Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından;Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile 21-27 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde kısa film heyecanı başlıyor.     

Malatya Uluslararası Film Festivali, kısa film çekimini teşvik etmek; bu türde film çeken genç yetenekleri keşfetmek, nitelikli yapımları ödüllendirmek ve isimlerini ulusal alanda duyurma fırsatı sunmak amacıyla bu yıl da Ulusal Kısa Film Yarışması’nı düzenlemeye devam ediyor.

Yarışmaya katılmak isteyenlerin festivalin www.malatyafilmfest.org.tr adresli web sitesinde yer alan Festival Yönetmeliği’ni dikkate almaları ve 10 Ekim 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar Festival Merkezi’ne başvurmaları gerekiyor.         

Başvuru için herhangi bir yaş, deneyim, tür ya da tema kısıtlaması bulunmayan yarışmaya, Kasım 2013 tarihinden sonra çekilmiş ve süresi 30 dakikayı aşmayan filmler kabul edilecek. Daha önce ulusal ya da uluslararası bir yarışmada ödül almış olmaksa katılım için bir engel değil.           

Ön jürinin değerlendirmesi sonucunda yarışmaya kabul edilen 10 film, festival basın toplantısında ve aynı gün de festivalin resmi web sitesinden duyurulacak.          

Birincinin Kristal Kayısı Ödülü yanı sıra 5.000 TL para ödülü de kazanacağı yarışmada, ödüle değer görülen film sahipleri ödüllerini 27 Kasım 2014 Perşembe gecesi yapılacak Festival Ödül Töreni’nde alacak.

Yarışmaya katılmak isteyen kısa filmciler Kısa Film Yarışma Yönetmeliği’nde yer alan Festival Merkezi telefonlarını arayarak ayrıntılı bilgi alabilirler. 


5. MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ (MUFF)

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI YÖNETMELİĞİ

 

 

A) AMAÇ

Ticari şansı olmayan kısa film yapımını özendirmek, ulusal kısa filme katkıda bulunacak yeni sinemacıları desteklemek ve Türkiye’de kısa filmin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Ulusal Kısa Film Yarışması düzenlenmiştir.

 

B) FESTİVAL VE YARIŞMA ORGANİZASYONU

Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ve festival kapsamında düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması’nın organizasyonu Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından gerçekleştirilmektedir.

 

C) YARIŞMA TARİHİ

Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması’na başvuru yapan filmler, ana jürinin karşısına 21-27 Kasım 2014 tarihleri arasında çıkacaktır.

 

D) KATILIM KOŞULLARI

1)           Yarışmanın son başvuru tarihi 10 Ekim 2014Cuma günüdür.

2)           Yarışmaya Kasım2013 tarihinden sonra tamamlanmış filmler katılabilir.

3)           Yarışmaya süresi 30 (otuz)dakikayı aşmayan filmlerbaşvurabilir.

4)           Yarışmacılar birden fazla eserle başvuru yapabilir.

5)           Yarışma ulusal kısa film alanında yapılacaktır, bu nedenle yapımcılardan veya yönetmenlerden en az birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir.

6)           Daha önce ulusal ya da uluslararası yarışmalara katılmış ya da bu yarışmalardan ödül almış olmak, yarışmaya katılıma engel değildir. Ancak, daha önce Malatya Uluslararası Film Festivali çerçevesinde bir yarışmaya başvurmuş olan filmler bu yarışmaya katılamaz.

7)           Yarışmada tür ayrımı yapılmamıştır. Kurmaca, deneysel ve canlandırma türlerinden herhangi birinde çekilmiş tüm filmler katılabilir.

8)           Filmin CD ve DVD kopyalarının üzerine anlaşılır şekilde yönetmenin adı, soyadı, filmin adı, süresi ve yapım tarihi yazılmalıdır.

9)           Film, Türkçe dışında herhangi başka bir dilde çekilmiş ise ön jüri değerlendirme kopyalarında Türkçe altyazı olmak zorundadır.

10)       Festival Yönetimi, filmden 3 dakikalık bir bölümü, tanıtım amaçlı olmak koşuluyla kullanım hakkına sahiptir.

11)       Eser sahipleri filmler ön değerlendirmeden geçmiş olsun ya da olmasın, son başvuru tarihinden sonra filmlerini festivalden çekemezler.

12)       Festival Yönetimi teknik olarak yeterli görmediği yapımları yarışmadan çekme hakkına sahiptir.

13)       Ön Jüri değerlendirmesi sonunda en fazla 10 (on) film yarışmaya aday gösterilir.

14)       Ön jüri tarafından izlenerek yarışmaya uygun görülen filmler, festival basın toplantısında ve aynı gün festivalin resmi web sitesinden duyurulacaktır. Ön değerlendirmeyi geçemeyen film sahiplerine herhangi bir iletişim yoluyla, ön değerlendirmeyi geçemedikleri bilgisi verilmeyecektir.

15)       Yarışmaya kabul edilen filmlerin yaratıcı ekibinden sadece 1 (bir) temsilci festivale davet edilecektir. Festivale katılım tarihleri Festival Yönetimi tarafından bildirilecektir.

16)       Filmler jüri üyelerine ve izleyicilere Festival Yönetimi’nin uygun göreceği salonlarda ve programa göre sunulur. Gösterimler sırasında Festival Yönetimi’ne ya da salon görevlisine, salon, seans ya da program değişikliği talebinde bulunulamaz.

17)       Ön jüri tarafından yarışmaya uygun bulunmayan filmler, Festival Yönetimi’nce yarışma dışı gösterim programına alınabilir. Filmin yasal sahibi, filminin yarışma dışı programda gösterilmesini istemiyorsa bu durumu başvuru formunda belirtmek zorundadır.

18)       Filmler 35mm, 16mm, dijital ya da video formatında çekilmiş olabilir. Ancak gösterimler H.264 P.1080 formatında hard disk üzerinden gerçekleştirilecektir.

19)       Eser sahipleri www.malatyafilmfest.org.tr adresinden indirebilecekleri ya da Festival Merkezi’nden temin edebilecekleri Başvuru Formunu eksiksiz olarak doldurup imzalayarak; aşağıda istenen materyallerle birlikte, son başvuru tarihi olan 10 Ekim 2014 Cuma gününe kadar Festival Merkezi’ne ulaştırmalıdır.

a)       Filmin künyesi (Türkçe ve İngilizce)

b)      Filmin özeti (Türkçe ve İngilizce)

c)       Yönetmenin biyografi ve filmografisi (Türkçe ve İngilizce)

d)      Filmden 3 adet fotoğraf (TIFF ya da JPEG formatında, 300 DPI)

e)       Yönetmenin fotoğrafı (TIFF ya da JPEG formatında, 300 DPI)

f)        Filmin dijital ortamda afişi (TIFF ya da JPEG formatında, 300 DPI)

g)       Filmin varsa katıldığı festival ve kazandığı ödüllerin listesi (Türkçe ve İngilizce)

h)      Ön Jüri değerlendirmesi için filmin 5 adet DVD kopyasının (ya da DVD içerinde .Avi/.Mov/.Mkv/.Mp4 formatında) yanı sıra Vimeo, Youtube vb. sitelere yüklemeleri ve filmlerin linklerini başvuru formuna yazmaları gerekmektedir.

i)        Filmin fragmanı

j)        Filmin gösterileceği salonlarda asılmak üzere 3 adet basılı afişi

k)       Film 35mm, 16mm, dijital ya da video formatından çekilmiş olsa dahi, filmlerininH.264 P1080 formatında gösterimkopyası

l)        Film, Türkçe çekilmiş ise İngilizce altyazılı; Türkçe dışında herhangi başka bir dilde çekilmiş ise Türkçe ve İngilizce altyazıları eklenmiş olarak gönderilmelidir.

m)     Filmin timecodelu İngilizce diyalog listesi (elektronik ortamda) (Türkçe ve İngilizce dışında başka bir dilde çekilmiş ise ayrıca timecodelu Türkçe diyalog listesi)

 

E) ÖZEL KOŞULLAR

1)           Yarışmanın gerçekleşebilmesi için en az 8 filmin başvuru yapmış ya da ön elemeyi geçmiş olması gereklidir.

2)           Başvuru sahibinin başvuru formunda imzasıyla vermiş olduğu yazılı tüm bilgiler festival yönetimince doğru kabul edilir. Bilgilerin yanıltıcı olmasından doğabilecek tüm hukuksal sorumluluk başvuru sahibine aittir.

3)           Yarışmaya başvurmuş filmlere herhangi bir katılım ve gösterim ücreti ödenmez.

4)           Yarışmaya katılan filmler, festival günleri içinde en çok 3 (üç), ödül kazanan filmler ise en çok 4 (dört) kez, ücretli ya da ücretsiz olarak gösterilebilir ve bu gösterimler için filmin yasal sahibine herhangi bir ücret ödenmez.

5)           Filmler, festival sonrasında TV kanalları tarafından yayınlanmak istendiğinde, festival yönetimi, eser sahibi ile TV kanalı arasında ilişki kurulmasına yardımcı olur.

6)           Ulusal Kısa Film Yarışması’na katılan yapımcı, yönetmen, oyuncu ve filme katkısı bulunan diğer sanatçılar bu kuralları kabul etmiş sayılırlar. Bu yönetmelikten yapıma katkısı bulunan sanatçıları haberdar etmek, başvuru sahibi film yapımcısının sorumluluğundadır.

 

F) ÖDÜLLER VE ÖDEMELERİ

1)           Ödüller Ulusal Kısa Film Yarışması’nın ana jürisi tarafından belirlenir.

2)           Kristal Kayısı En İyi Kısa Film Ödülü alan film 5.000 TL ile ödüllendirilir.

3)           Jüri gerekli gördüğü durumlarda Jüri Özel Ödülü adıyla, para ödülü içermemek koşuluyla filmin artistik ya da teknik dallarından birine özel ödül verebilir. Jüri Özel Ödülü bir tek yapıta ya da bir kişiye verilir.

4)           Kristal Kayısı Ödülü festivale katılan filmin temsilcisine verilir. Ancak para ödülü, başvuru formunda adı bulunan gerçek ve/veya tüzel kişinin hesabına yatırılır.

5)           Ödül kazanan kişi, ödülünü almak üzere Ödül Töreni’nde bulunmak ya da bir temsilci göndermek zorundadır. Ödül Töreni’ne geçerli bir mazereti olmaksızın katılmayan ve bunu yazılı olarak bildirmeyen ya da bir temsilci göndermeyen eser sahibine parasal ödülü dâhil, hiçbir ödülü verilmez.

6)           Para ödülü almaya hak kazanan eser sahiplerine ödülleri, Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından en geç 31 Mart 2015 tarihine kadar ödenir.

 

G) JÜRİNİN OLUŞUMU VE ÇALIŞMASI

1)           Ana jürinin değerlendirmesine sunulacak aday filmleri, festival yönetimi tarafından belirlenmiş ön jüri seçer.

2)           Ön ve ana jüri üyeleri3 (üç) kişiden az olmamak koşuluyla daha fazla sayıda olabilir.

3)           Jüri üyelerinin adları festival basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulur.

4)           Festival yönetimi jüri üyelerini festival yönetimi içinden, sinema yazarlarından, akademisyenlerden, sinema sektöründen, sanatın diğer alanlarından, film festivallerinin yöneticilerinden, kültür sanat başta olmak üzere, sinema konusunda yetkin olduğuna inandığı gazeteciler arasından seçebilir.

5)           Yarışmada filmi bulunan yapımcı, yönetmen, oyuncu, vb. jüri üyesi olamaz.

6)           Festival yönetimi, yönetmelik işleyişine yardımcı olmak üzere, oy hakkı bulunmayan bir gözlemciyi jüri toplantılarında görevlendirebilir.

7)           Jüri üyeleri filmlere ilişkin görüşlerini jüri değerlendirme toplantısı haricinde, hiçbir koşulda ve hiçbir şahısla paylaşamaz.

8)           Jüri üyeleri tüm filmleri izlemekle ve jüri toplantılarında bulunmakla yükümlüdür.

9)           Ana jüri başkanı festival yönetimince belirlenir. Ancak jüri üyeleri tercih ederse kendi içinden birini de başkan olarak seçebilir.

10)       Jüri üyeleri filmin sanatsal ve yaratıcı niteliklerini göz önüne alır. Filmin prodüksiyon ve teknik olarak zenginliği kriter olarak ele alınamaz.

11)       Jüri üyeleri kararlarını salt çoğunlukla verir. Bütün üyelerin, başkan dâhil 1 (bir) oy hakkı vardır.

12)       Ana jüri, bütün üyelerin imzalamış olduğu gerekçeli karar tutanağını, en geç 26 Kasım Çarşamba saat:24.00’a kadar festival yönetimine teslim etmekle ve festival yönetimi açıklayana kadar saklı tutmakla yükümlüdür.

13)       Ana jüri festival yönetiminin onayı dışında ödül vermeme, ödülleri paylaştırma ya da yeni bir kategoride ödül koyma yönünde bir karar alamaz. Ancak gerekçeli kararda bu durumu belirtebilir.

14)       Ana jürinin yargısı kesindir.

 

H) GENEL KOŞULLAR

1)           Yarışmaya başvuru yapmış tüm eser sahipleri başvuru formunu imzalayarak, başvuru formunda ve bu yönetmelikte yer alan tüm hususları kabul etmiş sayılır.

2)           Bu yönetmeliğin kapsamı dışında kalan tüm hususlara ilişkin karar yetkisi festival yönetimine aittir.

3)           Yarışmaya katılmış ya da ön elemeyi geçemeyerek yarışma dışı kalmış filmlerin, gösterim kopyaları hariç tüm materyalleri, hiçbir şekilde iade edilmez ve festival yönetiminde kalır.

4)           Bu yönetmelik festival yönetiminin onayıyla 01 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

5)           Yönetmelikte değişiklik hakkı festival yönetimine aittir.

6)           Başvuru koşullarını yerine getirmeyen filmler, ön elemeyi geçse dahi festival yönetimi tarafından yarışma dışı bırakılabilir.

7)           DVD olarak ön jürinin değerlendirmesine sunulmuş ve yarışmaya kabul edilmiş olan, ancak post-prodüksiyonu devam ettiği için festivale yetiştirileceği vaat edilip yetiştirilemeyen filmler, yarışmaya katılım hakkını kaybeder. Festival yönetimi bu durumda ön jürinin belirlediği bir başka filmi yarışmaya alabilir.

8)           Yarışma yönetmeliğinde ve başvuru formunda istenen tüm materyaller, festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması Koordinasyon Merkezi’nin aşağıdaki adresine gönderilmelidir.

 

İ) YETKİ

Bu yönetmelikte ayrıca belirtilmeyen konularda karar yetkisi Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı’na aittir. Ulusal Kısa Film Yarışması’na katılan yapımcı, yönetmen, oyuncu ve filme katkısı bulunan diğer kişiler bu kuralları kabul etmiş sayılırlar. Bu yönetmelikten yapıma katkısı bulunan kişileri haberdar etmek, başvuru sahibi olan, filmin yasal sahibinin sorumluluğundadır.

 

MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMA KOORDİNASYON MERKEZİ

Hülya SUNGU

Festival Program Direktörü

Adres: Hüseyinağa Mah. Nane Sok. No:12/4 Beyoğlu/İstanbul

Tel: +90 212 252 49 24   

Faks: +90 212 245 62 48        

E-Posta: [email protected] / [email protected]

www.malatyafilmfest.org.tr

Editör: TE Bilisim