Etiyopya Cumhurbaşkanı Dr. Mulatu Teshome, Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ü, başkent Addis Ababa'daki başkanlık sarayında kabul etti.

AA'nın etkili ve büyük bir ajans olduğunu belirterek, çalışmalarını bildiğini vurgulayan Teshome, "AA tüm Avrasya ve Ortadoğu için gerçekten önemli bir haber ajansı. AA, Türkiye-Etiyopya ve Türkiye-Afrika ilişkileri için bir köprü vazifesi görecektir. Bu nedenden dolayı size büyük bir görev düşüyor. AA'nın bölgedeki faaliyetleri için gereken yardım ve kolaylığı sağlamaya hazırız" dedi.

Etiyopya Cumhurbaşkanı Teshome, Etiyopya'yı bölgesel ofis merkezi olarak seçtiği için AA'ya teşekkür ederek, "Etiyopya doğru bir tercih. Buradan tüm Afrika'yı kapsayabilirsiniz" diye konuştu. 

Bundan sonraki Etiyopya devlet temasları ve faaliyetlerine AA'yı davet edeceklerini ve bu şekilde haberlerin çarpıtılmasını önleyeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Teshome, bu imkanı sağladığından dolayı AA'ya teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Teshome, kapılarının her zaman AA'ya açık olduğunu belirtti. 

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Osman Rıza Yavuzalp, AA heyetini Cumhurbaşkanı Dr. Mulatu Teshome'ye takdim ederek, AA'nın Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya bölgesel bir ofis açarak, Doğu Afrika'daki haber aktivitelerini arttırdığını söyledi.

"Etiyopya ve Afrika'nın sesini dünyaya duyuracağız" 

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk de Cumhurbaşkanı Teshome'ye, Anadolu Ajansı'nın tarihçesi ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, "Etiyopya ve Afrika'nın sesini dünyaya duyuracağız. Başka ajansların kurduğu tekeli kırarak Afrika'da bir değişiklik yapacağımıza inanıyoruz" dedi.

AA'nın Etiyopya'da sadece siyasi haberler değil, ekonomi, kültür-turizm ve doğa haberleri yapacağını, bu sayede Etiyopya'ya pozitif bir katkı sağlayacağını anlatan Öztürk, AA'nın hedefinin dünyada ilk 5 ajans arasına girmek olduğunu vurguladı.

AA'nın Ortadoğu ile Balkanlar'da başarılı ve etkili olduğunu kaydeden Öztürk, "Anadolu Ajansı'nı kendi ajansınız gibi görmenizi diliyoruz. Faaliyetlerimize destek ve katkı bekliyoruz. Afrika ile ilgili dünya medyasında yer alan negatif imajı biz düzelteceğiz" şeklinde konuştu. 

Anadolu Ajansı'nın 7 dilde yayın yaptığını aktaran Öztürk, 10 yıl önce Türkiye'de "Kürt" kelimesi telaffuz dahi edilemezken bugün AA'nın Kürtçe yayın yaptığını, bunun da Türkiye'nin geldiği demokratik nokta açısından önemli olduğunu dile getirdi. 

Öztürk, AA'nın bugün en fazla Arapça haber yayınlayan uluslararası ajans olduğuna dikkati çekerek, AA'nın Boşnakça yayınlarının ardından diğer uluslararası medya kuruluşlarının bölgeye eğilmeye başladığını ve Boşnakça yayın kararı aldıklarını ifade etti. 

Etiyopya için de benzer bir çalışmanın yapılabileceğini kaydeden Öztürk, AA olarak Afrika'ya önem verdiklerini bildirdi. 

Ziyarette, Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Osman Rıza Yavuzalp, Etiyopya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Dina Müftü  ve AA Etiyopya Temsilcisi Mehmet Kemal Firik de hazır bulundu. 

"Bu ofis Etiyopya halkının da dünyaya açılan bir penceresi olacak"

 

Anadolu Ajansı'nın Doğu Afrika'daki bölge merkezi Etiyopya Ofisi'nin açılışı dolayısıyla resepsiyon düzenlendi. 

Başkent Addis Ababa'da bir otelde düzenlenen resepsiyona Etiyopya Devlet Bakanı Ewnetu Bilata, Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Osman Rıza Yavuzalp, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Etiyopya hükümetinden üst düzey yetkililer, diplomatlar, Türk iş adamları ile uluslararası ve yerel medya temsilcileri katıldı. 

AA Genel Müdürü Öztürk, davetlilere dünyanın ilk 5 ajansı arasında yer almayı hedefleyen AA'nın 100. yıl vizyonu, çalışma sistemi, hedefleri, elde ettiği başarılar ve ajans bünyesinde çalışan personelin eğitim faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 

AA'nın haberlerinde nitelik ve nicelik açısından büyük bir ilerleme kaydedildiğini vurgulayan Öztürk, Doğu Afrika'da ilk bölge ofisi olan Etiyopya Ofisi'nin açılışında AA'ya destek veren Etiyopya hükümetine teşekkür etti.

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Osman Rıza Yavuzalp de geçen Ocak ayında ofisi ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu'nun ve AA Genel Müdürü Öztürk'ün Etiyopya'ya özel önem verdiğini ifade ederek, "Etiyopya-Türkiye ilişkileri, büyük bir ilerleme kaydediyor. AA'nın bu ofisi, Afrika'nın dünyaya açılan penceresi olacak" dedi.

Etiyopya Devlet Bakanı Ewnetu Bilata da ülkesinde ofis açan AA'nın girişimini övgüyle karşılayarak, "Ülkemiz ve Afrika için büyük bir kazanç olan bu ofis, Etiyopya halkının da dünyaya açılan bir penceresi olacak" diye konuştu.

Eritre, Cibuti, Somali, Kenya, Tanzanya ve Güney Sudan'ın da bağlı olduğu AA Ortadoğu ve Afrika Direktörlüğü Doğu Afrika Bölge Ofisi, Etiyopya hükümeti nezdinde tüm izinlere sahip ilk yabancı medya ofisi olma özelliği taşıyor.




AA Etiyopya Ofisi'nin açılışı ülke basınında geniş yer buldu

Anadolu Ajansı'nın, yurt dışı operasyonlarını güçlendirme çalışmaları kapsamında, Doğu Afrika'daki bölge merkezi Etiyopya Ofisi'nin açılışı, ülke basınında geniş yer buldu.

 

Anadolu Ajansı'nın (AA), yurt dışı operasyonlarını güçlendirme çalışmaları kapsamında, Doğu Afrika'daki bölge merkezi Etiyopya Ofisi'nin açılışı, ülke basınında geniş yer buldu.

Etiyopya devlet televizyonu, AA ofisinin açılışını, yerel dillerdeki haber bültenlerinde kullandı. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Osman Rıza Yavuzalp'in açılıştaki konuşmalarının yanı sıra, Genel Müdür Öztürk'ün İletişim Bakanı Rıdvan Hüseyin ve Başbakan Haile Mariam Dessalines'in müsteşarı Arkebe Equbay ile görüşmelerine de yer veren televizyon, İletişim Bakanı Hüseyin'in, "ülkesinin AA'ya her alanda gerekli desteği sunmaya hazır olduğunu" şeklindeki sözlerini de aktardı.


Etiyopya 
televizyonu, Devlet Bakanı Ewnetu Bilata'nın, AA'nın Addis Ababa'da ofis açmasının ülkenin kalkınmasında olumlu yansımaları olacağına işaret etttiği ve  Ajans'ın tarafsızlığı ve yüksek profesyonelliği ile Afrika'nın haberlerini dünyaya duyuracağını dile getirdiği konuşmasını yayımladı.

Ülkenin yarı resmi radyosu Fana da AA ofisinin açılışını, törene katılan gazetecilerin görüşleri eşliğinde dinleyicilerine duyurdu. Açılışta görüş bildirenler, AA'nın profesyonelliği ve haber alanındaki hızının yanı sıra dünya dillerinde yayın yapan en önemli ajanslardan biri olduğuna dikkati çekti.

"The Ethiopian Herald" ve "Addis Zemen"  gazeteleri de AA Etiyopya Ofisi'nin açılışını ilk sayfalarında yer verdi. Söz konusu gazeteler, AA'nın haberlerinin tarihi, kültürel ve turistik açıdan Etiyopya'ya sunacağı katkısının yanı sıra Türk kültürünün de Afrika'ya taşınacağına değindi.

Eritre, Cibuti, Somali ve Kenya, Tanzanya ve Güney Sudan'ın da bağlı olduğu AA Ortadoğu ve Afrika Direktörlüğü Doğu Afrika Bölge Ofisi, Etiyopya hükümeti nezdinde tüm izinlere sahip ilk yabancı medya ofisi olma özelliği taşıyor.


Kaynak: Anadolu Ajansı 


Editör: TE Bilisim