İSTANBUL FİLM FESTİVALİ’NİN ALTIN LALE ULUSAL YARIŞMA JÜRİ BAŞKANI ZEKİ DEMİRKUBUZ

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 4-19 Nisan tarihleri arasında, on birinci kez Akbank sponsorluğunda düzenlenecek olan 34. İstanbul Film Festivali’nin Altın Lale Ulusal Yarışma jüri başkanlığını ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz üstlenecek.

Sinemaya 1986 yılında Zeki Ökten’in asistanlığını yaparak başlayan Zeki Demirkubuz, ilk uzun filmi C Blok’u (1994) çekene kadar birçok yönetmene asistanlık yaptı. Venedik Film Festivali’nde gösterilen ikinci filmi Masumiyet (1997) ile uluslararası alanda da tanınan Demirkubuz’un üçüncü filmi Üçüncü Sayfa (1999), Türkiye’deki festivallerin yanı sıra Locarno ve Rotterdam dahil olmak üzere birçok film festivalinde gösterildi. Yazgı (2001) ve İtiraf (2001), 2002 yılında Cannes Film Festivalinin "Belirli Bir Bakış" bölümünde gösterildi ve böylece ilk defa Türkiye’den bir yönetmenin iki filmi birden Cannes Film Festivali’nde programa alınmış oldu. Başrolünü de üstlendiği Bekleme Odası'nın (2003) ardından Masumiyet'in başlangıç öyküsünü anlatan Kader'i (2006), sonrasında Kıskanmak (2009) ve Yeraltı (2012) filmlerini çekti. Demirkubuz, son filmi Yeraltı ile 31. İstanbul Film Festivali’nde En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kurgu ve Radikal Halk Ödülleri’ni almıştı.

 

İstanbul Film Festivali, 30 Ocak tarihine kadar Türkiye’den film başvurularını bekliyor

30 Ocak Cuma akşamına kadar yapılacak başvurular arasından belirlenecek filmler, 34. İstanbul Film Festivali’nin Türkiye Sineması bölümünde Altın Lale Ulusal Yarışması, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması ve Belgeseller başlıkları altında gösterilecek. Festival yönetmeliği ve online başvuru süreciyle ilgili bilgilere film.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

Zeki Demirkubuz başkanlığındaki Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi festivalde En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

Ulusal Yarışma’da yer alacak filmler arasından jürinin seçeceği En İyi Film’e 150.000 TL, En İyi Yönetmen’e ise 50.000 TL ödül verilecek. Festivalde Ulusal Yarışma’ya katılacak filmler arasından en iyi ikinci filme layık görülen Jüri Özel Ödülü artık klasikleştiği üzere bu yıl da Anadolu Efes tarafından veriliyor. Onat Kutlar anısına verilecek ödülü kazanan filmin yapımcısına Anadolu Efes 60.000 TL özel ödül takdim edecek. En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu da 10.000'er TL ile ödüllendirilecek. “İstanbul Film Festivali Altın Lale Ulusal Yarışması”nda jüri ayrıca, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da ödül veriyor.

 

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

Genç yaşta kaybettiğimiz yönetmen, senarist ve yapımcı Seyfi Teoman anısına bu yıl üçüncü kez Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü verilecek. En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine CMYLMZ Fikirsanat aracılığı ile 30.000 TL para ödülü takdim edilecek. Bu ödüle Altın Lale Uluslararası Yarışma, Altın Lale Ulusal Yarışma, “Türkiye Sineması” bölümünde yer alan “Yarışma Dışı” ve “Yeni Türkiye Sineması” kuşakları ile “Sinemada İnsan Hakları” bölümünde gösterilen Türkiye yapımı tüm kurmaca ilk filmler aday olabiliyor.


Ulusal Belgesel Yarışması

34. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale Ulusal Yarışması’nın yanı sıra ilk kez belgesel kategorisinde de Türkiye Sineması bölümü destekçisi Anadolu Efes’in katkılarıyla bir ödül verilecek. Ulusal Belgesel Yarışması, Türkiye’de belgesel yapımının ve belgesel sinemanın gelişimini desteklemek; nitelikli belgesel örneklerini izleyiciye ulaştırmak amacıyla düzenleniyor. En İyi Belgesel ve Jüri Özel Ödülü kategorilerinde verilecek ödül toplam 15.000 TL olacak.

Editör: TE Bilisim