İstanbul Modern Sinema, Norveç Büyükelçiliği, İsveç Başkonsolosluğu ve Finlandiya Büyükelçiliği işbirliğiyle 4-14 Haziran 2015 tarihleri arasında İskandinav sinemasından dünya çapında öne çıkan, taptaze filmleri bir araya getiren yeni bir program serisine başlıyor. Danimarka, Finlandiya, İsveç, İzlanda ve Norveç sinemalarının o yıl çok konuşulan; izleyici, eleştirmen ve festivallerden tam not alan filmlerini bir araya getiren programın bu yılki ilk seçkisinde Norveçli usta yönetmen Bent Hamer’in son filmi “1001 Gram”, İsveçli usta yönetmen Roy Andersson’dan Venedik’ten Altın Aslan ödülüyle dönen “İnsanları Seyreden Güvercin” ve Oscar ödüllü yönetmen Susanne Bier’in “İkinci Bir Şans”ı yer alıyor. Filmin başrolünde, “Game of Thrones” dizisinin yıldızlarından Nikolaj Coster-Waldau oynuyor.

Program Konuğu: Hisham Zaman

Yönetmen Hisham Zaman, Kuzeyli Filmler Festivali’nin konuğu olarak “Krala Mektup” filminin Türkiye prömiyerine katılacak,İstanbul Modern Sinema’da 4 Haziran Perşembe saat 17.00’deki “Krala Mektup” ve 6 Haziran Cumartesi saat 15.00’teki “Kar Yağmadan Önce” film gösterimlerinin ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.




KAR YAĞMADAN ÖNCE / FØR SNØEN FALLER, 2013




Norveç, Almanya, Irak | DCP, Renkli, 105' |Kürtçe

Yönetmen: Hisham Zaman

Oyuncular:Abdullah Taher, Suzan Ilır, Bahar Özen

 

Yönetmen Hisham Zaman’ın bu ilk uzun metraj filmi, Irak’ta başlayan, dokunaklı bir yol hikayesi. Ailesinin en büyük erkek çocuğu Siyar, babasını kaybettikten sonra evin reisi olur ve düğününden kaçan kız kardeşini bularak ailenin onurunu korumak için yola koyulur. İstanbul’da kendisi gibi büyükşehirde kaybolmuş, ayakkabı boyacılığı yapan Evin ile tanışır ve batıya doğru yolculuğa birlikte devam ederler. Siyar’ın arayışı aynı zamanda kendisini sorguladığı içsel bir yolculuğa da dönüşür. Filmde profesyonel olmayan oyuncuların başarılı performansları ve Zaman’ın yargılardan uzak yaklaşımı öne çıkıyor.

 

 

KRALA MEKTUP / BREV TIL KONGEN, 2014




Norveç | DCP, Renkli, 75´ | Norveççe, Kürtçe, Farsça, İngilizce

Yönetmen: Hisham Zaman

Oyuncular: Ali Bag Salimi, İvan Anderson, Nazmi Kirik, Raouf Saraj, Hassan Demirci

Uzun zamandır soğuk ve uzak bir Norveç kasabasındaki sığınma kampında toplumdan ayrı yaşayan beş sığınmacıya bir günlüğüne Oslo’ya gitme izni verilir. Kamptaki tekdüze hayatlarından sıkılmış olan grup bu fırsatı memnuniyetle karşılayarak yola koyulurlar. Herbiri birbirinden farklı öykülere sahip, çeşitli yaşlardaki beş karakter, bu bir günü farklı planlarını gerçekleştirmek için kullanacaklardır. Tüm öyküleri birbirine bağlayan ise 83 yaşındaki Mirza’nın, Norveç Kralı’na elden vermeyi kafasına koyduğu mektuptur. Aşk, mutluluk, geçmişle hesaplaşma ve geleceğe dair umutlarıyla yüzleşecek olan karakterlere, Oslo’nun daha önce görmeye pek alışık olmadığımız mekânlarında eşlik ediyoruz.

 

İKİNCİ BİR ŞANS /EN CHANCE TIL, 2014

Danimarka| DCP, Renkli, 102’| Danca, İsveççe

Yönetmen: Susanne Bier

Oyuncular: Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Maria Bonnevie, Nikolaj Lie Kaas

 

Filmin Oscar ödüllü yönetmeni Susanne Bier’in “İnsanların kontrolleri dışında gelişen olaylarla karşılaştıklarında yaşanabileceklere dair, sarsıcı ve kişisel bir dram” olarak nitelediği “İkinci Bir Şans”ın başrolünde Game Of Thrones’un yıldızı Nikolaj Coster-Waldau var. Tecrübeli polis Andreas, güzel eşi Anna ve dünyaya yeni gelen bebekleri ile mutlu bir hayat sürmektedir. Andreas, partneri ve yakın arkadaşı Simon ile beraber bir gün bir aile içi şiddet suçuna müdahaleye gider. Eski bir mahkum olan Tristan ile kız arkadaşı Sanne’nin de Sofus adlı bir bebeği vardır. Sağlıksız bir ortamda fazlasıyla ihmal edilmiş olan bu bebeği kurtarmak için Andreas elinden geleni yapar ama kanunların bu duruma karşı yapabileceği pek bir şey yoktur. Bu olay, kritik bir karar vermek zorunda kalacak olan Andreas’ın bütün hayatını ve adalet kavramına bakışını derinden etkileyecektir.

 

 

1001 GRAM, 2014




Norveç, Almanya, Fransa |  DCP, Renkli, 88'| Norveççe, Fransızca

Yönetmen: Bent Hamer

Oyuncular:Ane Dahl Torp, Peter Hudson, Laurent Stocker

Alışılmış komedilerin aksine kendine has, sıradışı bir mizah anlayışıyla tanınan Norveçli yönetmen Bent Hamer, bu son filminde izleyiciyi şehirli bir bilim insanı olan Marie’nin dünyasına götürüyor. Hayatını babasıyla birlikte çalışmakta olduğu ağırlık ve ölçekler enstitüsündeki çalışmalarına adayan Marie, babasının geçirdiği rahatsızlık sonucu kendini Paris’te gerçekleşecek olan uluslararası kalibrasyon konferansında bulur. Konferansa ilk defa katılacak olan detaycı kadının hayatı bu yolculukta tanıştığı Pi’nin farklılığı ve sıcaklığı sayesinde değişecektir.




İNSANLARI SEYREDEN GÜVERCİN /EN DUVA SATT PÅ EN GREN OCH FUNDERADE PÅ TİLLVARON, 2014




İsveç, Almanya, Norveç, Fransa| DCP, Renkli, 100’ | İsveççe, İngilizce

Yönetmen: Roy Andersson

Oyuncular: Holger Andersson, Nils Westblom, Viktor Gyllenberg

 

Modern zamanların Don Kişot ve Sancho Panza’sı gibi kapı kapı gezerek şaka oyuncakları satan Sam ve Jonathan, bizleri insanlığın kaderine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Venedik Film Festivali’nde büyük ödüle layık görülen ve yönetmenin ”Yaşayanlar” üçlemesinin sonuncusu olan film hem karanlık ve komik hem de absürt ve öfke dolu. Roy Andersson bir dalın üzerinden bizleri gözleyen bir güvercin gibi hayatımızdaki küçük güzellikleri, kötülükleri, içimizdeki mizah ve trajediyi, hayatın görkemliliği kadar insanlığın nihai kırılganlığını da açığa çıkarıyor.

 

BELA PARKI / FLUGPARKEN, 2014




İsveç | DCP, Renkli, 96’ | İsveççe

Yönetmen: Jens Östberg

Oyuncular: Sverrir Gudnason, Leonard Terfelt, Malin Buska

2014’te Selanik Film Festivali’nden “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüyle dönen Sverrir Gudnason eskiden yetenekli bir hokey oyuncusu olan Kristian’ı canlandırıyor. Kristian bir akşam arkadaşı Alex’i eve bırakır fakat Alex gece sonrasında ortadan kaybolur. Bu sırada oldukça saldırgan ve mantıksız davranışlar sergilemeye başlayan Kristian, Alex’in geride kalan oğlu ve hayat arkadaşı Diana’nın hayatlarını yoluna koyma çabasına kendini kaptırır. Hayatını birlikte geçirdiği eski arkadaşı Alex’in ölümünün ardından onun eski hayatını çok doğal bir şeymiş gibi ele geçirmeye başlar. Kurban ile suçlu arasındaki çizginin iyice karıştığı gerilim dolu bu psikolojik dramın etkisi, tedirgin edici müzikleriyle daha da etkili hale geliyor.


DYKE HARD, 2014

İsveç  | DCP, Renkli, 90' | İsveççe, İngilizce

Yönetmen: Bitte Andersson

Oyuncular: Lina Kurttila, Peggy Sands, Marıa Wågensjö, Alle Eriksson, Iki Gonzalez

Bitte Andersson’un John Waters’dan etkilendiği bu ilk filmi tam anlamıyla çılgın bir kuir komedi. Filmde aksiyondan bilimkurguya, müzikalden komediye her türlü unsuru bulmak mümkün. 1986’da geçen filmde, başarısız bir lezbiyen rock grubu amatör gruplar için düzenlenen bir yarışmaya katılmak için yollara düşer. Yolda karşılarına Muay Thai’cilerden  cyborg’lara, hapishane kaçkınlarından motosiklet çetelerinde kadar çok çeşitli ve beklenmedik gruplar çıkar. Yapımı B-film hayranı bir grup sinemasever tarafından üstlenilen bu film daha vizyona bile girmeden kült olmayı başardı.



BAKİR DEV / FÚSİ, 2014




İzlanda, Danimarka | DCP, Renkli, 94´| İzlandaca, İngilizce

Yönetmen: Dagur Kári

Oyuncular: Gunnar Jónsson, İlmur Kristjánsdóttir, Sigurjón Kjartansson

 

Berlin Film Festivali’nde özel gala gösteriminde prömiyerini gerçekleştiren filmin yönetmeni Dagur Kári, altı yıl sonra tam anlamıyla dağ gibi, 43 yaşındaki bir adamın sıcak hikayesi ile sinemaya döndü. Halen annesiyle yaşamakta olan ve yetişkin hayatına tam olarak adapte olmamış Fusi’nin rutini, enerji dolu bir kadın ve sekiz yaşında bir kız çocuğu beklenmedik bir anda hayatına girmesiyle değişir. Gunnar Johnsson’un etkileyici ve ödüllü performansıyla hayat bulan kahramanımızın aşık olmasıyla birlikte henüz keşfetmediği potansiyeli de ortaya çıkacaktır.

 

ÇÖMEZ / LÄRJUNGEN, 2013




Finlandiya | DCP, Renkli, 93’ | İsveççe

Yönetmen: Ulrika Bengts

Oyuncular: Erik Lönngren, Patrik Kumpulainen, Niklas Groundstroem

1930’lu yıllarda geçen filmde, kimsesiz 13 yaşındaki Karl ıssız bir adaya, fener kulesinin bekçisine yardımcı olması için gönderilir. Çocuğun genç olmasından ve kırılgan görünümünden hoşnut olmayan bekçi, kendi oğlu Gustaf’ın Karl’ın yapabileceği işlerin tümünü zaten yapabileceğini ileri sürerek onu geri yollamak ister. Karl ise farklılıklarına rağmen Gustaf ile arkadaş olur ve adada işe yarayabileceğini kanıtlamaya koyulur. Son dakikalarına kadar sürükleyiciliğini koruyan bu aile dramı, 2013 yılında Finlandiya’nın Oscar adayı olmuştu.  

Editör: TE Bilisim