42. İstanbul Müzik Festivali, tüm dünya için ilham verici bir örnek oluşturan El Sistema’nın içinden yetişmiş yeteneklerden biri olan müzik direktörü Christian Vásquez’in yönetimindeki 240 kişilik Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nı İstanbul’da ağırladı. Şef Christian Vásquez yönetimindeki Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nın konseri, 10 Haziran Salı akşamı 20.30’da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde, Polimeks sponsorluğunda gerçekleştirildi. Orkestra konserde, Hector Berlioz’un Roma Karnavalı, Igor Stravinsky’nin Ateş Kuşu Süiti ve Nikolai Rimsky-Korsakov’un Şehrazad adlı eserlerini seslendirdi.

 

El Sistema günü olarak kutlanan 10 Haziran’da, konser öncesinde, bir dizi ücretsiz etkinlik de gerçekleştirildi.

 

“El Sistema Europa” Paneli

 

“El Sistema” günü kapsamında, Avrupa’daki El Sistema oluşumu Sistema Europe’un kurucusu, AB Gençlik Orkestrası Şefi ve CEO’su Marshall Marcus, Sistema Global’in kurucusu Eric Booth ve El Sistema’nın Türkiye’deki en başarılı örneklerinden Barış İçin Müzik Vakfı’nın kurucusu Yeliz Baki’nin katıldığı bir panel düzenlendi. Şef Cem Mansur’un moderatörlüğünde, Martı İstanbul Hotel’de 14.30-16.30 saatleri arasında yapılan panelde, El Sistema modelinin dünyadaki uygulamaları tartışıldı.

 

Panelde ayrıca Tricia Tunstall’ın, Türkçeye Değişen Yaşamlar - Gustavo Dudamel, El Sistema ve Müziğin Dönüştürücü Gücübaşlığıyla çevrilen kitabının da tanıtımı gerçekleştirildi. Panelin ardından müzikseverler, satışından elde edilecek tüm gelirin Barış İçin Müzik’teki çocukların eğitimine aktarılacak kitabı Tricia Tunstall’a imzalatma fırsatı buldu.

 

“Gustavo Dudamel, El Sistema ve Müziğin Dönüştürücü Gücü” – Tricia Tunstall

 

Kendisi de bir müzik eğitimcisi olan Tricia Tunstall’ın Değişen Yaşamlar - Gustavo Dudamel, El Sistema ve Müziğin Dönüştürücü Gücü (Changing Lives: Gustavo Dudamel, El Sistema, and the Transformative Power of Music) başlıklı kitabı, başta çocuklar olmak üzere; Venezüella ve ABD’deki El Sistema deneyimlerine ilişkin zengin betimlemeler, çarpıcı söyleşiler ile müziğin insan yaşamındaki yerine ilişkin önemli değerlendirmeler içeriyor.

 

Ulvi İçil öncülüğünde, Barış İçin Müzik Vakfı’na ek gelir sağlamak ve  El Sistema ile Türkiye’deki örneği Barış İçin Müzik Vakfı’nın  daha fazla tanıtılmasına ön ayak olmak amacıyla Türkçeye kazandırılan kitabın satışından elde edilecek tüm gelir, Barış İçin Müzik’teki çocukların eğitimine aktarılacak.

 

Kitabın Türkçe'ye kazandırılması için başta Boğaziçi Üniversitesi ile ODTÜ çeviribilim ve yabancı dil bölümlerindeki öğrenciler olmak üzere çeşitli üniversitelerin öğrencilerine ve çevirmenlik ile ilgili topluluklara gönüllü çevirmenlik çağrısı yapılarak hızla bir çevirmenler topluluğu oluşturuldu. Çeviriler yapılırken, diğer yandan redaksiyon da tamamlanarak kitap en kısa zamanda basıma hazır hale getirildi. Panelin ardından satışı gerçekleştirilen kitap, konser öncesinde Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde yer alan İKSV Tasarım Mağazası’ndan da satışa sunuldu.

 

Barış İçin Müzik Orkestrası ve Bakır Çalgılar Topluluğu Konserleri

 

El Sistema’nın Türkiye ayağı Barış İçin Müzik Orkestrası ve 18 kişilik Barış İçin Müzik Bakır Çalgılar Topluluğu da El Sistema günü kapsamında, Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde ücretsiz birer konser verdi.

 

Kendisi de El Sistema’dan yetişmiş, El Sistema Guatemala kurucusu şef Bruno Campo yönetimindeki 87 kişilik Barış İçin Müzik Orkestrası’nın 19.00-19.30 saatleri arasında Büyük Salon’daki konserinin ardından, 17 kişilik Barış İçin Müzik Bakır Çalgılar Topluluğu, 19.30-20.00 saatleri arasında Mini Amfitiyatro’da müzikseverlerle buluştu.

 

Mimar Mehmet Selim Baki ve Yeliz Baki tarafından 2005 yılında başlatılan Barış İçin Müzik Vakfı, mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak ve sanata katılım önündeki engelleri kaldırmayı amaçlıyor. Bugüne kadar 4 binin üzerinde çocuğa ücretsiz müzik eğitimi veren Barış İçin Müzik, 2012’de 29 Avrupa ülkesinin içinde yer aldığı Sistema Europe’un üyelerinden biri oldu ve çalışmaları Sistema Europe’un “en iyi uygulamalarından” biri olarak değerlendirildi. İstanbul Kültür Sanat Vakfı, 2013 yılından beri Barış İçin Müzik Vakfı’nın kurumsal destekçiliğini üstleniyor ve Lale Kart Üyelik Programı ile de bu oluşuma eğitim desteği veriyor.

 

El Sistema – Barış İçin Müzik Vakfı Dostluk Antlaşması Töreni

 

Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nın 20.30’da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’ndeki konseri öncesinde Barış İçin Müzik Vakfı ve El Sistema’nın “dostluk” anlaşması duyuruldu. Sahneye çıkan El Sistema’nın kurucusu Jose Antonio Abreu ve Fundamusical Simón Bolívar Müzik Vakfı direktörü Eduardo Méndez ile Barış İçin Müzik Vakfı’nın kurucuları Mehmet Selim Baki ve Yeliz Baki,  Barış İçin Müzik Vakfı’nın resmen El Sistema’nın bir parçası olarak kabul edildiğini ilan etti. Bu sayede iki oluşum, ilerleyen zamanlarda ortak çalışmalar gerçekleştirecek. Dostluk antlaşması ise şu şekilde:

 

“Bu anlaşma Türkiye, İstanbul’da faaliyet gösteren Barış İçin Müzik ile Venezüela’daki bütün El Sistema’nın temsilcisi olan Fundamusical arasında kalıcı bir dostluk tesis eder. Barış İçin Müzik, tarihte benzeri görülmemiş bir örnek olan El Sistema’dan ilham alır ve El Sistema’nın kurucusu Dr. José Antonio Abreu’nun etkili bir şekilde ifade ettiği en yüksek özlem ve ilkelerini hayata geçirmek için aralıksız çaba harcar. Fundamusical ise Barış İçin Müzik’in güzel başarılarını tanır, önderliğini ve umut vaat eden geleceğini takdir eder.

 

Bu Dostluk Anlaşması’nı imzalayanlar her iki tarafın başarısına katkı için bütün imkânlarını seferber ederek bilgi paylaşımında bulunmaya, birbirlerine moral ve teknik destek vermeye gönülden istekli olduklarını ifade ederler. Her iki program öğrencilerin hayatlarındaki olanakları artırmaya yönelik ortak kararlılıklarını beyan eder, bu genç insanları sadece fiziki mesafeyle birbirinden ayrılmış kardeşler olarak görürler.

 

Barış İçin Müzik, hem Venezüela’daki ailesine hem de onunla ilişkili uluslararası harekete olan bağını temsil eden ‘Sistema’ kelimesini büyük bir saygı ve özenle kullanacaktır. Fundamusical ise Barış İçin Müzik’i ortaklaşa eserimizin uluslararası alanda büyümesinde saygıdeğer ve güvenilir bir paydaş, ayrıca Türkiye’de El Sistema’dan ilham alan çalışmanın önderi olarak tanıyacaktır. Her iki taraf karşılıklı ziyaretlerde bulunmak ve yıllar boyunca birlikte müzik yapmak için sabırsızlanmaktadır.”

 

El Sistema ve Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası

 

Venezüella’da başarılı bir ekonomist ve aynı zamanda iyi bir müzik eğitimi görmüş piyanist ve besteci José Antonio Abreu’nun başlattığı ve kendisinin deyimiyle “yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem” olan El Sistema, şu an dünyada klasik müzik adına gerçekleştirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor.
Yoksullukla boğuşan 12 çocukla yola çıktığı 1975’ten bu yana, farklı politik görüşlerden 10 farklı yönetimin desteğini alarak bugünkü hayranlık uyandıran konumuna gelen El Sistema’da bugün ülkenin dört bir yanına yayılmış 286 akademik merkezde 400.000’in üzerinde çocuk çalgı eğitimi alıyor.

 

2011 yılında kendisi de El Sistema’dan yetişmiş şef Gustavo Dudamel yönetimindeki Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nı ağırlayan İstanbul Müzik Festivali, bu yıl da oluşumun öne çıkan orkestralarından biri olan Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası’nı konuk etti.

 

240 kişilik kadrosuyla İstanbul’a gelen Venezüella Teresa Carreño Gençlik Orkestrası, bugüne kadar Gustavo Dudamel, Krzysztof Penderecki, Plácido Domingo, Yo-Yo Ma, Juan Diego Florez ve Itzhak Perlman gibi çağımızın en saygın şefleri ve solistleriyle konserler veren topluluk, Bonn Beethoven ve Salzburg festivallerinin yanı sıra Viyana Konzerthaus, Berlin Filarmoni Salonu, Amsterdam Concertgebouw’da yer alarak, dinleyicileri kendilerine hayran bıraktı. Orkestra bu Avrupa turnesi kapsamında Stockholm, Münih, Lisbon, Toulouse ve Londra’dan sonra İstanbul’da da dinleyicilerle buluştu. Orkestranın müzik direktörlüğünü yine El Sistema’nın içinden yetişmiş, Amerika kıtasının en parlak genç yıldızları arasında gösterilen 1984 doğumlu Christian Vásquez üstleniyor.

 

Editör: TE Bilisim