03-08 Eylül 2013
Cinemaximum Armada Sinemaları, Cer Modern

Tüm filmlerin görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için ayrıntılı altyazı ve işaret dili eşliğinde gösterileceği 
Ankara Engelsiz Filmler Festivali, 3 Eylül Salı akşamı Cer Modern’de gerçekleştirilecek Açılış Töreni ile başlıyor. Festival’in açılış filmi Rezan Yeşilbaş'ın 65. Cannes Film Festivali Kısa Film Yarışması'nda Altın Palmiye ödülü alanSessiz Be Deng (2012) adlı kısa filmi olacak. Festivaldeki diğer filmler gibi, bu film de sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile gösterilecek.

Engelli seyircilerin engeli olmayan seyircilerle birlikte programdaki tüm filmleri izleyebilecekleri, söyleşi ve atölyelere katılabilecekleri Festival'de, geçtiğimiz senelerin yeni yapımlarından usta yönetmenlerin başyapıtlarına, kısa ve belgesel filmlerden çocuk filmlerine uzanan geniş bir yelpazede filmler izleyicilerle buluşacak. Tüm gösterimler ücretsiz olacak.

03-08 Eylül 2013 tarihleri arasında kapılarını sinemaseverlere açacak Ankara Engelsiz Filmler Festivali görselliğe ve işitselliğe dayalı bir sanat dalı olan sinemada bile, gerekli düzenlemeler yapıldığında göremeyen veya işitemeyen seyircilerin diğer seyircilerle aynı seyir zevkini alabileceğini ortaya koymayı, görme ve işitme engellilerin toplumsal yaşama daha eşit katılımına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Festival Puruli Kültür Sanat tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleşiyor.

Ödüller Sahiplerini Bekliyor 

Festival'de Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilecek Engelsiz Yarışma, engelli seyircilere bir film festivalinde yarışma takip etmenin heyecanını tattıracak.

Pelin Esmer'in Gözetleme Kulesi (2012), Reha Erdem'in Jîn (2013), Yusuf Pirhasan'ınKurtuluş Son Durak (2012), Reis Çelik'in Lal Gece (2012), Emin Alper'in Tepenin Ardı (2012) ve Erdem Tepegöz'ün Zerre (2012) filmleri Engelsiz Yarışma kapsamında seyircilerin beğenisine sunulacak. Jürinin En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerini dağıtacağı Engelsiz Yarışma, seyircilerin gösterimler sonrası filmleri oylayarak Seyirci Özel Ödülü'nü belirlemesine de fırsat verecek.
 
Engelsiz Yarışma jürisinde yönetmen Ezel Akay, oyuncu Şebnem Sönmez ve sinema yazarı Çağdaş Günerbüyük bulunuyor.

Engelli seyircilerin güncel Türkiye sinemasını takip etme fırsatı yakalayacağı Engelsiz Yarışma, Halkbank’ın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Yarışmanın ödülleri 8 Eylül Pazar günü Cer Modern'de gerçekleştirilecek Ödül Töreni ile sahiplerini bulacak.
 
 
Çağdaş dünya sinemasının en iyileri Festival’de 

Festival yarışmanın yanı sıra Türkiye ve dünya sinemasının geçtiğimiz senelerdeki en başarılı yapımlarını seyirci ile buluşturuyor.

Yayınlandıktan kısa süre sonra bir fenomene dönüşen Leyla ile Mecnun dizisinin yönetmeni Onur Ünlü'nün Altın Koza Film Festivali'nden En İyi Film ve En İyi Senaryo ödülleriyle dönen Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi ve yönetmen Yüksel Aksu'nun rüya sahnesini görme engelli sinema öğrencisi Devrim Tarım ve görme engelli fotoğraf sanatçısı Civan İlci ile beraber çektiği Entelköy Efeköye Karşı Türkiye Sineması bölümünde izlenebilecek.
 
Dünyadan bölümünde ise Woody Allen sinemasının tüm bilindik elementlerini taşıyan ve 64. Cannes Film Festivali'nin açılış filmi olan Paris'te Gece YarısıMidnightIn Paris; GaryOldman, TomHardy, ColinFirth, Mark Strong gibi güçlü bir kadroya sahip, türü içerisinde yepyeni bir klasik olarak tanımlanan KöstebekTinker, Tailor, Soldier, Spy; evli bir çiftin hayatını bir yılın dört mevsimi süresince takip eden ve Rolling Stone, The New York Times ve Entertainment Weekly gibi yayınların ilk on listelerinde yer alan Mike Leigh'ninson filmi Ömrümüzden Bir Sene Another Year ve Wes Anderson'ınTenenbaum Ailesi RoyalTenenbaums filminden beri istikrarlı şekilde sürdürdüğü estetik anlayışını zirveye taşıyan Yükselen Ay Krallığı Moonrise Kingdom yer alıyor.

Engel Tanımayan Filmler

Festival engellilik hakkında farkındalık yaratmak amacıyla bu temaya sahip filmlerden bir seçki de hazırladı. Engel Tanımayan Filmler bölümünde izleyeceğimiz  800 Km Engelli(Yönetmen: Murat Erün, 2012) filminde fiziksel engelli iki arkadaşın bir motosiklet ve ona takılı yolcu sepetiyle İstanbul’dan Muğla’ya yaptığı on üç günlük yolculuğa tanık olacağız.Can Dostum Intouchables     (Yönetmen: Olivier Nakache, EricToledano, 2011) filminde ise bir kaza sonrası tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş bir aristokrat ile Paris’in kenar mahallelerinden işsiz bir gencin sıradışı dostluk hikayesini izleyeceğiz. Film, İngilizce dışında yabancı bir dilde tüm zamanlarda en fazla gişe hasılatını elde eden yapım olarak sinema tarihine geçmişti.
 
Uzun Lafın Kısası

Ankara Engelsiz Filmler Festivali'nde bir festivalin olmazsa olmazlarından kısa filmler de seyirci karşısına çıkacak. Son dönem Türkiye sinemasının genç yönetmenlerinin çektiği filmlerden oluşan bir seçki Festival programında yer alıyor. Seçkideki H. Mert Erverdi'nin Aralık, Aysel Pınar Necef'in Bir Dilim Hayat, Barış Çorak'ın Birlikte, Şafak Türkel'in Bodrum Rüyası, Mert Tügen'in Kanatları Olmayan Kuş, Rezan Yeşilbaş'ınSessiz, Nazlı Elif Durlu'nun Sonra adlı filmleri kısa film severleri bekliyor olacak.

Çocuklar için Filmler ve Canlandırma Atölyesi

Festival’in çocuklara özel hazırladığı film seçkisi, engelli çocukların engelsiz yaşıtlarıyla birlikte film seyretmelerine imkan verecek. Bu bölümde yer alan ve sinemanın yaşayan ansiklopedisi Martin Scorsese'nin yönettiği Hugo, sadece çocukların değil her yaş grubundan seyircilerin görmesi gereken bir başyapıt. Küçük seyirciler için programdaki diğer film ise animasyon evrenine armağan ettiği efsanevi Wallace ve Gromit filmiyle tanınan Aardman Stüdyoları'nın yeni animasyonu Korsanlar! ThePirates!.

Festival kapsamında çocuklara yönelik bir diğer etkinlik Canlandırma Atölyesi. 7 Eylül Cumartesi günü saat 13:00 – 17:00 arasında Cer Modern Çocuk Atölyesi’nde gerçekleşecek Canlandırma Atölyesi’nde 9-12 yaş grubundan işitme engelli çocuklar, animasyon (canlandırma) sanatı ile tanışacak. Atölyede İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde 6 yıldır animasyon dersleri veren Beratİlk, küçük katılımcılara öncelikle temel animasyon bilgisi ve animasyonun kısa tarihi hakkında bilgi verecek. Katılımcılar farklı canlandırma teknikleri ile üretilmiş filmlerden eğlenceli örnekler izledikten sonra çevrelerindeki oyun hamuru, kalem, silgi gibi farklı malzemeleri bir karakter gibi hareket ettirerek kısa animasyon denemeleri yapma şansını yakalayacaklar, atölyeden kendi yarattıkları karakterler ve geliştirdikleri öykülerle evlerine dönecekler.

Etkinlik sınırlı sayıda katılımcı için uygun ve ücretsiz olacak. Başvuru ve ayrıntılı bilgi için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

Festival Destekçileri

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla gerçekleşen Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin Engelsiz Yarışma sponsorluğunu Halkbank, gösterim sponsorluğunu Cinemaximum, ulaşım sponsorluğunu Peugeot, tanıtım sponsorluğunu Outdoor TV, Outbox ve Üniversite Medya üstleniyor.

Armada AVM, Mövenpick Ankara, Ares Film, Elmalma Marka İletişim Hizmetleri, Marko Paşa, Kalender Zebra ve Teppanyaki Festival destekçileri arasında yer alıyor.
Festival'in medya sponsorluğunu ise NTV, Star TV, CNBC-e, Birgün, Evrensel, Habertürk, Hürriyet Daily News, Radikal, Star Gazete, Ankara Life, Arkadaş Kültür Sanat, Kültür Mafyası, Kültür Sanat Haritası, MAG, Nouvelle Magazine, arkapencere.com, bianet.org, Eksisinema.com, Sadibey.com, Radyo Hacettepe ve Radyo Vizyon yapıyor.

Avustralya'nın önemli film festivallerinden The Other Film Festival, Festival Partneri olarak destek veriyor.

Program ve etkinlikler hakkında ayrıntılı bilgiye Festival’in web sitesinden ulaşabilir,Facebook ve Twitter hesaplarından duyuruları takip edebilirsiniz.
Editör: TE Bilisim