Montreal’den ‘Benimle Oynar mısın?’a Ödül


Bir hafta süren 7. Montreal Türk Filmleri Festivali dolu dolu geçti.

Orhan Tekeoğlu’nun ‘Öyle Sevdim ki Seni’ adlı filmiyle açılış yapan 7. Montreal Türk Filmleri Festivali, Beşiktaş’ınçArşı taraftar grubunun halkın yaşam alanlarının daraltılmasına karşı duruşunun öyküsünü, bunun yanında uzun süre ayrı kalan bir anne-kızın yeniden yakınlaşmasını konu alan ve Eyşan Özhim, Uğur Polat, Altan Erkekli gibi ünlü oyuncuların yer aldığı Aydın Bulut’un ‘Benimle Oynar mısın?’ filmiyle devam etti.

Ali Düşenkalkar ve Arda Kural’ın başrollerini paylaştığı Serdar Temizkan’ın ‘Kutsal Bir Gün’, Semir Aslanyürek’in Yılmaz Güney’e adadığı epik bir yol öyküsünü anlatan ‘Lal’ filminin de gösterildiği, herhangi bir kamu kurumundan destek almadan yedi yıldan beri bağımsız bir anlayışla Türk sinemasını Montreal’de tanıtanMontreal Türk Filmleri Festivali’nin izlencesinde, Cengiz Dağcı’nın ‘Korkunç Yıllar’ romanından uyarlanan ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Kırım Türklerinin yurt ve yaşam kavgasını anlatan, Murat Yıldırım ve Selma Ergeç’in başrollerini paylaştığı Burak Can Arlıel’in ‘Kırımlı’ filmi de vardı.

Kapanışını Kürşat - Gerçek Alnıaçık ve Nazlıcan Tuncalı’nın paylaştığı bir 12 Eylül dönemi filmi olan Mahur Özmen’in ‘Beni Sen Anlat’ filmiyle yapan Montreal Türk Filmleri Festivali yedinci yılını da büyük bir coşkuyla geride bıraktı.

Kendisini ‘Şellale’ ve ‘Eve Giden Yol’ gibi filmlerle tanıdığımız, 7. Montreal Türk Filmleri Festivali’ne ‘Lal’ filmiyle usta yönetmen Semir Aslanyürek konuk olarak katılırken, kendisine ‘Kutsal Bir Gün’ün başoyuncusu ünlü oyuncu - yönetmen Ali Düşenkalkar ve Montreal Türk toplumu izleyicilerinin daha çok dizilerden tanımış olduğu ‘Beni Sen Anlat’ filminin başoyuncuları Kürşat-Gerçek Alnıaçık da eşlik etti.

7. Montreal Türk Filmleri Festivali’nin Kısa Film bölümünde finale kalan ‘Tek Çilekli Pasta’, ‘Kafa’, ‘Vitrin’, ‘Alamor’, ‘Temiz’, ‘Hırsız Var!’ ve ‘Mama’ gösterilirken, Belgesel bölümünde ‘Kul Dağı’, ‘Hakkâri’nin Gizemli Taşları’ ve ‘Nail V.’ adlı filmler gösterildi.

Bu yıl uzun film dalında ödül verilmezken, İzleyici Ödülü çArşı taraftar grubunun öyküsünü anlatan Aydın Bulut’un‘Benimle Oynar mısın?’ adlı yapıtına gitti.

En İyi Kısa Film Ödülü’nü Onur Cihan’ın filmi ‘Temiz’in kazandığı 7. Montreal Türk Filmleri Festivali’nde, En İyi Belgesel Ödülü’nü düşün ve eylem adamlığının yanında konu üzerine akademik geçmişi olmayan, ancak mimarlıkta önemli yapıtlara imza atan Nail V. Çakırhan’ın yaşamının konu edildiği Kurtuluş Özgen’in ‘Nail V.’ adlı filmi aldı.

Mayıs ayını iple çektiklerini, Montreal Türk Filmleri Festivali’ni başından beri ilgiyle izlediklerini belirten Kanadalı sinemasever izleyicilerin yoğun ilgisi görülmeye değerdi.

Bir kapanış konuşması yapan Festival Başkanı Ömer Özen katılımcılara ve izleyicilere ilgileri dolayısıyla teşekkür ederken, Festivalin yaşamasının ancak gönüllü katılımcıların ve izleyicilerin bu ilgileriyle olacağını bildirdi. Yedi yıldan beri gönüllülerce büyük fedakârlık gösterilerek Festivalin ayakta tutulduğunun altını çizen Başkan Özen,herhangi bir kamu kurumundan destek almadıklarını dile getirerek, toplumun ve izleyicilerin festivallerine daha çok sahip çıkmasını istedi.

Kebek Eyaleti Kültür Bakanlığı yetkilileri, Montreal Başkonsolosluk yetkilileri, Türkiye’nin Uluslararası Sivil Havacılık Daimi Temsilcilik yetkilileri ve yoğun bir izleyici topluluğunun katıldığı Kapanış Galasında, konuk sanatçılara katılım plaketleri ve Montreal Türk Kadınlar Derneği’nce çiçekler sunuldu.

Editör: TE Bilisim