Zorunlu din dersi konusunda resmi ağızlardan yapılan açıklamaların kazanılmış mahkeme kararlarını arka plana atmasının ardından Alevi derneklerinden de tepki açıklaması gecikmedi. Zorunlu din dersleri konusunda açılan davaların kazanılmasının önemine değinen Ali Kenanoğlu, görüşlerini kauoyuyla paylaştı.

Yapılan basın duyurusu şöyle:

Aleviler okullarda Zorunlu olarak “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” adı altında okutulan Sünni asimilasyoncu derse karşı mücadele vermektedir. Bu amaçla oturma eylemleri, yürüyüşler, mitingler yapılmış ve davalar açılmıştır. Bu davaların bazıları iç hukukta bazıları da AİHM de kazanılmıştır.


T.C. Devleti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; AİHM’nin Zorunlu Din Dersi kararının doğru olmadığını söylemektedir. Erdoğan, “Din Dersi olmazsa uyuşturucu olur, terörizm olur” gibi ne bilimsel ne Hukuksal ne de geçmiş pratiklerden bilindiği üzere bir gerçekliliği olmayan tuhaf, bir o kadar da akıl almaz bir savunma içerisinde bu kararı uygulamayacaklarını beyan etmektedir.


T.C. Hükumetinin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ise; Zorunlu Din Dersi olmazsa Türkiye’de IŞİD benzeri örgütlerin ortaya çıkacağını söyleyip bu Dersin zorunluluğundan ve Mahkeme Kararının uygulanmayacağından bahsetmektedir.


Uluslararası sözleşmelere ve Hukuka bağlı olduğunu iddia eden bir Hukuk Devletinin yapması gereken Danıştay ve AİHM kararlarının doğruluğunu Hukuk dışı bir takım demagojik siyasi söylemlerle tartışmak değil gereğini yapmaktır.


Biz Aleviler olarak kazandığımız davaların ve büyük bir mücadeleyle haykırdığımız demokratik taleplerimizin yerine getirilesini bekliyoruz. Bu amaçla mücadelemiz artarak devam edecektir.


AİHM kararının biran evvel gereğinin yerine getirilmemesi durumunda Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, AİHM ve Uluslararası arenada konunun şikâyetçisi ve takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla, 30.09.2014


Ali Kenanoğlu

Başkan

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği


http://hubyar.net/haber/238-dernek-haberleri-alevilerin-hakli-talepleri-ve-mahkeme-kararlari-yo.html 

Editör: TE Bilisim