DÜNYANIN EN ÖNEMLİ SAHNE SANATLARI FESTİVALİ AVIGNON’UN FAVORİLERİNDEN YALNIZ, İSTANBUL’DA!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 21. İstanbul Tiyatro Festivali, son yılların önemli tiyatro insanlarından yazar, yönetmen ve oyuncu Wajdi Mouawad’ın Yalnız oyununu İstanbullu tiyatroseverlerle buluşturuyor.

Sinema uyarlaması Kanada’nın 2011 yılı Oscar adayı olan, aynı yıl İstanbul Film Festivali’nde gösterilerek Türkiye’de de büyük ilgi gören İçimdeki Yangın (Incendies) oyunun yaratıcısı, Paris’teki La Colline Ulusal Tiyatrosu’nun sanat direktörü Wajdi Mouawad, hem yazıp yönettiği hem de tek başına oynadığı Yalnız ile ilk kez 21. İstanbul Tiyatro Festivali’ne konuk oluyor. 2008’de Fransa’da prömiyerini yaptıktan sonra NAC ve Montreal Théatre d’Aujourd’hui gibi festivallerde yoğun ilgi gören, Avignon Festivali’nin favorilerinden biri olan Yalnız, derin olduğu kadar renkli ve sinematik tek kişilik bir oyun.

Oyunda, tez savunma aşamasındaki Montrealli öğrenci Harwan, gece St. Petersburg’daki Hermitage Müzesi’nin bir odasında kilitli kalıyor. İki bin yıldan uzun sürecek bu gece, Harwan’ın içinde var olan onlarca şeyin arasında unutulup gitmiş anadilinin başucunda son buluyor. Yalnız, adından da anlaşılacağı gibi, bütün öfkesi, şüpheciliği, başkaldırısı ve yaratıcılık potansiyeliyle yalnızlığın değişik yüzlerini konu edinen bir oyun. Çocukluğu Lübnan’da geçen, şu anda ise Fransa’da yaşayan Wajdi Mouawad, oyunuyla her şeyin yabancı bir dilde işlediği yaşantısında anadilinin akıbetini arıyor.

Yalnız, Enka Vakfı sponsorluğunda 23 Kasım Perşembe, 24 Kasım Cuma, 25 Kasım Cumartesi akşamları saat 20.30 gösterimleriyle Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde olacak. Yalnız oyunun biletlerini Biletix satış noktaları ve İKSV ana gişeden (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, Pazar günleri kapalıdır) temin edilebilir.

 

Wajdi Mouawad

Wajdi Mouawad’ın çocukluğu Lübnan’da, ilk gençliği Fransa’da ve yetişkinliğinin ilk yılları Québec’te geçti; şu anda ise Fransa’da yaşıyor. Çağdaş oyunların ve klasiklerin yanı sıra kendi metinlerinin de uyarlama ve sahnelemelerini gerçekleştirdi. 2009 yılında sanatçısı olduğu Avignon Festivali için Littoral, Incendies, Forêts ve Ciels oyunlarından Le Sang des Promesses’i yarattı. 2011’de Temps’i yaratmasının ardından 2015 yılına kadar kendini Sofokles’in yedi trajedisini ele almaya adadı. 2008’de Yalnız ve 2014’te Soeurs’u yarattıktan sonra şimdi de Domestic başlıklı oyun serisinin sonraki bölümleri üzerinde çalışıyor. Nisan 2016’da Paris’teki La Colline Ulusal Tiyatrosu’nun direktörlüğüne getirildi.

Wajdi Mouawad’ın Türkiye seyircisiyle ilk karşılaşması 2010’un Kasım’ında, onu üne kavuşturan “Kan Yeminleri” (Le Sang De Promesses) dörtlemesinden “Yangınlar”ı (Branden/İncendies) ile gerçekleşti. Mouawad ayrıca Denis Villeneuve’ün yönettiği, ülkemizde “İçimdeki Yangın” adıyla gösterime giren ve Kanada’nın 2011 Oscar adayı Incendies’in tiyatrodaki yaratıcısı.  

 

21. İstanbul Tiyatro Festivali 

İlk kez 1989 yılında gerçekleştirilen, yerli ve yabancı tiyatro, dans ve performans topluluklarının izleyiciyle buluştuğu uluslararası bir etkinlik olan İstanbul Tiyatro Festivali, 2002 yılından beri iki yılda bir Mayıs ayında düzenleniyordu. Festival bu sene yıllık seyrine geri dönüyor ve iki hafta boyunca ulusal ve uluslararası, klasik ve çağdaş yorumları izleyiciler ile buluşturuyor.

 

21. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yurtdışından 5, Türkiye’den 13 olmak üzere 18 tiyatro dans ve performans topluluğunun 54 gösterisinin yanı sıra okuma tiyatrosu, söyleşi ve kitap tanıtımları, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi ücretsiz yan etkinlikler de gerçekleştiriliyor.