İstanbul Caz Festivali kapsamında bu yıl 13. kez düzenlenen Genç Caz konserleri için başvurular başladı. Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen genç müzisyen ve toplulukların festival programında yer alabilecekleri bir platform oluşturan Genç Caz, onları teşvik etmeyi ve profesyonel müzik dünyasına hazırlamayı amaçlıyor. Genç Caz’a katılmak isteyen müzisyenler ve topluluklar demo kayıtlarını, iksv.org/genccaz adresindeki başvuru formunu doldurduktan sonra, 24 Nisan Cuma günü 17.00’a kadar festival ofisine (İKSV, Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No: 5 Şişhane) iletebilirler.

Genç müzisyenler seçmelere klasik ya da çağdaş caz türlerinde çalışmaların yanı sıra, fusion caz, rock caz, funk caz, latin caz, pop caz, acid caz, blues, soul, R&B, elektronik caz ve benzeri tarzlardaki demoları ile katılabiliyor. Repertuar, adayların kendi özgün bestelerinin yanı sıra caz standartlarının veya başka parçaların yorumlarından da oluşabilir. Genç Caz’a profesyonel bir albüm yayımlamamış ve müzisyenleri 30 yaşın altında olan  topluluklar başvurabiliyor.

Genç Caz Seçici Kurulu tarafından, başvuruların arasından belirlenecek sekiz  topluluk, 10 Mayıs Pazar günü Salon İKSV’de yapılacak değerlendirme konserine davet edilecek. Halka açık yapılacak konserde seçici kurul, 15'er dakikadan oluşacak canlı performansları izleyerek 22. İstanbul Caz Festivali’nde yer alacak 4 ismi belirleyecek. Kazananlar, festivalin bu yıl da programında olan Parklarda Caz etkinliği kapsamında düzenlenecek ücretsiz Genç Caz konserlerinde yer almaya hak kazanacak. Bu isimler ayrıca, festival kitapçığı ve festivalin resmi web sitesinde, festival sanatçıları içerisinde yer alacaklar.

Genç Caz Seçici Kurulu’nda müzisyen Elif Çağlar, müzik yazarı Feridun Ertaşkan, müzisyen Ferit Odman, müzik yazarı ve yapımcı Hülya Tunçağ, müzik yazarı Murat Beşer, müzisyen Önder Focan, müzik yazarı Sevin Okyay, gazeteci Sedat Ergin ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin yer alıyor.

Genç Caz konserleri, geçen on iki içerisinde kırkın üzerinde genç caz sanatçı ya da topluluğuna dünyaca ünlü caz sanatçılarıyla aynı festivalde yer alma imkânı sağladı. Bunun yanı sıra sanatçılar İstanbul Caz Festivali sonrasında başka festivallere katıldılar ve Türkiye ile yurt dışındaki çeşitli caz kulüplerinde sahne alma fırsatı yakaladılar. Geçtiğimiz yıllarda Genç Caz katılımcıları arasında Gevende, Ece Göksu, Deniz Taşar, Başak Yavuz, Tolga Erzurumlu, İlay Bal, Eylül Biçer ve İpek Dinç gibi müzisyen ve topluluklar yer alıyor.

 

Editör: TE Bilisim