Festivalin Uluslararası ve Ulusal yarışmaları kapsamında bu yıl da Türkiye ve dünya sinemasından özgün yapımlar Altın Lale Ödülü için yarışıyor. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI), Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE (Film Award of the Council of Europe), Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü ve Radikal Halk Ödülü de filmlere takdim edilecek. Festival bu yıl ilk kez Ulusal Belgesel kategorisinde de ödül verecek.

Festivalin ikinci haftasında jüri ve izleyici karşısına çıkacak filmlere ödülleri, 18 Nisan Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda düzenlenecek kapanış töreninde takdim edilecek.

 

Yönetmenler filmlerini anlatıyor

 

Yarışma filmlerinin yönetmenleriyle Engin Ertan, Esin Küçüktepepınar ve Emrah Kolukısa’nın röportajları festival boyunca film.iksv.org adresinden, festival blogundan (istfilmfest.tumblr.com) ve sosyal medya kanallarımızdan takip edilebilir.

 

Altın Lale Uluslararası Yarışma

 

34. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da bir edebiyat eserinden uyarlanan 13 film yarışıyor. Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Holding tarafından 25.000 avroluk para ödülüyle destekleniyor. Bu ödülün 10.000 avrosu Altın Lale’nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 10.000 avrosu filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5.000 avrosu ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yönetmenine verilecek.

 

Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi’nin başkanlığını, yapıtları arasında  Avustralyalı usta yönetmen Rolf de Heer üstleniyor. Jüride ayrıca, yönetmen Bence Fliegauf, yapımcı Cédomir Kolar, senarist ve yönetmen George Ovashvili ve oyuncu Melisa Sözen yer alıyor.

 

Altın Lale Uluslararası Yarışma’da ödül için jüri karşısına çıkan 13 film şöyle:

 

Gerçeklik / Réalité / Reality / Quentin Dupieux / Fransa, Belçika

Neden Tarkovski Olamıyorum / Why Can’t I Be Tarkovsky / Murat Düzgünoğlu / Türkiye

Hasret / Yearing / Ben Hopkins / Türkiye, Almanya

Altın Çağ / Huang jin shi dai / The Golden Era / Ann Hui / Çin, Hong Kong

Vahşi Yaşam / Vie Sauvage / Wild Life / Cédric Kahn / Fransa

Taşa Yazılmış Hatıralar / Bîranînem li ser kevirî / Memories On Stone / S.Amin Korki / Irak, Almanya, Katar

Itsi Bitsi / Ole Christian Madsen / Danimarka

Star / Zvezda / Anna Melikyan / Rusya

Kara Ruhlar / Anime Nere / Black Souls / Francesco Munzi / İtalya, Fransa

Yüzündeki Sır / Phoenix / Christian Petzold / Almanya

Bana Bak Philip / Listen up Philip / Alex Ross Perry / ABD

Çılgın Kalabalıktan Uzak / Far From the Madding Crowd / Thomas Vinterberg / ABD, İngiltere

Fanusta Yaşayanlar / Vonarstræti / Life in a Fishbowl / Baldvin Zophoniasson / İzlanda, Finlandiya, İsveç, Çek Cumhuriyeti

 

Altın Lale Ulusal Yarışma

34. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma ve Türkiye Sineması sponsorluğunu, festivale 28 yıldır destek veren Anadolu Efes üstleniyor. Festivalin Türkiye yapımı 2014-2015 sezonunda tamamlanmış filmlerin bir araya geldiği Türkiye Sineması bölümünde Ulusal Yarışma’nın yanı sıra, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması, Ufak Hakikatler, Hisar Kısa Film Seçkisi ve festivalde bu yıl ilk kez ödül verilecek Ulusal Belgesel Yarışması başlıkları altında 33 film gösteriliyor.

Altın Lale Ulusal Yarışma’da ödül için bu yıl 9 film jüri karşısına çıkıyor. Yarışmadaki 5 film dünya, 3 film ise Türkiye prömiyeri yapıyor. 

Altın Lale Ulusal Yarışma Jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz üstleniyor. Jürinin diğer üyeleri ise oyuncu Tansu Biçer, görüntü yönetmeni Emre Erkmen, yazar Şebnem İşigüzel, Uluslararası Berlin Film Festivali Panorama Bölümü seçici kurul üyesi, TEDDY Ödülü kurucusu, sinemacı ve yazar Wieland Speck.

Jüri, Altın Lale Ulusal Yarışmada 9 ödül veriyor: Altın Lale En İyi Film, Altın Lale En İyi Yönetmen, Onat Kutlar anısına Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Özgün Müzik.

Ulusal Yarışma’da yer alacak filmler arasından jürinin seçeceği En İyi Film’e 150.000 TL, En İyi Yönetmen’e ise 50.000 TL ödül verilecek. Anadolu Efes, Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yapımcısını bu yıl da 60.000 TL ile ödüllendirecek. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu seçilecek isimler 10.000’er TL alacak.

 

Ulusal Yarışma bölümünün filmleri şöyle:

 

Limonata / Ali Atay (Dünya prömiyeri)

Eksik / Barış Atay (Dünya prömiyeri)

Nefesim Kesilene Kadar / Emine Emel Balcı (Türkiye prömiyeri)

Kümes / Ufuk Bayraktar (Dünya prömiyeri)

Misafir / Mehmet Eryılmaz (Dünya prömiyeri)

Yeni Dünya / Caner Erzincan

Saklı / Selim Evci  (Dünya prömiyeri)

Kar Korsanları / Faruk Hacıhafızoğlu (Türkiye prömiyeri)

Sarmaşık / Tolga Karaçelik (Türkiye prömiyeri)

 

Ulusal Belgesel Yarışması

 

Türkiye’de belgesel üretimine uzun yıllardır ilgi gösteren İstanbul Film Festivali, belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla, belgesel kategorisinde bu yıl ilk kez ödül vermeye başlıyor. Ulusal Belgesel Yarışması’nda En İyi Belgesel ve Jüri Özel Ödülü kategorilerinde Türkiye Sineması bölümü destekçisi Anadolu Efes tarafından toplam 15.000 TL ödül verilecek.

Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde belgesel sinemacı Emel Çelebi, yönetmen ve yapımcı Pelin Esmer ile yönetmen Paul Poet yer alıyor. Gösterilecek belgesellerden 11 film dünya prömiyerini, 2 film Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali’nde yapacak.

 

Ulusal Belgesel Yarışması bölümünün filmleri şöyle:

 

Çırılçıplak / Şilfîtazî / Zekeriya Aydoğan

Gavur Mahallesi / Yusuf Kenan Beysülen

Trans* BUT / Maria Binder / Türkiye, Almanya

Komşu Komşu Huuu! / Bingöl Elmas

Genç Pehlivanlar / Mete Gümürhan / Türkiye, Hollanda

Haziran Yangını / Gürkan Hacır

Soluk / Metin Kaya

Koloni / Gürcan Keltek / Türkiye, Hollanda

Sabaha Doğru / Berroj / Ömer Leventoğlu & İhsan Kaçar

Beyaz Çınar / Çınara sıpî / Kazım Öz

İs / Cihan Savucu & Erol Karakaya

Kayıp Zamanlar / Faysal Soysal

Yollara Düştük / Deniz Yeşil

 

FIPRESCI Ödülü

 

Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) bu yıl da İstanbul Film Festivali kapsamında Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü’nü takdim ediyor. Başkanlığını Bulgaristan’dan Alexander Grozev’in yapacağı FIPRESCI Jürisi’nde Finlandiya’dan Antti Selkokari, Hollanda’dan Sasja Koetsier, İtalya’dan Giovanni Ottone ve Türkiye’den Senem Erdine ile Şenay Aydemir yer alıyor.

 

Cineuropa.org Ödülü

 

İstanbul Film Festivali’nde ilk kez iki yıl önce verilen Cineuropa.org Ödülü bu yıl da devam ediyor. Sanatsal açıdan değeri tartışmasız olan, bunun yanı sıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilen Cineuropa.org Ödülü, Altın Lale Ulusal Yarışması’nda yer alan bir filme verilecek. Cineuropa Ödülü’nü kazanan filmi, sinema yazarı Vladan Petkovic belirleyecek.

 

Radikal Gazetesi Halk Ödülü

 

İKSV’nin medya sponsorlarından Radikal, 2000 yılından bu yana festival izleyicilerinin Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan filmler arasından belirlediği birer filme Halk Ödülü veriyor. Radikal Halk Ödülü’nü alacak iki filmi, festival izleyicileri, festival sinemalarında yer alan bilgisayarlardan oy kullanarak belirleyecekler. Oy kullananlar arasında çekilecek kura sonucunda çeşitli ödüller sahiplerinin olacak. Büyük ödülü kazanacak şanslı izleyici, Radikal’in davetlisi olarak Saraybosna Film Festivali’ne gidecek.

 

Sinemada İnsan Hakları: Avrupa Konseyi Sinema Ödülü FACE

 

Avrupa Konseyi’nin katkılarıyla, yalnızca İstanbul Film Festivali kapsamında verilmeye başlanan FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (Film Award of the Council of Europe) bu yıl da, Sinemada İnsan Hakları bölümündeki bir filme veriliyor. İnsan hakları konusunda kamuoyunda duyarlık ve bilinç yaratan, konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan 10 filmin gösterileceği Sinemada İnsan Hakları bölümünden seçilecek filmin yönetmenine kapanış ve ödül töreninde Avrupa Konseyi ile sinema yapıtlarını destekleyen Eurimages Fonu tarafından 10.000 avroluk para ödülü takdim edilecek.

 FACE Jürisi’nde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısı’nın İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü konularında özel başdanışmanı Leyla Kayacık, yazar, oyuncu ve senarist Ercan Kesal, Filistinli senarist ve yönetmen Najwa Najjar ve Eurimages Sinema Destek Programı İdari Direktör Yardımcısı Isabel Castro yer alıyor.

 

Sinemada İnsan Hakları bölümünde FACE Ödülü için yarışacak filmler şunlar:

 

Umut / Hope / Boris Lojkine / Fransa

Atlantik / Atlantic / Jan Williem Van Ewijk / Belçika, Hollanda, Fas

Enayi / Durak / The Fool / Yury Bykov / Rusya

Baba Beni Yakalasana / Catch Me Daddy / Daniel Wolfe, Matthew Wolfe / İngiltere

Kaplanlar / Tigers / Danis Tanovic / Hindistan, Fransa

Krala Mektup / Brev Til Kongen / Letter To The King / Hisham Zaman / Norveç

Ülkesiz Şarkılar / No Land’s Song / Ajat Najafi / Almanya, Fransa

Annemin Şarkısı / Klama Dayîka Min / Song Of My Mother / Erol Mintaş / Türkiye, Fransa, Almanya

Bugün / Emrouz / Today / Reza Mirkarimi / İran

Küçük Bir Aşk Hikâyesi / Chand metre moka'ab eshgh / A Few Cubic Meters Of Love /Jamshid Mahmoudi / Afganistan

 

Seyfi Teoman Anısına: Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

 

İstanbul Film Festivali’nin genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verdiği Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’ne, Festivalin Altın Lale Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması ve Türkiye Sineması (Altın Lale Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması) bölümlerinde yer alan Türkiye yapımı kurmaca ilk filmler bu ödüle aday olabiliyor.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere bu ödüle üç yıldır destek veren CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30.000 TL ödül verilecek.   

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nün jürisinde senarist, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, oyuncu ve yönetmen Syllas Tzoumerkas ile oyuncu Jale Arıkan yer alıyor.

 

Editör: TE Bilisim