Türkiye'de ikinci kez Mersin'de düzenlenen 17'inci Akdeniz Oyunları'nın  Mersin Stadyumu'ndaki açılış töreni TRT 1 ekranından canlı yayınlandı.

Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç,  Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (lOC) Başkanı Jacgues Rogge ile birlikte yaklaşık 20 bin kişi katıldığı gecede Ece Vahapoğlu ile Burak Hakkı Türkçe, İngilizce ve Fransızca olarak üç dilde sunuculuk yaptı. 

Açılış öncesi Mazhar Alanson mini bir konser verdiği törende karartılan saha içine katılımcı tüm ülkelerin bayrakları yansıtılırken, havai fişeklerin patlamasıyla görsel bir şölen yaşandı. 

Alanda oyunların resmi maskotu Carreta-Caretta tablosu çıkarken, arkasındaki güneş fonu Mersin'i simgeledi. 

Türk Bayrağı ile Uluslararası Akdeniz Oyunları Bayrağı'nın stadyuma girişinin ardından ise organizasyona katılan ülkelerinin sporcuları geçiş yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği mesaj okunmasının ardından söz alan ve organizasyonun tüm yeryüzün için hayırlara vesile olmasını dileyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: "2020 İstanbul Olimpiyatlarının hazırlığını gerçekleştiriyoruz" dedi.



AKDENİZ OYUNLARI 

Akdeniz Oyunları, branş sayısı bakımından, olimpiyatlardan sonra dünyanın en önemli spor organizasyonu olarak kabul ediliyor. 

Akdeniz'e kıyısı olan 24 ülkenin katılımı ile 4 yılda bir gerçekleştiriliyor. Olimpiyat kurallarının geçerli olduğu organizasyon, ilk defa 1951 yılında Mısır'ın İskenderiye kentinde düzenlendi. 

1971 yılında İzmir'de Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapan Türkiye, ikinci kez bu organizasyona ev sahipliği yapıyor. En büyük amacı katılan ülkeler arasında toplumsal, kültürel ve sosyal yakınlaşmayı sağlamak olan oyunların Mersin'den önceki son ev sahibi İtalya'nın Pescera kenti olmuştu.

Yunanistan'ın ekonomik ülkede yaşanan ekonomik kriz nedenlerle yükümlülüğünü yerine getirememesi üzerine tekrar yapılan oylamayı Mersin kazanmış, ancak kalan sürenin azlığı nedeniyle hükümet özel kararlarla yatırımları başlatmıştı. 

20- 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek 17'nci Akdeniz Oyunları için 6 yıl olarak öngörülen hazırlık, 18 aylık bir maratonla tamamlandı. 'Türk mucizesi' olarak ifade edilen yoğun bir çalışma temposuyla, sadece tesisler için 500 milyon Liralık yatırımla, 11 yeni tesis Mersin'e kazandırıldı. Organizasyona 32 branşta yaklaşık 6 bin sporcu ve teknik ekip katılıyor.

OYUNLARIN TESİSLERİ

Avrupa'nın en büyük olduğu ifade edilen Erdemli İlçesi'nde yer alan atış poligonu, 3 bin seyirci kapasiteli tenis kompleksi, kapalı yüzme havuzu, 7 bin 500 kişilik Servet Tazegül Spor Salonu, 4 bin 500 seyirci kapasiteli Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi, 4 bin 500 kişilik Olimpikköy, Bocce sahası, 1000 kişilik ritmik jimnastik salonunun da aralarında bulunduğu 43 tesis tadilat ve yapımı tamamlanarak 9 Haziran'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı toplu açılış töreniyle hizmete açıldı.

SPORCU SAYISI

30 Haziran'a kadar sürecek oyunlara kadınlarda ve erkeklerde toplam 3 bin 43 sporcu katılacak. Oyunlarda toplam 24 ülke yer alacak ve bu alanda oyunlar rekoru kırılmış olacak. Akdeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerin yanı sıra denizle bağlantısı olmayan Andorra, San Marino, Sırbistan ve Makedonya da oyunlarda mücadele edecek. Bu ülkelerden Makedonya ilk kez oyunlarda yer alacak. Sporcu sayısında Türkiye toplam 428 kişiyle başı çekiyor. Türkiye'yi, 420 sporcuyla İtalya ikinci, 267 sporcuyla da Fransa üçüncü sıradan takip ediyor. 

17. Akdeniz Oyunları'nda sporcular şu branşlarda mücadele edecek: 'Okçuluk, artistik cimnastik, atletizm, badminton, basketbol, plaj voleybolu, bocce, boks, kano, bisiklet, eskrim, futbol, hentbol, judo, karate, ritmik cimnastik, kürek, yelken, atıcılık, yüzme, masa tenisi, tekvando, tenis, voleybol, su topu, su kayağı.' 
Editör: TE Bilisim