Başak Şenova’nın küratörlüğünü yaptığı Hesaplaşma sergisi 14 Mart-28 Nisan 2012 tarihleri arasında Akbank Sanat’ta açılıyor. Sergi Adel Abidin, Almagul Manlibayeva, Ayman Yossri Daydban, Bahar Behrani, Ceren Oykut, Constantinos Taliotis, İpek Duben, Özgül Ezgin, Rheim Alkadhi ve Yane Calovski'nin gibi yaklaşımları birbirinden oldukça farklı sanatçıları bir araya getiriyor.

Sergiyi “bellek” ile “kötülük” kavramları arasındaki ilişki şekillendiriyor "Hesaplaşma", kaybedilenler ve unutulmak istenenlerle olan gerilimleri, geçmişe dönük kişisel hesaplaşmaları, travmalar karşısında ortaya çıkan kollektif demansı ve her anlatışta içeriği biraz daha değişen hikâyeleri konu alıyor. Hesaplaşma eyleminden hareketle psikolojik durumları araştıran ve yeniden üreten işlerin yanı sıra, sosyal ve politik durumların algısı üzerine yapılanan işler de serginin kurgusunda yer alıyor. Sergide yer alan her bir iş "kötülük" kavramının farklı boyutlarını, kimi zaman farklı sonuçlarını işliyor. Unutmak ve unutmamak arasındaki gel-git üzerine kurgulanan sergideki işlerin ortak noktası, farklı biçimlerde sembol kullanımı. Bu ortak noktayla hedeflenen, katmanlar halinde anlam yüklenmiş olan işlerin, farklı seviyelerde algılanmasına ve farklı okumalara yol açmasıdır. Böylece, bu sergi, donanımı, ilgisi, beklentisi, psikolojisi ne olursa olsun, izleyicisini hesaplaşma eyleminin aktif bir parçası haline getirmeyi amaçlamaktadır.

Sergide yer alan her bir iş, kullandığı mecranın sınırlarını zorlayarak, kendi mekânını yaratmakta; mekansal yerleştirmeler olarak karşımıza çıkmaktadır. İzleyiciyi, galeri mekânının tamamını örten işlerin oluşturduğu bir sergi beklemektedir.

Başak Şenova'nın editörlüğünü yaptığı, Cathy Bryd, Doris Chon, Andreas Vrahimis, Zehra Şonya, Maia Damianovic gibi bir çok küratör ve yazarın metinlerinin yer aldığı bir kitap eşlik ediyor.

ETKİNLİK: Sergi- Hesaplaşma (Aftermath)

Küratör: Başak Şenova

Tarih: 14 Mart - 28 Nisan 2012

Yer: Akbank Sanat

Sergi açılış tarihi: 13 Mart 2012, Salı 18.30

Etkinlik ücretsizdir

www.akbanksanat.com

Editör: TE Bilisim