13 Aralık Cumartesi günü Radikal Demokrasi Kent Karşılaşması başlığı altında MODE İstanbul tarafından düzenlenen seminer ve atölyede, farklı disiplinleri ve toplulukları temsil eden katılımcılarla birlikte, müşterek (kamusal) alanların geri kazanımı için verilen mücadeleler ile bu konudaki alternatif yaklaşımlar ele alınıyor. Pazar günkü Video Eylem Atölyesi'nde ise bu sene 60'lı ve 70'lı yılların Genç Sinemacılar, yeni kuşak aktivist videocularla buluşuyor. Bu arada deneyimlerini aktarmak üzere Kazova işçileri de atölyeye konuk olacak!

 

Festival bu sene bir filmin dünya premiere'ine de ev sahipliği yapıyor. Avusturyalı yönetmen Sophie Stallegger'in Bolivya Amazonlarında bir ekolojik köyü anlattığı "Değişim Tohumları" (Seeds of Change) adlı belgeseli, yönetmenin katılımıyla ilk kez 6. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nde seyirciyle buluşacak.

 

Siyasi görüşlerinden ötürü onyıllardır sürgünde yaşayan bir grup Singapurlunun hikayesini konu alan ve ülkesinde yasaklanan "Singapur'a Sevgilerle" (To Singapore, with Love) adlı belgeselin de gösterileceği festivalde, Georg Wilhelm Pabst'ın "Maden Trajedisi" (Comradeship, 1932) ve Ertem Göreç'in "Karanlıkta Uyananlar" (1964) adlı filmlerine özel gösterim yapılacak.

 

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle bir köprü oluşturmak amacıyla Documentarist 2014'te hazırlanan Suriye belgeselleri bölümü, 6. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nde yeni filmlerle devam ediyor. Filistin'de işgal altında yaşayan insanların duvarları aşma mücadelesini konu alan "Gazze Arıyor" (Gaza Calling) da festivalde seyirciyle buluşacak önemli filmler arasında. Bu gösterimlere 16 Aralık Salı günü gerçekleşecek Çağımızın Yerinden Edilmiş Halkları: Filistinliler ve Suriyeliler başlıklı bir de panel eşlik edecek.

 

6. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin gösterimleri ve tüm etkinlikleri SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Etkinlik Mekânı, Tütün Deposu ve SALT Galata'da ücretsiz olarak izlenebilir. 17 Aralık'a kadar sürecek olan festivalin gönüllüleri, izleyen haftalarda da çocuklarla atölyeler gerçekleştirmek üzere Urfa ve Soma'ya gidecek.

 

Editör: TE Bilisim