Dünyanın dört bir yanından, çocuk haklarına yönelik eserleri izleyicilerle buluşturan ve çocuk haklarına yönelik film üretimini özendirmeyi amaçlayan festival etkinlikleri ile bu yıl da çoğu çocuk olmak üz ere 3.000 den fazla izleyiciye ulaşılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Unicef Türkiye Milli Komitesi, Sivil Düşün AB Programı, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Anadolu Üniversitesi, Matuku Film ve Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği işbirliği ile düzenlenen “7. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali”nin açılışı, 04 Mayıs 2018 Pazartesi günü saat 09:30'da, Tayyare Kültür Merkezi’nde Azra Akın’ın ve Metin Akdülger’in katılımıyla yapılacak.

Çocuk haklarının vazgeçilmezliği ve bölünmezliği temelinde birleşilen tek festival olması nedeniyle diğer festivallerden ayrı ve özel bir konuma sahip olan festivale 55 ülkeden 266 film başvurusu yapıldı. (27 Çocuk- 239 Yetişkin Yönetmen) Jürinin titizlikle yaptığı elemeler sonrası 21 kısa film ve 9 uzun metrajlı film olmak üzere toplam 30 film, 7 gün boyunca büyük küçük, genç yaşlı tüm sinemaseverlerle ücretsiz olarak buluşturulacak. Film gösterimleri 04 Mayıs – 10 Mayıs 2018 tarihleri arasında Sanat Mahal Sinema Salonu, Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi ve Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde çocuk ve yetişkin izleyicilere yönelik olarak devam edecek. Ayrıca filmleri izleme olanağı bulamayan yetişkinler ve çocuklar için kurumlarla işbirliği yapılarak eğitim amaçlı filmleri izlemeleri sağlanacak.

Festivalde Neler Yapılacak?

Festival boyunca “Çocuk Hakları” temalı keyifli, ilginç ve sarsıcı filmler çocuklar ve yetişkinler tarafından izlenecek. Fotoğraf ve resim dalında sergiye değer bulunan 50 eser, film gösterimlerinin yapıldığı kültür merkezlerinde sergilenecek..Yurtdışından gelen konuklarla ilginç buluşmalar, yaratıcı etkinlikler ve söyleşilerle çocuklar arasındaki eşitliğe / eşitsizliğe dikkat çekilecek. ÇHS’nin temel yapı taşlarından biri olan “Çocuk Katılımı”nın sağlanması için her yıl olduğu gibi bu yıl da bir çok atölye çalışmaları düzenlenecek.

5 - 6 Mayıs tarihleri arasında çeşitli illerden davet edilen konuk çocuklarla birlikte 250 çocuğa, Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde sinema, senaryo yazma, film analiz, fotoğraf, resim, animasyon, karikatür, çocuk hakları ve medya okuryazarlığı eğitimi verilecek. Her yıl Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin bir maddesinin tema olarak ele alındığı festivalde, bu yıl sözleşmenin 7. Maddesine paralel olarak “Her çocuğun bir isme ve vatandaşlığa sahip olma hakkı vardır.” temalı bir konferans düzenlenecek.

5 Mayıs Cumartesi günü Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde yapılacak olan konferansta Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği Başkanı Prof. Dr. E. Nezih Orhon ve UNICEF Türkiye Milli Komitesi Genel Müdür Yardımcısı Burcu Güvenek Araslı konuşmacı olarak yer alacak.