Türkiye’de nitelikli belgesele karşı ilginin artmasında büyük katkısı olan DOCUMENTARIST - İstanbul Belgesel Günleri bu yıl 6. yılını kutluyor.


Sinemaseverlerle ilk kez buluştuğu 2008 yılından itibaren her sene gelişerek büyüyen ve beş yılda Türkiye’nin belli başlı sinema festivalleri arasındaki yerini alan DOCUMENTARIST, 1- 6 Haziran tarihleri arasında Akbank Sanat’ta yerli ve yabancı belgeselcileri buluşturuyor.


Dünyaca tanınmış belgesel ustalarını ve filmlerini Türkiye’de ki meraklıları ile buluşturan Festival’de film gösterilerinin yanı sıra, yerli belgeselcilere dünya çapındaki belgeselci, yapımcı ve festival temsilcileri ile tanışma olanağı sunan belgesel proje geliştirme atölyeleri de düzenlenecek.  

 

Tüm filmler original dilinde ve hem Türkçe hem İngilizce altyazılı olarak gösterilecektir.

 

ETKİNLİK: 6. DOCUMENTARIST - İSTANBUL BELGESEL GÜNLERİ

Tarih: 1 - 6 Haziran 2013

Yer: Akbank Sanat

 

Bilet ücreti 5 TL olup, biletler salon girişinden temin edilebilir.

 

 

 

 

6. DOCUMENTARIST - İSTANBUL BELGESEL GÜNLERİ PROGRAMI

 

 

1 Haziran 2013, Cumartesi

 

  • Beş Yıldızlı Varoluş (Five Stars Existence), Sonja Linden, 2011, 90'

Tarih: 01 Haziran 2013, Cumartesi Saat: 12.00 Yer: Akbank Sanat

Filmin yönetmeni, teknolojiyle insanın giderek daha fazla içiçe geçtiği günümüzün iletişim toplumunda, kendi hayatındaki hızlı değişimi kavramaya ve makinelerle ilişkisini sorgulamaya çalışıyor. İleri teknolojiyle özgürlüğümüz acaba genişliyor mu, yoksa daha mı kısıtlanıyor? Doğayla kurduğumuz olağan ritimle hız toplumu arasında bir denge tutturmamız mümkün mü?

 

  • Mama Coca, Suzan Şekerci, 2013, 84'

Tarih: 01 Haziran 2013, Cumartesi Saat: 14.00 Yer: Akbank Sanat

Film, Kolombiya’daki kokain kültürünün karmaşık yapısına, yerlilerin yüzlerce yıllık ritüellerinden uyuşturucu sektörünün karanlık dehlizlerine kadar uzanan hikayesine geniş bir perspektiften bakıyor. Yapımcılığını Fatih Akın’ın üstlendiği bu ilginç belgeselden sonra, dünyada neredeyse kokainle özdeşleşen Coca bitkisine bakışınız değişecek.

 

Aynı Anda Heryer (Everywhere At Once), Alan Berliner, 1985, 10'

 

Yakın Yabancı* (Intimate Stranger), 1991, 60'

 

Tarih: 01 Haziran 2013, Cumartesi Saat: 16.00 Yer: Akbank Sanat

Alan Berliner, görüntüler ve seslerden kurulu bir müzikal kolajı andıran kısa filminin ardından gösterilecek “Yakın Yabancı”da, büyükbabasını anlatıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan önce Mısır’dan pamuk alarak Japonya’ya satan bu maceracı karakterin portresi, yönetmenin değişiyle “ailenin kirli çamaşırlarını ayıklamakla eski mücevherlerini parlatmak arasındaki ince çizgide geziniyor.”

 

 

2 Haziran 2013, Pazar

 

  • Alan Berliner Master Class

Tarih: 02 Haziran 2013, Pazar Saat: 11-14.00 Yer: Akbank Sanat

Bu yıl Documentarist’in onur konuğu, yaşayan en önemli belgeselcilerden Alan Berliner. Etkinlik kapsamında, kendi hayatı ve çevresindenki insanlar üzerine odaklanan bütün filmlerini içeren toplu gösterimin yanı sıra, Alan Berliner’in  kendi özgün yaklaşımını anlatacağı bir sinema dersi de gerçekleştirilecek. Ünlü belgeselci, çalışmalarından örnekler sunacağı master class çalışmasında, bir belgeselcinin filmlerine konu olarak kendi hayatını seçmesinin risk ve avantajlarına değinirken, hafıza, yaşlanma, aile ilişkileri ve insanın kırılganlığı ile neden ilgilendiğini anlatacak, dinamik bir anlatım dili yakalamanın sırlarını da katılmcılarla paylaşacak.

 

 

 

  • Büyük Kuzen* (First Cousin Once Removed), Alan Berliner, 2012, 79'

Tarih: 02 Haziran 2013, Pazar Saat: 14.00 Yer: Akbank Sanat

Alan Berliner’in annesinin kuzeni, aynı zamanda arkadaşı olan Edwin Honig, tanınmış bir şair, çevirmen ve üniversite hocasıdır. Ancak son yıllarını Alzheimer haslağının pençesinde geçirmektedir. Kuzeninin acılı yıllarını filme alan Berliner, hafızanın işleyişi, unutma ve hatırlama kabiliyetinin önemi üzerine muhteşem bir hikaye çıkarıyor.

 

  • Tudo é Brazil*, Rogério Sganzerla, 1997, 82'

Tarih: 02 Haziran 2013, Pazar Saat: 16.00 Yer: Akbank Sanat

Orson Welles, 1940’larda bir film çekmek amacıyla Brezilya’ya gider. Sonradan hayata geçemeyen bu projeden geriye pek çok çekim malzemesi kalır... Bu malzeme, yıllar sonra ülkenin en önemli belgeselcilerinden birinin elinde bambaşka bir şeye dönüşüyor. Bir yabancının gözünden Brezilya’nın büyüleyici taraflarına yolculuk yapmakla kalmıyor, Brezilya üzerine yapılmış, zamanının en güzel ve duygusal filmlerinden birine tanık oluyoruz.

 

  • Karsu* , Mercedes Stalenhoef, 87', 2012

Tarih: 02 Haziran 2013, Pazar Saat: 18.00 Yer: Akbank Sanat

Türkiye’den Hollanda’ya göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak büyüyen ve müzik alanında elde ettiği başarıyla dünyaya adını duyuran Karsu Dönmez’i tanıyor musunuz? Geleneksel tınıları kendi tarzında eriterek cazda özgün bir çizgi tutturan bu genç şarkıcının restoranda piyano çalarak başlayan müzikal hayatı, bir tutku ve sevgi öyküsü aynı zamanda... Gösterimde yönetmenle birlikte, şarkıcının kendisi de izleyicilerle birlikte olacak.

 

 

3 Haziran 2013, Pazartesi

 

  • Raul, Walter Carvalho, 115’, 2011

Tarih: 03 Haziran 2013, Pazartesi Saat: 14.00 Yer: Akbank Sanat

Breziya’nın en ünlü ve en tatrtışmalı rock ikonlarından biri: Raul Seixas. Film, bu gizemli şarkıcının hem özel, hem de müzikal hayatına ışık tutarken, bir dönemin panoramasını da çiziyor. Belgeselde karşımıza çıkan sürpriz karakterlerlerden biri de, Raul’a uzun bir dönem şarkı sözü yazan, onunla çılgın bir hayat tarzını da paylaşan, günümüzün çok-satan romanlarının yazarı Paulo Cuelho...

 

  • Salma, Kim Longinotto, 90', 2013

Tarih: 03 Haziran 2013, Pazartesi Saat: 16.00 Yer: Akbank Sanat

Hindistan’nın Tamil Nadu eyaletinde Müslüman bir köyde kız olarak dünyaya gelmek, hapishaneye doğmak gibi bir şey. Çocuk yaşta okuldan alınıp evlendirilen binlerce kızdan biri olan Salma, şiir ile yıllar sürecek baba ve koca esaretini beklenmedik bir şeyle kırmayı başarır. Sonradan ülkenin en önemli şairleri arasına giren bir kadının inanılmaz öyküsü.

 

  • Estamira, Marcos Prado, 115', 2004

Tarih: 03 Haziran 2013, Pazartesi Saat: 18.00 Yer: Akbank Sanat

Bugüne kadar otuzdan fazla ödülün yanısıra, Brezilya’da gösterildiği dönemde en çok izlenen belgesel ünvanını kazanan “Estamira”, filme adını veren 63 yaşında şizofren bir kadının öyküsü. Bir çok insanla birlikte çöplükte yaşayan Estamira’nın hayata şiirsel bakışı ve felsefi analizleri, kendi hayatımıza da ayna tutmaya vesile olacak.

 

  • Rogalik

Pawel Ziemilski, 2012, 17'

Kuzzul Kurt* (To the Wolf)

Christina Koutsospyrou & Aran Hughes, 2012, 74'

Tarih: 03 Haziran 2013, Pazartesi Saat: 20.00 Yer: Akbank Sanat

Muhtelif evlerin oturma odalarında gezinen kısa filmin ardından, ilk gösterimi bu sene Berlinale’de yapılan enteresan bir hibrid-belgesel izleyeceğiz. “Kuzzul Kurt”ta, Yunanistan’da dağ başında bir köyde hayvancılıkla geçinen iki aileyi izliyoruz. Kurmacayla belgeseli harmanlayan ve çekimi iki yıl süren film, bu ailelerin fırtınalı yağmur altında geçen dört gününe odaklanarak zor şartlarda sürdürdükleri yaşam savaşını anlatıyor.

 

 

4 Haziran 2013, Salı

 

  • City Edition, Alan Berliner, 1980, 10'

Gözü Tamamen Açık (Wide Awake),  Alan Berliner, 2006, 79'

Tarih: 04 Haziran 2013, Salı Saat: 14.00 Yer: Akbank Sanat

Deneysel kısa filminin ardında, Berliner bu kez kamerayı kendisine çeviriyor: Yıllardır uykusuzluk hastalığı çeken yönetmen, bu süreç içinde yaşadıklarını ve insomnia ile başa çıkma yollarını anlatırken, bizi kişisel hayatının derin kuyusuna çekmeyi başarıyor.

 

  • Venedik Sendromu* (The Venice Syndrome), Andreas Pichler, 2012, 80'

Tarih: 04 Haziran 2013, Salı Saat: 16.00 Yer: Akbank Sanat

Avrupalı, Amerikalı, Japon hemen herkesin tatil hayali bir yerde Venedik’le kesişir. Dünyanın en çok arzu edilen bu romantik kenti, gece indiğinde bir hayalet kente dönüşüyor. Turizm sektörünün baskısı altında Venedik’te yaşamak imkansız hale gelince, şehir tamamen turistlere tekedilmiş durumda. Film bu hem canlı, hem de ölü kente tüketim kültürü açısından bakıyor.

 

  • Yanlış Zamanda, Yanlış Yerde* (Wrong Time Wrong Place), John Appel, 2012, 80’

Tarih: 04 Haziran 2013, Salı Saat: 18.00 Yer: Akbank Sanat

Geçen yaz Oslo’da yaşanan dehşet verici saldırı, bazı insanların hayatını kökten değiştirdi. IDFA’da açılış filmi olarak gösterilen bu belgesel, onlardan bir kısmının çarpıcı hikayesini bir araya getiriyor. Dünyanın farklı köşelerinden gelmiş, hayatları talihsiz bir olayda kesişen farklı yaş ve kültürden insanların yüreğe dokunan dramatik hikayesi...

 

  • Elena*, Petra Costa, 2012, 82'

Tarih: 04 Haziran 2013, Salı Saat: 20.00 Yer: Akbank Sanat

Brezilyalı genç Elena, annesinin tüm uyarılarına rağmen oyuncu olma hayaliyle New York’a gider. Geride bıraktıkları arasında, o zaman yedi yaşında olan kız kardeşide vardır. Yıllar sonra, kardeşi de onun izinden gitmeye karar verir. Bu sene festivallerin favorisi olan Elena’da, bu şiirsel yolculuğa eşlik ediyoruz.

 

 

5 Haziran 2013, Çarşamba

 

  • Japon Ayva Ağacı (The Japanese Quince Tree) Mara Trifu, 2012, 21'

Biz (We) Petra Lataster Czisch, Peter Lataster, 2012, 60'

Tarih: 05 Haziran 2013, Çarşamba Saat: 14.00 Yer: Akbank Sanat

Yaşlı bir kadının yaşamına odaklanan kısa filmin ardından izleyeceğimiz “Biz”, ‘bakış’ üzerine bir film. Üstümüze yönelen bir bakış bizi neden tedirgin eder? Böyle bir bakış masumiyetini ne zaman yitirir? Bakmak, öldürü mü? Hollanda’da çekilmiş arşiv görüntüleri içinde gezinen ve ‘bakma’ya bakan bir film.

 

  • Seyirciler (Spectators) Roger Villarroya, 15', 2011

Kimseyi İlgilendirmez (Nobody's Business) Alan Berliner, 1996, 60'

Tarih: 05 Haziran 2013, Çarşamba Saat: 16.00 Yer: Akbank Sanat

Seyirci olma hali üzerine çarpıcı bir kısa film... Ardından Alan Berliner’dan yine aile içi bir öykü. Berliner bu sefer bize babasını ve onunla ilişkisini anlatıyor. Müthiş bir kurgu maharetiyle, mizahtan dramaya, geçmişten geleceğe, kişisel anılardan tarihsel olanlara uzanan, ama sonuçta bir babayla oğulun arasından sızan bir öykü.

 

  • Turn off the Lights* , Ivana Mladenovic, 2012, 77'

Tarih: 05 Haziran 2013, Çarşamba Saat: 18.00 Yer: Akbank Sanat

Romanya’da, Romen toplumuna mensup bir grup erkeğin maço dünyasına içeriden bir bakış. Yönetmen bizi, kız arkadaşını öldürmekten yattığı hapis cezasını tamamlayıp evine dönen Alex’in hayatına sokuyor ve 77 dakika boyunca, Alex ve arkadaşlarının geleceksiz yaşamına tanıklık ediyoruz. Ürkütücü ama öğretici bir yolculuk.

 

  • Art/Violence, Udi Aloni, Batoul Taleb, Mariam Abu Khaled, 75’, 2013

Tarih: 05 Haziran 2013, Çarşamba Saat: 20.00 Yer: Akbank Sanat

Filistin’nin Cenin mülteci kampında Özgürlük Tiyatrosu’nu işleten Juliano Mer-Khamis, 2011 Nisan’ında silahlı ve maskeli kişilerce öldürüldü. Tiyatroda onun yetiştirdiği, ölümünden sonra da onun izinden gitmeye kararlı görünen bir grup genç, yeni bir oyun sergileyerek hem baskıya direnmeye hem de Juliano’nun anısını yaşatmaya gayret eder. Şiddete karşı sanatla karşı koymanın öyküsü.

 

 

6 Haziran 2013, Perşembe

 

  • Değerli Misafirler (Dear Valued Guests), Jarred Alterman & Paul Sturtz, 2012, 15'

En Tatlı Ses (The Sweetest Sound), Alan Berliner, 2001, 60'

Tarih: 06 Haziran 2013, Perşembe Saat: 14.00 Yer: Akbank Sanat

Bir otelin yıkılmadan önceki son günlerini konu alan kısa filmin ardından, Berliner’den yine nevi şahsına münhasır bir öykü: Alan Berliner, Ohio’da bir avukat. Alan Berliner, Seattle’da bir sosyal hizmet uzmanı. Alan Berliner, Los Angeles’ta bir magazin fotoğrafçısı... Aynı isme sahip başka insanlarla karıştırılmaktan usanan yönetmenimiz, tüm adaşlarını bir akşam yemeğe davet eder...

 

  • Encardia, Aggelos Kovotsos, 2012, 82’

Tarih: 06 Haziran 2013, Perşembe Saat: 16.00 Yer: Akbank Sanat

Güney İtalya’nın zengin geleneğinden beslenen Encardia adlı bir Yunan müzik grubuyla yolculuk. Grup, antik bir Yunanca aksanıyla söylenen şarkıların ve onun etrafında şekillenen halk kültürünün izinden İtalya’nın güneyini dolaşırken bu müzikal arayış, dillerin ve ritüellerin kaynaşmasından doğan özgün bir kültüre dair büyülü bir keşfe dönüşür.

  • Kim Gurkha Olacak (Who Will Be The Gurkha), Kesang Tseten, 2012, 75’

Tarih: 06 Haziran 2013, Perşembe Saat: 18.00 Yer: Akbank Sanat

Gurkha, Britanya ordusuna paralı asker olarak seçilen Nepal’li erkeklere verilen bir isim. İngilizler, yurtdışındaki operasyonlar kullanmak üzere 200 yıldır Nepal’den asker devşiriyor ve her sene binlerce genç orduya katılmak için uzun ve stressli bir sınavdan geçiriliyor. Film, bu sınav sürecini ve ona katlanan gencecik Nepal’lilerin öyküsünü yansıtıyor... Nepal’de bu sene 27 sinemada birden gösterime giren ilk ve tek belgesel.

 

  • Belleville Baby, 76', Mia Engberg, 2013, 76’

Tarih: 06 Haziran 2013, Perşembe Saat: 20.00 Yer: Akbank Sanat

Paris’ten gelen gizemli bir telefon, Mia Engberg’i yıllar öncesinde bu şehir yaşadığı döneme götürür. Ardından gelen konuşmalar zinciriyle, yönetmen bizi de Paris’teki mültecilerin hayatı, banliyö isyanları ve kendi kişisel anıları arasında gezdirmeye başlar. Aşk, zaman ve yitirilen şeyler üzerine son derece kişisel ve yaratıcı bir belgesel.

 


www.akbanksanat.com

Editör: TE Bilisim