FESTİVAL “SIRADIŞI” TEMASIYLA MÜZİKSEVERLERE  KEŞİF DOLU BİR AY YAŞATACAK

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen
45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs Pazartesi akşamı gerçekleştirilecek ödül töreni ve açılış konseriyle başlıyor.

 

45.İstanbul Müzik Festivali bu yıl Sıradışı temasıyla müzikseverlere, klasik repertuvarın yanı sıra yeni keşifler ve disiplinlerarası çalışmalarla farklı konser deneyimleri yaşatacak bir program sunacak. 21 Haziran’a kadar devam edecek İstanbul Müzik Festivali, St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi, Viyana Oda Orkestrası, Londra Oda Orkestrası, Ebéne Yaylı Çalgılar Dörtlüsü gibi seçkin topluluklardan Hüseyin Sermet, Fazıl Say, Alina Pogostkina ve Mathias Goerne’nin de aralarında bulunduğu solistlere, 600 aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’un 15 farklı mekânında ağırlayacak.

 

45. İstanbul Müzik Festivali Açılışında Bir Genç Yıldızı Konuk Ediyor:

 

45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs Pazartesi akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak Ödül Töreni ve Açılış Konseri’nde yine genç bir yıldızı dinleyicilerle buluşturacak. 2015 Çaykovski Yarışması Viyolonsel Dalı birincisi Andrei Ioniță’ye Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin Yerleşik Orkestra sponsoru Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) eşlik edecek. Saat 19.00’da başlayacak İstanbul Müzik Festivali Açılış Konseri’ne kısıtlı sayıda bilet satışları Biletix satış sistemi ve İKSV gişesinden devam ediyor.

The Times’ın “Son on yıldır çıkmış en heyecan verici viyolonselcilerden biri” olarak nitelendirdiği Andrei Ioniță, genç yaşına rağmen ulaştığı başarılarla müzik dünyasının kısa sürede dikkatini çeken bir yetenek. BBC tarafından 2016-2018’in Yeni Kuşak Sanatçısı seçilen Ioniță yeni sezonda BBC Orkestralarıyla çalacak; ayrıca Marlboro Müzik Festivali’nin konuğu olacak.

Ödül Töreni’nde 45. İstanbul Müzik Festivali’nin Onur Ödülü, müzik yazarı ve öğretim görevlisi Evin İlyasoğlu’na takdim edilecek.  Yurt içinde ve dışında birçok eleştiri, inceleme ve söyleşi yazısı yer alan, bugüne dek 25 kitap yazan İlyasoğlu 1996’dan bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nin Albert Long Hall Klasik Müzik Konserleri’nin direktörlüğünü de sürdürüyor.

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise bu sene 80. yaşını kutlayan ve son eseri 11. Senfoni’nin Türkiye prömiyerini İstanbul Müzik Festivali kapsamında 16 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde Borusan Holding sponsorluğunda yapacak olan Philip Glass’a takdim edilecek. Törene katılamayacak olan Glass, özel bir videoyla ödül konuşmasını aktaracak.

 

Festivalde 15 Farklı Mekânda Faklı Deneyimler

 

45. İstanbul Müzik Festivali bu yıl Sıradışı temasıyla müzikseverlere yepyeni konser deneyimleri yaşatacak bir program sunacak. Festival , bu yıl konser içerikleriyle “konuşan” farklı mekân seçimleriyle de dikkat çekiyor. Festival bu yıl, 8 tanesi ilk defa kullanılacak 15 farklı mekâna yayılacak. İlk kez kullanılacak mekanlar arasında 4 Haziran Pazar akşamı Sonsuz Aşk konserine de ev sahipliği yapacak Kapalıçarşı yer alıyor. ECA-Serel gösteri sponsorluğunda Kapalıçarşı Kalpakçılar Caddesi’nde gerçekleştirilecek Şimdi Ensemble’ın konseri festivalin unutulmaz gecelerinden biri olacak.

3 Haziran Cumartesi günü Yeniköy’de yer alan beş farklı kilisede bluechip Creative Events sponsorluğunda gerçekleştirilecek Müzik Rotası ile 2 Haziran Cuma akşamı ECA-Serel gösteri sponsorluğunda Galata Mevlevihanesi’nde gerçekleştirilecek Gülistan konserleri de yine ilk haftanın sıradışı mekanlarında gerçekleştirilecek sıradışı konserlerden olacak..

45. İstanbul Müzik Festivali’nin programında yer alan dikkat çekici topluluklardan St. Petersburg Rus Oda Filarmonisi, iki konserle festivalin konuğu olacak. İlki 9 Haziran Cuma akşamı, Mercedes Benz Türk A.Ş. gösteri sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde topluluk, izlenimci müziğin en iyi yorumcularından Hüseyin Sermet ve kuşağının gelecek vadeden piyanistleri arasında gösterilen Yunan piyanist Vassilis Varvaresos’a eşlik edecek. Türkiyeli dinleyicilerle ilk kez bu konserde buluşacak olan topluluk, Rusya’nın en önemli şeflerinden Juri Gilbo’nun yönetiminde sahne alacak.  Ertesi akşam  yine Aya İrini Müzesi’ndeki ikinci konserde orkestra sıradışı çellist Alexander Kniazev’e eşlik edecek.

 

Farklı Disiplinlerden Konuşmacılarla “Sıradışı” Söyleşiler

 

Festival kapsamında ücretsiz olarak gerçekleştirilen Konsere Doğru söyleşileri bu yıl daha da zenginleşerek, Asuman Kafaoğlu-Büke danışmanlığında oluşturuldu.  “Sıradışı” teması etrafında şekillenen festivalde edebiyattan resme, felsefeden bilime çok farklı konular sıradışı bir biçimde ele alınacak. Etkinlikler kapsamında Hülya Düzenli, Mert Taner, Prof. Dr. Cem Say, Enis Batur, Nilüfer Kuyaş, Aydın Büke, Ercüment Cengiz, Tuna Kiremitçi, Küçük İskender ve Aykut Köksal edebiyattan resme, felsefeden bilime farklı konularda sohbetler gerçekleştirecek. Konuşma programına muzik.iksv.org adresinden ulaşılabilir.

 

Festivalde Ücretsiz Konserler Bu Yıl Da Devam ediyor

 

İstanbul Müzik Festivali kapsamında büyük ilgi gören ücretsiz konserler bu yıl da devam ediyor. 

Festivalin büyük ilgi gören ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri serisi bu sene 4 Haziran Pazar sabahı saat 11.00’de Avusturya Kültür Ofisi’nde Trio Immersio konseri ile başlıyor. 10 Haziran Cumartesi sabahı yine saat 11.00’de bomontiada sponsorluğunda  bomontiada’da başlayacak ikinci konserde ise geçtiğimiz festivalde Beethoven Akademi Orkestrası eşliğindeki performansıyla dinleyicileri büyüleyen yıldız piyanist Herbert Schuch, bir sürpriz yaparak piyanist eşi Gülru Ensari ile birlikte dinleyicilerle buluşacak.

Bu yıl ilk kez festival mekânları arasına katılacak bomontiada da, 17 Haziran Cumartesi akşamı her yaştan ve her türden müzikseverin ilgisini çekecek bir konsere ev sahipliği yapıyor. Açık alanda bomontiada sponsorluğunda saat 21.00’de ücretsiz olarak gerçekleştirilecek “Sampling Baroque: Exposing Handel” başlıklı konserde, Burak Özdemir ile topluluğu Musica Sequenza, Barok müziği günümüzün müzik formları ve tınılarında yeniden uyarlayacak. “Yeni pop: Barok!” sloganı ile yola çıkarak klasik müziği çevreleyen duvarları kırmayı hedefleyen Almanya merkezli topluluk, erken dönem müziğinden elektro-akustiğe uzanan performanslarıyla günümüzün önde gelen klasik müzik festivallerinin yanı sıra genç neslin nabzının attığı mekânların da düzenli konukları arasında yer alıyor.

 

Festival Biletleri

45. İstanbul Müzik Festivali konserlerinin biletleri Biletix satış noktaları, Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), Biletix web sitesi, Ana gişe İKSV’den satın alınabilir. 15 yıldır festivale destek veren Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %25'e varan özel indirimlerden yararlanabiliyor. Etkinlikten önce festival mekanlarından da bilet satın alınabilir.