İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti Bankası’nın 17 yıldır süren sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali’nin 21’incisi, ikinci haftasında müzikseverleri cazın usta isimleriyle buluşturuyor. Festival kapsamında, cazın dört yıldızı; Manu Katche, Richard Bona, Stefano Di Battista, Eric Legnini, “Mehliana” projesiyle Brad Mehldau ve Mark Guiliana ikilisi ve cazın iki efsanesi Chick Corea ile Stanley Clarke sahne alacak.

 

Festivalde cazın dört yıldızı aynı sahnede buluşuyor

 

İstanbul Caz Festivali, perküsyonu ile büyüleyen Manu Katché, caz müziğinin yaşayan en iyi basçılarından Richard Bona, Blue Note müzisyenlerinden, Avrupa caz sahnesinin önemli saksafoncusu Stefano di Battista ve Belçika’nın en önemli piyanistlerinden biri sayılan Eric Legnini’yi aynı sahnede buluşturuyor.

 

Bu proje kapsamında, İtalyan Kültür Merkezi’nin katkılarıyla ilk defa bir araya gelen cazın dört yıldız ismi, 
7 Temmuz Pazartesi akşamı Pirelli sponsorluğunda İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul kampüsünde İstanbullu izleyiciyi büyüleyecek. 2012’de ilk kez birlikte çaldıktan sonra yakaladıkları müzikal sihri başka yerlere de taşımaya karar veren dörtlünün öncesinde ise piyanist Giovanni Mirabassi, İtalyan sanatçılar Gianluca Renzi ve Lukmil Perez ile oluşturduğu üçlüsü ile aynı sahnede gecenin açılışını yapacak. Avrupalı yıldız sanatçıların peş peşe sahnede olduğu bu özel caz akşamı 19.45’te başlayacak.

 

Brad Mehldau ve Mark Guiliana “Mehliana” projesiyle festivalde

 

“1960’lardan bu yana gelmiş geçmiş en yaratıcı caz piyanisti” lakaplı Brad Mehldau ile Phronesis, Dhafer Youssef, Gretchen Parlato gibi isimlerle çalışan davulcu, besteci ve Beat Music topluluğunun lideri Mark Guiliana, 2011 yılında başlattıkları “Mehliana” projeleri ile festivalin konukları arasında.

 

8 Temmuz Salı akşamı 19.00’da Haliç Kongre Merkezi’nde sahne alacak ikili, 2014 Şubat ayında çıkan ve müzikseverleri oldukça heyecanlandıran son albümleri “Taming the Dragon”’ın turnesi kapsamında, caz ve elektronik müziği yenilikçi bir şekilde harmanladıkları bestelerini İstanbullu izleyiciye sunacak.


Chick Corea ve Stanley Clarke’tan akustik bir konser

 

Festival cazın iki efsane ismini çok özel akustik bir projede bir araya getiriyor. Basta Stanley Clarke ile piyanoda Chick Corea, birlikte Return to Forever ile solo kariyerlerinde yaptıkları şarkıları akustik olarak 8 Temmuz Salı akşamı 21.30’da Haliç Kongre Merkezi’nde, seslendirecekler. Müzikal ortaklıkları 1970’lere dayanan, caz füzyon alanında yaptıkları yeniliklerle caz müziğinde yeni ufuklar açarak Grammy Ödülü de dahil sayısız ödülün sahibi olan ikilinin konseri, festivalin uzun süre unutulmayacaklarından biri olacak.

 

Birçok bestesi bugün artık caz standardı sayılan Amerikalı piyanist Chick Corea, 1960’larda Miles Davis’in grubunda müziğe başladıktan sonra caz füzyon türünün doğuşuna katkıda bulundu. Corea, 59 kere Grammy Ödülü’ne aday gösterildi ve 20 kere bu ödülü kazanmayı başardı. Kontrbas ve elektrik bas tekniğine getirdiği yenilikler sayesinde cazın en etkili bas gitaristlerinden biri olarak gösterilen Stanley Clarke ise 1970’lerde Chick Corea’nın kurduğu Return to Forever adlı gruba katılmasıyla kariyerinde esas çıkışı yakaladı. Birçok film ve dizinin müziklerine de imza atan Clarke, Return to Forever’la birlikte cazı funk, rock ve Latin ezgileriyle harmanladıkları 5 albüm yayınladı. 1975 yılında çıkardıkları No Mystery adlı albüm En İyi Caz Performansı Grammy’si alırken, grubun akustik performanslarından oluşan Forever adlı albüm 2012 yılında, yine Grammy’lerde, En İyi Enstrümantal Caz ödülünü kazandı.

 

FESTİVAL PROGRAMI

 

21. İstanbul Caz Festivali, 16 gün boyunca Twitter hesabını Kaan Sezyum’a, Instagram hesabını da Muhsin Akgün’e emanet ediyor. Müzikseverler festival programına ise, festivalin resmî web sitesi caz.iksv.org’un yanı sıra İKSV Mobil uygulamasından da ulaşabilecek. Vodafone Red’in katkılarıyla geliştirilen İKSV Mobil uygulaması AppStore ve Google Play’den ücretsiz olarak indirilebilir.

 

Festivaldeki konserlerin bilgilerinin yanı sıra İstanbul Caz Festivali Broşürü ve İstanbul Caz Festivali Dergisi’ne AppStore’dan ücretsiz olarak indirilebilen İKSV Kitaplık üzerinden kolaylıkla ulaşılabilecek. İstanbul Caz Festivali geçen yıl olduğu gibi bu yıl da festivalin programını dopdolu bir içerikle tanıttığı festival dergisini yayımlıyor. Türkiyeli sanatçılardan yazılar ve görüşlerin de yer alacağı dergi, festival mekanlarından temin edilebilir.

 

FESTİVAL BİLETLERİ

 

21. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri BİLETİX satış noktaları, BİLETİX çağrı merkezi (0216 556 98 00), BİLETİX web sitesi (www.biletix.com), ana gişe İKSV (hafta içi ve cumartesi günleri 10.00-18.00 arasında hizmet veren gişe, pazar günleri kapalıdır) temin edilebilir. Lale Kart sahipleri, %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirimlerle alabilirler. Bilet alımlarında kredi kartı da geçerli ve her gösteride tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satışa sunuluyor. 

Editör: TE Bilisim