuzlu irtifalandırma vb. özellikleri nelerdir?

3. Gemi boyutları, zamana göre geçiş yönleri vb. işleyişe ilişkin belirlenmiş diğer detaylar nelerdir?

4. Taşınacak yüklere ilişkin kısıtlar var mıdır? Riskli yükler taşınacak mıdır?

5. Çevre yapılaşmalara hangi kriterlere göre izin verilecektir?

6. Hangi yükseklikte kaç adet köprü geçişi yapılacaktır? Bunların karayolu demiryolu detayları nasıldır?

7. Acil bir durumda, İstanbul’un nüfusunun büyük bölümünün yaşayacağı ortaya çıkacak ada formundaki bu yapıdan tahliye edilmesi gerektiğinde bir acil durum planı yapılmış mıdır?

8. Bu projenin İstanbul’un Anayasa’sı olan 1/100.000 ÇDP nasıl etkileyecektir?

9. Projenin detayları nedir? Yeni plan ne zaman onay mercilerine sunulacaktır?

10. Proje hakkında İBB Başkanı olarak görüşünüz nedir?

11. Proje hakkında İBB’nin ve diğer ilgili kurumların görüşleri nedir?

Editör: TE Bilisim