Anadolu Ajansı Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, 6 Nisan 1920’de kurulan Ajans'ın, kurulduğu günden bugüne ülkenin sesini dünyaya duyurmaya çalıştığına işaret edilerek, 94 yıllık tarihi boyunca, çok önemli ve stratejik bir misyona sahip olmasına rağmen Ajans'ın hisse durumu, hukuki altyapısı ve özerkliğinin tartışmalı bir konu olarak bugüne kadar geldiği ifade edildi.

Bu sorunların zaman zaman Ajans'ın şirket yapısını, çalışmalarını ve tarihi misyonunu yerine getirme görevini sıkıntıya soktuğuna dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Üzülerek belirtelim ki bugüne kadar kanuni bir düzenleme ile sorun çözülememiş, dolayısı ile Ajansımızın gücü zayıflamıştır. Çözülemeyen kayıp hisse yapısının son yıllarda suiistimal edilmeye başlaması üzerine en büyük hissedarımız Hazine Müsteşarlığı ile birlikte konu Hükümete iletilmiş ve bu mezkur sorunun, bir kanuni düzenlemeyle köklü bir çözüme kavuşturulması istenmiştir. Hazırlanan kanun tasarısı ile Ajansımızın hisse yapısı, sermaye yapısı ve özerkliği net bir biçimde çözüme bağlanmış ve Yüce Meclis’e gönderilmiştir. TBMM Genel Kurulu, 6 Şubat 2014'teki 58. birleşim ve yedinci oturumunda, 524 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun içinde, Ajansımıza ait maddeleri görüşerek kabul etmiş ve kanunlaştırmıştır. Bu kanuni düzenleme, Ajansımızın tarihinde yeni bir dönem ve yeni bir başlangıç olacaktır."

Editöryal bağımsızlığı kanun maddesiyle teminat altına alınmıştır

Düzenlemeyle AA'nın 90 yıldır çözülemeyen kayıp hisseleri ve Genel Müdürlük üzerinde bulunan hisselerinin Anadolu Ajansı A.Ş tüzel kişiliği üzerine alınarak belirsizliğin ortadan kaldırılacağı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ayrıca Ajansımızın yıllardan beri devam eden yönetim ve editöryal bağımsızlığı kanun maddesiyle teminat altına alınarak özerk yapısının korunması sağlanmıştır. Bu özerk yapımızın dünya ajansları ile devam eden ciddi rekabette en önemli gücümüz olduğunun bir kez daha altını çizmek isteriz. Anadolu Ajansı A.Ş Yönetim Kurulu olarak bu tarihi kanuni düzenleme için başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize ve Yüce Meclisimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu vesileyle Ajansımızın 100. Yıl hedefi olan dünyanın en etkin ajanslarından biri olmaya doğru çok daha emin adımlarla ilerleyeceğini vurgulamak isteriz."


Editör: TE Bilisim