Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ve Gümüş Ayı ödüllerini alan usta yönetmen, bugüne kadar birçok uluslararası ödüle de layık görüldü. Filmlerinin toplu gösterimi Türkiye’de ilk defa, 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde yapılacak olan Xie Fei’ye Yaşam Boyu Başarı Ödülü de takdim edilecek.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, usta yönetmenleri festival izleyicisiyle bir araya getiriyor. Türk sinemasının önemli gündemlerinden birini yaratan festivalde bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü, Çin sinemasının usta yönetmeni Xie Fei’ye verilecek.

Halen Beijing Film Akademisi’nin kıdemli profesörlük görevine devam eden ve Chen Kaige, Zhang Yimou ve Jia Zhangke gibi günümüzün en başarılı yönetmenlerini yetiştirmiş olan Xie Fei festival kapsamında düzenlenecek masterclass’ta; Çin sinemasını bugünkü başarısına ulaştıran süreci ve sinema anlayışını anlatacak. Usta yönetmen Fei’nin; Altın Ayı ödüllü “Güzel Kokulu Ruhlar Gölünün Kadınları/The Women from the Lake of Scented Souls”, Gümüş Ayı ödüllü “Siyah Kar/Black Snow” ve Montreal ve Shanghai film festivallerinde En İyi Yönetmen ödüllerini kazandığı “Bir Moğol Masalı/A Mongolian Tale” filmleri de festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

Xie Fei, uzun kariyerinin büyük bölümünü sinema eğitimine adamış olsa da kendisine uluslararası ün kazandıran dokuz uzun metrajlı filme imza atmıştır. Çoğunlukla romanlardan uyarlanan filmleri, seyirciye, modern Çin’in günlük yaşamında karşılaşılan zorlukların farklı katmanlarını görme ve anlama fırsatı verirken, sinemaseverlere eşsiz bir sinema estetiği de sunmuştur. Filmleri dünyaca ünlü festivallerde prömiyer yapmış ve ödüller kazanmıştır. Xie Fei, hem Çin hem de uluslararası alanda en sık ödüle layık görülen sinemacılardan biridir.

Fei’nin özellikle kadın karakterlerine geliştirdiği duyarlı yaklaşım, onların zor şartlar altında daha iyi bir yaşama kavuşma ümidiyle verdikleri mücadele ve dayanıklılıklarına duyduğu hayranlık ve yerinde toplumsal yorumları, yönetmenin filmlerini, Çin kültürü ve Çin yakın tarihine açılan pencerelere dönüştürmektedir. Xie Fei, Hunan bataklıklarından Tibet Himalayaları ve Moğol düzlüklerine uzanan uçsuz bucaksız Çin coğrafyasının tüm görkemini eşsiz bir ustalıkla görselleştirmiştir.