Son yıllarda uluslararası festivallerde pek çok ödülle dönen Türk Sineması’nın seçkin örnekleri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile T.C. Dış İşleri Bakanlığı’nın katkılarıyla Büyülü Fener Kültür Sanat Derneği (BFKS) tarafından gerçekleştirilecek olan 2. Varşova Türk Filmleri Haftası ve Film Marketi’nde gösterilecek. 23 - 30 Nisan 2013 tarihleri arasında Varşova’nın önemli sinemalarından KİNOTEKA’da yedi gün boyunca, hergün 4 seans gösterimler yapılacak.

Komediden dramaya, birbirinden çok farklı 15 filmin gösterileceği etkinliğe filmlerin yönetmen, prodüktör, dağıtımcı ve oyuncuları da katılacak. Türk Heyeti’nde ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri, akademisyenler ve BFKS mensupları da yer alacak.

Polonya’nın New Horizon Film  Festivalinde tüm filmleri gösterilen Zeki Demirkubuz yeni filmi Yeraltı ile birlikte geliyor. Yeraltı Dostoyevski’ nin romanından uyarlandı. Geçen senenin tüm yerel ödüllerini toplayan film Dubai, St.Petersburg gibi festivallerden de en iyi film, en iyi yönetmen ödülleriyle döndü. Bir komedyen olarak tanınan aktör Engin Günaydın’ın oyunculuğuna da dikkat.

Hemen hepsi ödüllü filmlerin arasında öne çıkacak olan usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Bir Zamanlar Anadolu’da filmi, daha önce görmemiş olanlar için bulunmaz bir fırsat olarak Varşova’da tekrar gösterilecek

Abdullah Oğuz’un Zülfü Livaneli’nin namus kavramını ele alan romanından yola çıkarak yaptığı Mutluluk Montpelier ve Miami Film Festivallerinde seyirci ödülü aldı.

Hayat Var Reha Erdem’in yazıp yönettiği, ergenlik çağındaki bir kızın hayatında karşılaştığı zorlukları anlatan bu film dünyadaki adaletsizliklere karşı cesaretini, dayanıklılığını ve umudunu yitirmeyen insanların hikâyesini anlatılıyor.

Açılış Filmi

Haftanın açılış filmi, genç yönetmen Emin Alper’in Berlin Uluslararası FF. En iyi ilk film ödülü alan ve pek çok festivallerde ödüllendirilen Tepenin Ardı. Filmin oyuncuları Tamer Levent ve Berk Hakman seyirciyle buluşacak.

Komediler

Son yıllarda yapılan Türk komedileri genellikle toplumsal ve politik durumları hicvetmekte. Hükümet Kadın, gerçek bir öyküye dayanıyor. Güneydoğu Anadolu’da belediye başkanı olan bir kadınla ilgili. Diğer bir kadın öyküsü, Kurtuluş Son Durak kadın sorunlarına mizahi gözle bakmakta. Siyah Beyaz filmi bir grup arkadaşın ilişkileri ay aracılığıyla aydınların çıkışsızlığına gülerek bakıyor. Kaybedenler Kulübü de gerçek kişiler ve olaylara dayanıyor. Murat Saraçoğlu’nun Yangın Var filmini izlerken belki de Türkiye’de en güncel ve sert soruna saf ve temiz insanların gözünden bakabilme olanağı sağlamakta. Başrol oyuncusu Nesrin Cavadzade de Varşova’ seyircinin sorularını yanıtlayacak.  İncir Reçeli, Aytaç Ağırlar'ın yazıp yönettiği, günümüzde metropollerde insani ilişkilerin ne derecede zayıf, kırılgan ve garip olduğunun ustaca anlatan mizahla hüzün arasında gidip gelen bir film.

 

Bir Klasik

Bereketli Topraklar Üzerinde Erden Kıral’ın bir Orhan Kemal romanından epik boyutlu  bir Çukurova hikayesi. Çekildiği yıllarda En iyi Avrupa Filmi ödülü alan film uzun süre politik nedenlerle Türkiye’de gösterime girememişti.

Belgeseller

Akademisyen yönetmen Can Candan’nın gay, transseksüel ve lezbiyenlerin ailelerini konu edinen Benim Çocuğum Türkiye’de gösterime çıktığı zaman çok ses getirdi. Aynı şekilde bir başka belgeselde yaşadığı bölgenin kapalılığını  güreş minderindeki başarılarıyla alt eden ve ailesine ekonomik olarak da destek olan 13 yaşında bir genç kızın öyküsü İnan Temelkuran’ın Siirt’in Sırrı filminde.

Cannes Altın Palmiyeli Bir Kısa Film

2012 yılında Cannes Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Altın Palmiye Ödülü’nü kazanan Rezan Yeşilbaş’ın 14 dakikalık filmi Sessiz Polonya’lı sinemaseverleri hayli etkileyecek. Rezan Yeşilbaş da Varşova’ya soruları yanıtlamaya gelecek.

Konuklar (Alfabetik)

 

Ahmet Gurata – Akademisyen, Bilkent Üniversitesi

Ahmet Semih Sunay – Kültür Bakanlığı

Ali Atlıhan – Kültür Bakanlığı

Berk Hakman - Oyuncu

Cemal Şan - Yönetmen

Cengiz Korkmaz – Yapımcı, Dağıtımcı

Derya Alabora - Oyuncu

Can Özgün - BFKS

İknur Birsel – Oyuncu Eşi

İnci Demirkol - BFKS

İrfan Demirkol - BFKS

Merve Esra Kaya – Gazeteci, Hürriyet

Nesrin Cavadzade - Oyuncu

Nihal Yalçın - Oyuncu

Rezan Yeşilbaş - Yönetmen

Tamer Levent - Oyuncu

Taner Birsel - Oyuncu

Zeki Demirkubuz - Yönetmen

 

 

Gösterilecek Filmler

 

Benim Çocuğum - Can Candan

Bereketli Topraklar Üzerinde - Erden Kıral

Bir Zamanlar Anadolu’da - N.B. Ceylan

Hayat Var - Reha Erdem

Hükümet Kadın - Sermiyan Midyat

İncir Reçeli – Aytaç Ağırlar

Kaybedenler Kulübü-Tolga Örnek

Kurtuluş Son Durak-Yusuf Pirhasan

Mutluluk – Abdullah Oğuz

Sessiz - Rezan Yeşibaş

Sirt’in Sırrı - İnan Temelkuran & Kristen Stevens

Siyah Beyaz – Ahmet Boyacıoğlu

Tepenin Ardı – Emin Alper

Yangın Var - Murat Saraçoğlu

Yeraltı – Zeki Demirkubuz

Editör: TE Bilisim