HAKKARİ (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Hakkari’de, Yüksekova’da havalimanı olur mu diye düşünenlere, şimdi en güzel cevap; Türkiye Cumhuriyeti Devleti için vatandaşları arasında fark yoktur, Ordu, Giresun’da havalimanı olursa Yüksekova’da da olur. Hiçbir ülkemizin hiçbir coğrafyası, hiçbir santimetrekaresi birbirine ırak olmayacak. Gönüller birbirine ırak olmayacak" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yapımı tamamlanan Selahaddin Eyyubi Havalimanı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Hakkari’nin bir türküsü der ki, 'Irak yollar yakın olsa, bir güzelde hakkım olsa, Lokman Hekim dostum olsa, baksa dillere, dillere.’ Irak yolları, yakın etmek için buradayız. Ülkemizin diğer köşeleriyle Hakkari Yüksekova’yı yakın kılmak için buradayız. Hakkari’nin karlı dağları, şahit olsun ve dahi selam olsun karlı dağlara” diye konuştu.

Hakkari’nin ilçeleri ve ulemasının isimlerini de sayarak selamını ileten Davutoğlu, şöyle devam etti:

”Hakkari kilimlerini dokuyan analarımız, bacılarımız, kızlarımıza selam olsun. Bu Hakkari’nin dağlarını, ovalarını şenlendiren yiğit Hakkarililere selam olsun. Dün Çanakkale’deydim, Çanakkale’de hitap ederken, bugün Hakkari’ye geleceğimi söyledim, bütün vatandaşlarımız 1915’te, ülkemiz, inancımız, örfümüz, Ezan-ı Muhammedi savunmak için Çanakkale’de şehit düşen ülkemin her köşesinden gelen şehitlerimiz adına selam verdim ve dedim ki ‘yarın Hakkari’ye gidiyorum, selamınızı götüreyim mi’ dedim. On binlerce vatandaşımız tek bir ağızdan ‘Hakkari’ye selam olsun’ dedi. İşte kardeşliğimizin işareti. Birgün Çanakkale’deyiz, Tekirdağ’da, diğer gün Hakkari’de, Şırnak’tayız.”

“Vatana, millete aşık olanlar için ırak diyar yoktur. Irak gönül yoktur, uzak hiç bir kardeşimiz yoktur” diyen Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Allah dostumuzu, kardeşliğimizi daim etsin. Bu kardeşliğe herhangi bir şekilde darbe vurmak isteyen olursa, onlara karşı bizi bir kılsın, bizi iri kılsın, bizi diri kılsın. Yüksekova şahit olsun, dağlar şahit olsun, Çanakkale’de nasıl ecdadımız omuz omuza bu milletin onuru, haysiyeti için yürümüşse, nasıl Selahaddin Eyyubi Kudüs’e inancımız için yürümüşse, biz de geleceğe hep birlikte yürüyeceğiz. Hep birlikte yürümeye var mısınız? Birliği daim kılmaya var mısın? Ezeli kardeşliği, ebedi kılmaya var mısınız? Bu havalimanıyla Hakkari’yi Çanakkale ile kardeş kılmaya, komşu kılmaya var mısınız? İdealimiz budur.”

Hakkari kiliminde kullanılan motiflere işaret eden Davutoğlu, bu kilimde kullanılan motiflerin Toroslarda yörük kilimlerinde de yer aldığına dikkati çekti.

Davutoğlu, şunları söyledi:

“Öyle desenler vardır ki Anadolu’nun değişik yerlerinde de Toroslor yörük obalarında da görürsünüz, Hakkari’nin yiğit Kürt aşiretlerinde de görürsünüz. Gelin kız, muhabbet kuşu, hayat ağacı, kurt ayağı, akrep ve dahi nice desenler, Hakkari kiliminde olduğu gibi Torosların yörük kiliminde de vardır. Her yerde, biz aynı desenleri kullanırız. Şimdi birileri bu güzel motifleri, desenleri birbirinden ayırmak istese tel tel o kilimin liflerini birbirinden ayırsa, geriye kilimden eser kalır mı? Birileri bu kilimin renklerini ayırmak istese o güzel Hakkari kiliminden eser kalır mı? Biz, kilimlerimizin desenlerini birleşmesi gibi ülkemizin her santimetrekaresi karesini birbiriyle ebediyen Hakkari kilimi gibi kılmaya geliyoruz. Uşak halısı, Hereke halısı, Hakkari kilimi hepsi aynı desenle, aynı ruh haliyle dokunmuştur. İşte kardeşliğimizin esası bu. Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımız ile Ordu- Giresun Havalimanı’nın açılışındaydık. Denizin üzerine havalimanı yapacak kudrette devletimiz var. 12 yıl önce hayal gibi görünen, hatta Cumhurbaşkanımız dile getirdiğinde, ‘Hakkari’de Yüksekova’da havalimanı olur mu’ diye düşünenlere şimdi en güzel cevap; Türkiye Cumhuriyeti Devleti için vatandaşları arasında fark yoktur, Ordu, Giresun’da havalimanı olursa Yüksekova’da da olur. Hiçbir ülkemizin hiçbir coğrafyası, hiçbir santimetrekaresi birbirine ırak olmayacak. Gönüller birbirine ırak olmayacak.”

-“Hayal gibi görünenleri gerçek kıldık”

Hakkari, Yüksekova,  Çukurcalılar adına havalimanı projesini başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Ulaştırma Bakanları Binali Yıldırım ve Lütfi Elvan’a teşekkürü borç bildiğini ifade eden Davutoğlu, şöyle dedi:

“Hayal gibi görünenleri gerçek kıldık. İnşallah nice büyük hayalleri birlikte gerçek kılacağız. Hakkari bizim için önemlidir. AK Parti’nin tarihinde de  önemli yere sahip. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız, AK Parti Genel Başkanı olarak ilk mitingine çıktığında, 2002’de, büyük yürüyüşe çıktığımızda, bu yürüyüşü Hakkari’den başlattık. İlk miting Hakkari’de olmuştu. Biz de burada yapmayı planlıyorduk. Havalimanı yetişsin, mitingimizi bir hediye ile birleştirelim diye bugüne aldık. Hediyemiz hayırlı olsun.”

Davutoğlu, AK Parti  hükümetleri döneminde yaşanan gelişmelere işaret ederek, olağanüstü hali kaldırdıklarını vurguladı. 

"Hayatı zorlaştıran yol kontrolleri vardı. Meralar, köyler boşalmıştı. Olağanüstü hali kim kaldırdı? Yol kontrollerini kim kaldırdı? Uçakla inerken, Rabbime hamdettim. Aziz Hakkarililer, siz ne kadar şanslısınız. İnşallah ilk fırsatta bir veya iki gün tatil imkanı olursa, şu yaylalara, dağlara gelip burada sizlerle bu dağlardan enerji alacağız" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: 

"Buraya sadece havalimanı tesisi açmaya değil miting yapmaya değil kardeşlerimizle diz dize oturmak üzere bir bayram gününde de bir arada olacağız. Bu güzel dağlar, meralar, hayvancılığa hasretti, boşalmıştı. Köye Dönüş Projesini çıkardık, arkasından hayvancılığa olağanüstü destek verdik. Hakkari’de 434 bin küçükbaş hayvan varmış, şimdi 750 bine yükseldi. Bunu iki katına çıkaran bizim takip ettiğimiz çözüm süreci, milli birlik ve kardeşlik projesidir. Bütün bu projelerde, hepsinde tek bir şey gözettik; insan onurunu korumak, vatandaşlarımız Edirne’de ne hakka sahipse, Hakkari’de o hakkı bütün vatandaşlarımıza vermek.”

Davutoğlu,  12 Eylül döneminde yasaklanan “Hakkari’de Bir Mevsim” isimli filmde, Hakkari’ye sürgün olarak gönderilen öğretmenin hayat hikayesinin anlatıldığını belirtti.

Davutoğlu, “Şimdi o Hakkari’den eser kalmadı. Aksine birçok memurumuz, yakın dostumun oğlu da burada doktorluk yapıyor, “Hakkari’ye dönmek için fırsat kolluyorum’ diyor ve ‘Hakkari, İstanbul’a, Ankara’ya göre çok daha huzurlu ve yaşanabilir yer oldu’ diyor” dedi. 


Kaynak: Anadolu Ajansı