Anadolu Ajansı (AA) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ve dünyanın en prestijli fotoğraf yarışmalarından biri olması hedeflenen uluslararası "Istanbul Photo Awards"a 104 ülkeden başvuruda bulunuldu.

Yarışmanın, dünyaca ünlü isimlerden oluşan jürisi, 14-15 Mart'ta İstanbul'da bir araya gelerek kazanan fotoğrafları belirleyecek.

Sonuçlar, nisan ayında düzenlenecek basın toplantısıyla dünyaya ilan edilecek. Kazanan fotoğrafların açıklanmasının ardından İstanbul ve Ankara'da sergi açılacak, fotoğraflardan bir de albüm hazırlanacak.

11 bin 587 fotoğraf gönderildi

Fotoğraf dünyasının önemli internet siteleri ve sosyal medya mecralarından duyurulan yarışma ilk kez düzenlenecek olmasına rağmen büyük ilgi gördü.

Yarışmaya başvuruların başladığı 1 Kasım 2014 tarihinden 31 Ocak 2015’e kadar 104 ülkeden 11 bin 587 fotoğraf gönderildi. Başvurular "istanbulphotoawards.com" adresi üzerinden yapıldı.

Yarışmada haber tekil, haber seri fotoğraf, spor tekil ve spor seri fotoğraf olmak üzere dört kategori ile jüri özel ödülü için toplam 58 bin dolar ödül verilecek. Her kategorinin birincileri 8 bin, ikincileri 3 bin, üçüncüleri ise bin 500 dolar ödülün sahibi olacak.

Jüri, Pulitzer ve Word Press ödüllü üyeleriyle dikkati çekiyor

Çektikleri haber fotoğraflarıyla dünya gündeminde yer alan profesyonel basın fotoğrafçılarının katılımına açık "Istanbul Photo Awards"ın kazananlarını belirleyecek jüride Time'ın fotoğraf editörü Alice Gabriner, Shanghai Center of Photography'nin (SCOP) kurucusu Pulitzer ödüllü Liu Heung Shing, Stern dergisinin fotoğraf editörü Harald Menk, Getty Images direktörlerinden Georges Dekeerle ve AFP’nin fotoğraf geliştirme departmanı direktörü Michel Scotto gibi ünlü isimler yer alıyor.

Jüride, World Press ödüllü foto muhabirleri Yuri Kozirev, Guillaume Herbaut ve Patrick Chauvel’in yanı sıra Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Ahmet Sel ve Anadolu Ajansı Fotoğraf Servisi Editörü Fırat Çağlayan Yurdakul da bulunuyor.

"Istanbul Photo Awards", ilk kez 1-7 Eylül 2014 tarihinde Fransa’da düzenlenen "Visa Pour l'Image Perpignan" haber fotoğrafı festivalinde uluslararası fotoğrafçılara tanıtılmıştı.

Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgiye, yarışma için özel hazırlanan internet sitesi "istanbulphotoawards.com" ve "anadoluimages.com" adreslerinden ulaşılabilir. Sonuçlar, Türkiye, Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük online editoryal fotoğraf portalı olan "anadoluimages.com" sitesinde de duyurulacak. "Anadolu Images"da Türkiye'nin ve bölgenin en eski ve köklü haber kuruluşu olan AA'nın 94 yıllık editoryal fotoğraf arşivinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından haber fotoğrafçılarının yüklediği en güncel, en önemli fotoğraflara ve haber videolarına da ulaşılabiliyor.

Editör: TE Bilisim