46. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ “VERDİSSİMO” İLE DIANA DAMRAU VE NICOLAS TESTÊ’Yİ AĞIRLIYOR

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, 46. yılında “aile bağları” teması ile klasik müzik severlerle buluşuyor. 12 Haziran’a kadar devam edecek olan festivalin konukları arasında “Verdi’nin sesi” olarak tanınan soprano Diana Damrau ile eşi bas bariton Nicolas Testé yer alıyor.

İkilinin “Verdissimo”konseri, şef Pavel Baleff yönetimindeki İstanbul Müzik Festivali’nin yerleşik orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde, 7 Haziran Perşembe akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda klasik müzikseverlerle buluşuyor.

Bu yıl “aile bağları” temasıyla müzikseverleri aile ilişkileri arasındaki müziğin izini sürmeye, müziğe dair anılarını yeniden hatırlamaya ve keşfetmeye davet eden 46. İstanbul Müzik Festivali’nin temasına gönderme yapan “Verdissimo” konserinde, Uluslararası Opera Ödüllü Alman soprano Diana Damrau ile eşi bas bariton Nicolas Testé, Verdi’nin en sevilen aryaları ile düetlerini seslendirecekler.

46. İstanbul Müzik Festivali’nde süresince farklı disiplinlerden konuşmacılarımüzikseverlerle bir araya getiren Konsere Doğru etkinliğikapsamında, yazar Evin İlyasoğlu, saat 19:00-19:30 arası Lütfi Kırdar üst fuayede Verdi üzerine bir konuşma gerçekleştirecek.

 

Diana Damrau

Soprano Diana Damrau yıllardır dünyanın önde gelen operaevlerinde ve salonlarında sahneye çıkmaktadır. Geniş repertuvarı Lucia diLammermoor, Manon, La Traviatave Sihirli Flüt’teki başrollerde olduğu gibi lirik soprano ve koloratur soprano rollerini içerir. Metropolitan Operası, Damrau’nun kendisiyle özdeşleşen rolleri yorumladığı ve ilk kez 2005’te oynadığı Zerbinettarolünün dışında 7 rolde sahneye çıktığı bir ev gibidir. Diana Damrau, ayrıca Metropolitan Operası tarihinde Mozart’ın Sihirli Flüt operasının farklı temsillerinde Pamina ve Gece Kraliçesi’ni yorumlayan ilk şarkıcı oldu. Diana Damrau iki kez Milano’daki La Scala’nın açılış konserinde yer aldı. Verdi’nin 200. Doğum günü sebebiyle La Traviata onun katılımıyla sahnelendi. Diana Damrau özellikle kendisi için yazılan rollerle yeni müzikleri de yorumlamaktadır. Bunlar arasında IanBell’inHogarth uyarlaması olan A Harlot’sProgress (Theater an der Wien, 2013) ve LorinMaazel’in 1984 operaları öne çıkar. Aynı zamanda WigmoreHall, Carnegie Hall, Berlin Philharmonie ve Salzburg Festivallerindeki konserleriyle aranılan bir şarkı yorumcusudur. PiyanistHelmutDeutsch’la yakın bir sanatsal ilişkisi vardır ve arpçı Xavier de Maistre ile sık sık resital vermektedir. Xavier de Maistre ile Nuitd’étoiles adlı bir CD’si bulunmaktadır. Warner/Erato (eski EMI/Virgin Classics) için kayıtlar yapan Damrau’nun İlk CD’si Mozart ve Salieri’nin Aryalarını içeren AriediBravura’ydı. Ayrıca Mozart aryalarından oluşan Donna, Romantik dönem koloratur aryalarından oluşan COLORaturaS, Richard Strauss’un orkestralı şarkılarını içeren ve 2011’de ECHO Klasik ödülüne layık görülen Poesie, operet, film ve müzikallerden şarkıları içeren ve 2014’te ECHO Klasik ödülüne layık görülen Forever ve Belcanto temalı Fiamma del Belcanto adlı albümleri bulunmaktadır. GiacomoMeyerbeer’in eserlerini içeren yeni albümü Grand Opera’nın yayınlanması dolayısıyla Damrau, Mayıs 2017’de Avrupa turnesine, Kasım 2017’de Fransız bas-bariton eşi Nicolas Testé ile Singapur, Şangay, Tokyo, Seul, Taipei ve Pekin’i içeren bir turneye çıktı. 

 

Nicolas Testé

Fransız bas-bariton Nicolas Testé, piyano, fagot ve müzik tarihi eğitiminden sonra Paris UlusalOperası’nda ve Centre de FromationLyrique’te şan eğitimi aldı. 1998 yılında VoixNouvelles Yarışması’nda ikincilik ödülüne layık görüldü. Metropolitan Operası, Münih Devlet Operası, Los Angeles Operası, San Francisco Operası, DeutscheOper, Paris Ulusal Operası, Teatro San Carlo Napoli ve Teatro La Fenice başta olmak üzere önde gelen opera evlerinde düzenli olarak rol almakta,Glyndebourne ve Chorégiesd’Orange festivallerine katılmaktadır. IphigeniaAulide’de operasındakiAgamemnon, Roméo ve Juliette operasındaki FréreLaurent, Manon operasındaki DesGrieux, Hamlet operasındaki Claudius, IlTrovatore operasındaki Ferrando, Sihirli Flüt operasındaki Sarastro, Gounod’nunFaust operasındaki Mephisto, Castor ve Pollux operasındaki Jupiter ve Rossini’nin Sevil Berberi operasındaki Basilio rolleri dâhil olmak üzere geniş opera repertuvarıyla dikkat çekmektedir.Testéopera prodüksiyonlarının yanı sıra uluslararası alanda önemli senfoni orkestralarının eşliğinde de düzenli olarak konser vermektedir. Eşi Diana Damrau ile birlikte Prag Filarmoni Orkestrası’yla konser veren Testé ayrıca Meyerbeer, Massenet ve Verdi’nin aryalarını FestspielhausBadenBaden, Elbphilharmonie, SemperoperDresen, Münih Filarmoni, Rudolfium ve ICE Krakow Kongre Merkezi’ndeki konserlerinde yorumladı. 2017 yılı içinde Asya’da Şangay Senfoni Salonu, SuntoryHall ve Seul’de konserler verdi.

 

PavelBaleff

PavelBaleff, 2007’den bu yanaAlmanya’nın en köklü orkestralarındanbiri olan Baden-Baden FilarmoniOrkestrası’nın daimi şefidir. Geniş repertuvarıyla Zürih Operaevi,Semperoper-Dresden, Gewandhaus- Leipzig,Hamburg Devlet Operası veBolşoyTiyatrosugibi önde gelen müzikkurumlarınınkonserve temsillerindeorkestralarınıteslim ettikleri önemlişeflerdenbiridir.Anne-SophieMutter,AnnaNetrebko,KrassimiraStoyanova, Diana Damrau,EditaGruberova, VesselinaKasarova,RamonVargas,ThomasHampson,NicolasTesté,PiotrBeczala ve LucaPisaronigibi tanınmış müzisyenlerleçalışanBaleff,2012 yılında sopranoKrassimiraStoyanova ve Münih RadyoOrkestrasıile yaptığı SlavicOperaAriasalbümüyle hem AlmanMüzikEleştirmenleriÖdülü’nehem deUluslararasıKlasik Müzik Ödülü’ne ve yineStoyanova ile gerçekleştirdiği Verdi:Ariasalbümüyle de2014yılında AlmanMüzikEleştirmenleri Ödülü’nelayıkgörüldü.2015 yılında VesselinaKasarovaileRussianAriasalbümünü yayınladı.UlusalOpera’dasahnelenen DerRingdesNibelungenprodüksiyonuylaBulgaristan’dayılın orkestraşefi seçildi.CarlMaria vonWeberYarışması’nın birincisi ve HerbertvonKarajanVakfıÖdülüsahibidir.2014-2015sezonundaZürihOperası’ndaLeonceandLena’yıveMontpellier’deMavisakalınŞatosu’nuyönetti.2016yılında ViyanaDevlet Operası’ndaDonizetti’ninAşkİksirioperasınıyönetenPavelBaleff,2017-2018konsersezonunda Zürih Operaevi’ndesahnelenenRavel’in İspanyol SaativeÇocuk ve Büyüler operaları ileÇaykovski’ninKuğuGölübalesiylemüzikseverlerinkarşısına çıktı. 2018-2019konsersezonunda ise LimogesOperası’ndaKorngold’unÖlü Şehiroperasınıyönetecek.