AVUKATLIĞIN İTİBARI AZALDI

Ankette, avukatların en çok şikâyetçi oldukları konu avukatlık mesleğinin itibarının azalması. “Avukatlık mesleğinin itibarı hakkında ne düşünüyorsunuz?” şeklinde yöneltilen soruya avukatların % 95’i “İtibarı maalesef aşındırılmış” şeklinde cevap verdi. “Türkiye’de avukatlık mesleğinin en önemli ilk sorunu sizce nedir?” sorusuna verilen cevaplarda da “Avukatlık mesleğinin azalan itibarı” cümlesi sıklıkla yer aldı.

 

FEYZİOĞLU ve KOCASAKAL BAŞARISIZ

Ankette İstanbul Barosu ve Türkiye Barolar Birliğine yönelik sorularda yer aldı. Bu sorulardan elde edilen bazı veriler şöyle;

Barolar ve Türkiye Barolar Birliğinin avukatlık ve yargı sorunlarına yeteri kadar duyarlı olduğunu söyleyenlerin oranı sadece % 15.

Barolar ve Türkiye Barolar Birliğinin şeffaf olduğunu düşünen avukatların oranı ise % 20.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ı başarısız bulanların oranı % 60’a yaklaşıyor. 

 

SOSYAL BARO ŞART

Ankette yer alan “Baroların, Topluma ve Avukatlara Yönelik Sosyal Hizmetler Sunacak Şekilde ‘Sosyal Baro’ Olarak Açılım Göstermesi Nasıl Olur?” sorusuna ise avukatların % 77’si “Sosyal Baro iyi bir fikir, destekliyorum.” Şeklinde cevap verdi.

 

ANKET KÜNYESİ

 

Türkiye genelinde baro seçimlerinin başlaması sebebiyle, avukatların eğilimlerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Anket www.barosecimi.com adresinde 1-16 Ekim 2014 tarihleri arasında uygulanmıştır. Anketi, site koordinatörü Mehmet Torun yönetmiştir. Anket, cep mesajı, toplu mail ve sosyal medya üzerinden avukatlara ve İstanbul Barosu üyesi avukatlara özellikle duyurulmuştur. Ankete, çoğunluğu İstanbul olmak üzere toplam 917 kişi katılmıştır. Anket IP kontrolü ile gerçekleştirilmiştir.

KATILIMCI: 917 kişi

TARİH: 1- 16 Ekim 2014

İLLER: İstanbul: % 94, Diğer iller: % 6

CİNSİYET: Erkek: 75, Kadın % 25

MESLEK: Avukat: 95, Hukuk Öğrencisi: % 1, Savcı: % 1, Diğer: % 3.

YAŞ: 18-30 arası % 37; 31-40 arası: % 32;   41-60 arası: % 32; 61 üstü % 8.

Editör: TE Bilisim