Dünyaca ünlü bestecilere verdiği eser siparişleri uluslararası çapta ses getiren İstanbul Müzik Festivali, bu yılki iki siparişinden birinin dünyadaki ilk seslendirilişini 13 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi'nin büyüleyici atmosferinde gerçekleştirecek. Alexander Raskatov'un "Yabanda Çığlık" (Crying in the Wilderness) eserini festivalin yerleşik konuk orkestrası Sinfonia Varsovia ile Varşova Filarmoni Korosu seslendirecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen ve sponsorluğunu 2006 yılından bu yana Borusan Holding’in üstlendiği 42. İstanbul Müzik Festivali, bu yıl “Doğanın Şarkısı” temasıyla 1 Haziran-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. 800'e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayan festival, programında senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, resitaller olmak üzere toplam 26 konserle bu yıl farklı mekânlarda dinleyicilerle buluşuyor.  

İstanbul Müzik Festivali dört yıldır, dünyaca tanınmış başarılı bestecilere verdiği eser siparişleriyle, çağdaş müzik repertuvarının her geçen yıl genişlemesine katkıda bulunuyor. Festival bu yıl, çağımızın önde gelen bestecilerinden Alexander Raskatov’un, festivalin siparişi üzerine bestelediği “Yabanda Çığlık” (Crying in the Wilderness) adlı yeni yapıtının dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. 13 Haziran Cuma akşamı 20.30’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek ve tamamen Alexander Raskatov’un yapıtlarına adanan gecede, Andres Mustonen’in yönetimindeki Sinfonia Varsovia ve Varşova Filarmoni Korosu, günümüzün en önemli viyolacısı Yuri Bashmet’e eşlik edecek. Konserde ayrıca Alexander Raskatov’un Yuri Bashmet’in 50. doğum günü için bestelediği viyola konçertosunun Türkiye prömiyeri de yapılacak.

Alexander Raskatov, festivalin siparişi üzerine bestelediği “Yabanda Çığlık” adlı yapıtını şöyle anlatıyor: “Bu kompozisyonumu yazarken, Rus kültürünü önemli ölçüde etkilemiş ve 4. yüzyılın en büyük spiritüel şairlerinden biri olan Suriyeli Ephrem’in 6 metnini baz aldım. Bu 6 metinden yola çıkarak da, yazdığım eser 6 bölümden oluşuyor. Bölümlerin her birinde ise şiirin kendisindeki ‘günah çıkarma duygusu’nu muhafaza etmek istedim. Müzikal araştırmalarım beni geçmiş yüzyılların derinliğine kadar götürdü. Amacım, müzik kültürlerindeki en eski elemanlar hakkında kendi düşüncemi oturtmaktı.”

Polonya-Türkiye ilişkilerinin 600. yılı kutlamaları çerçevesinde Adam Mickiewicz Enstitüsü'ne bağlı dijital bir platform olan culture.pl işbirliği ile yapılan konser öncesinde, 19.30-20.00 saatleri arasında müzik eleştirmeni Alexandra Ivanoff moderatörlüğünde Alexander Raskatov ile bir söyleşi de düzenlenecek.

 

Alexander Raskatov, Sinfonia Varsovia ve Varşova Filarmoni Korosu

 

Schnittke’nin “kuşağının en ilginç bestecilerinden biri” olarak tanımladığı Alexander Raskatov,  Slav halk müziği ve Rus Ortodoks dini müziğinin izlerini taşıyan yalın, duygusal ve bir o kadar da esprili müzikal diliyle günümüzün özgün bestecilerinden biri olarak kabul ediliyor.

 

Carnegie’den Tokyo Suntory Salonu’na, Champs Elysées’den Viyana Musikverein’a dünyanın en prestijli mekânlarında sürekli olarak verdiği konserlerle tanınan Sinfonia Varsovia kendi ölçeğindeki topluluklar arasında dünya lideri sayılıyor. Krzysztof Penderecki ve Marc Minkowski’nin müzik direktörlüğünü yaptığı topluluğu bugüne kadar Claudio Abbado, Witold Lutoslawski, Mstislav Rostropovich gibi çağımızın efsane şefleri yönetti. Altmış yılı aşkın tarihleri ve ortaçağdan çağdaş müziğe uzanan geniş repertuvarlarıyla Varşova Filarmoni Korosu ise günümüzün en yetkin koroları arasında bulunuyor.

 

Konser Biletleri ve Müzik Festivali Kataloğu

 

Biletler, Biletix satış noktaları, Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), Biletix web sitesi (www.biletix.com), ana gişe İKSV (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, pazar günleri kapalıdır) ve konser saatinden iki saat öncesinde Aya İrini Müzesi’nde kurulacak İKSV gişesinden satın alınabilir. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabilirler. Müzikseverler bu seneki İstanbul Müzik Festivali kataloğuna ise AppStore ve iPad’deki İKSV Kitaplık’tan dijital olarak ulaşabilecekler.

Editör: TE Bilisim