41. İstanbul Film Festivali Ödül Töreni 19 Nisan Salı gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapıldı. Cem Davran’ın sunuculuğu üstlendiği gecede Uluslararası ve Ulusal Altın Lale ödüllerinin yanı sıra, Ulusal Yarışma bölümünde En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Özgün Müzik ödülleri takdim edildi. Ödül töreninde ayrıca Ulusal Belgesel Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması ödülleri, Genç Usta Ödülü, Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü ve Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) Ödülleri’nin kazananları da açıklandı.

Uluslararası Yarışma Ödülleri

Başkanlığını yönetmen, senarist ve yapımcı Bent Hamer’ın üstlendiği 41. İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma jürisinde yapımcı Marie-Ange Luciani, yönetmen Ali Asgari ve Venedik Günleri sanat direktörü Gaia Furrer yer aldı.

İKSV eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü için bu yıl 10 film yarıştı. Altın Lale’yi bu yıl, Gaspar Noé'nin yönettiği Vortex kazandı. Jüri başkanı Bent Hamer ve Marie-Ange Luciani’nin açıkladığı ödülü Eczacıbaşı Topluluğu Kurumsal İletişim ve Doktor Nejat Eczacıbaşı Vakfı Direktörü İlkay Yıldırım Akalın takdim etti.

Uluslararası Yarışma’da Jüri Özel Ödülü, Karim Aïnouz'un yönettiği Mariner of the Mountains / Dağların Denizcisi filmine verildi. Ödülü jüri üyelerinden Gaia Furrer ve Ali Asgari takdim etti.

İstanbul Haliç Festivali İstanbul Sanat'ta Başladı! İstanbul Haliç Festivali İstanbul Sanat'ta Başladı!

Uluslararası Yarışma ödülleri Eczacıbaşı Topluluğu tarafından para ödülleriyle destekleniyor. Büyük ödül Altın Lale’yi kazanan yönetmen 10.000 Avro, filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenen firma 150.000 TL, Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yönetmeni ise 5.000 Avro ile ödüllendiriliyor.

 

Ulusal Yarışma Ödülleri

Ulusal Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale Ödülü için, yapımı 2021-2022 sezonunda tamamlanan 12 film yarıştı. Ulusal Yarışma jürisi yönetmen ve senarist Onur Ünlü başkanlığında toplandı. Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri oyuncu Demet Evgar, görüntü yönetmeni Barış Özbiçer, sanatçı ve eğitmen İnci Eviner ve yapımcı Marsel Kalvo oldu.

Ulusal Yarışma jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu, En İyi Sanat Yönetmeni ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere toplam 10 dalda ödül verdi.

Ulusal Yarışma’da en iyi filme verilen Altın Lale’yi Maryna Er Gorbach’ın yönettiği Klondike kazandı. Ödülü jüri başkanı yönetmen Onur Ünlü açıkladı ve takdim etti. Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü, 200 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü Ali Kemal Güven’in yönettiği Çilingir Sofrası kazandı. Ödül, yapımcı Marsel Kalvo tarafından takdim edildi. Jüri Özel Ödülü 50 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

En İyi Yönetmen ödülü, Kerr filmiyle Tayfun Pirselimoğlu’na verildi. Jüri üyesi Onur Ünlü’nün açıkladığı ödül, Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk tarafından takdim edildi. En İyi Yönetmen ödülü, Türkiye Sineması Tema Sponsorluğunu üstlenen Anadolu Efes tarafından 50 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü Ela ile Hilmi ve Ali filmindeki rolüyle Ece Yüksel kazandı. Ödülü oyuncu Halil Babür takdim etti. En İyi Kadın Oyuncu ödülü 10 bin TL para ödülü ile destekleniyor.

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Çilingir Sofrası filmindeki rolleriyle Ahmet Rıfat Şungar ile Barış Gönenen kazandı. Ödülü oyuncu Demet Evgar takdim etti. En İyi Erkek Oyuncu ödülü 10 bin TL para ödülü ile destekleniyor.

En İyi Senaryo Ödülü’nü Nazlı Elif Durlu ile Ziya Demirel Zuhal ve Ela ile Hilmi ve Ali filmleriyle paylaştı. Sanatçı ve eğitmen İnci Eviner’in açıkladığı ödülü, Alametifarika Kurucu Ortağı ve Tasarım Direktörü Uğurcan Ataoğlu verdi. En İyi Senaryo Ödülü Alamet Holistic tarafından 10 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü’nü Klondike filmiyle Sviatoslav Bulakovskyi kazandı. Ödülü görüntü yönetmeni Barış Özbiçer verdi.

En İyi Kurgu Ödülü’nü Zuhal filmiyle Selda Taşkın ile Buğra Dedeoğlu kazandı. Ödülü Venedik Günleri sanatsal direktörü Nisan Dağ verdi.

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü Kerr filmiyle Natali Yeres’e verildi. Bu yıl ilk kez verilen ödülü, Milliyet Sanat Genel Yayın Yönetmeni Filiz Aygündüz takdim etti. En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü bu yıl İKSV gibi 50. yılını kutlayan Milliyet Sanat tarafından 10 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

En İyi Özgün Müzik Ödülü Bana Karanlığını Anlat filmiyle Taner Yücel’e verildi. Ödülü LU Records kurucularından Betal Özay takdim etti. En İyi Özgün Müzik Ödülü LU Records tarafından 5 bin TL para ödülüyle destekleniyor.

Jüri ayrıca Ela ile Hilmi ve Ali filmindeki oyunculuğu için Denizhan Akbaba'ya Mansiyon vermeyi uygun gördü.

 

Ulusal Kısa Film Yarışması

İstanbul Film Festivali’nin kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli filmleri izleyiciyle buluşturmak amacıyla başlattığı Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl 12 film yer aldı. Yarışmanın jürisinde yapımcı Cihan Aslı Filiz, oyuncu Aslı İnandık ve yönetmen Malaz Usta yer alıyor.

En İyi Kısa Film Ödülü’nü Deniz Tortum ile Kathryn Hamilton'ın yönettiği Our Ark kazandı. Ödülü jüri üyelerinden Cihan Aslı Filiz ve Aslı İnandık açıkladı. En İyi Kısa Film ödülü Anadolu Efes tarafından 10.000 TL para ödülü ile destekleniyor.

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda Yasemin Demirci’nin yönettiği Gece Kuşağı filmine Mansiyon verildi.

 

Ulusal Belgesel Yarışması

Türkiye’de belgesel üretimine uzun yıllardır ilgi gösteren İstanbul Film Festivali’nin, belgesel sinemayı ve sinemacıları desteklemek amacıyla başlattığı Ulusal Belgesel Yarışması’nda bu yıl 7 film yarıştı. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde yönetmen Kıvılcım Akay, akademisyen ve sinema yazarı Melis Behlil ve yönetmen Yusuf Emre Yalçın yer aldı.

En İyi Belgesel Ödülü "varoluş, beden ve aile gibi güçlü konuları, son derece sade ve gözlemci bir dille, ancak ustaca, derinlikli ve duygu sömürüsünden uzak bir şekilde ele alarak salondan çıktıktan sonra bile uzun süre bizle kalan", Senem Tüzen, Adam Isenberg, Noah Amir Arjomand'ın yönettiği Eat Your Catfish filmine verildi. Ödülü, Discovery Türkiye Kıdemli Planlama ve İçerik Müdürü Seda Korkut takdim etti. En İyi Belgesel ödülü Discovery+ tarafından 20.000 TL para ödülü ile destekleniyor.

Jüri ayrıca "kapitalizm ve sınıf düzeninin bireyleri şekillendirmesini ve ilk bakışta sıradan görünen iki karakterin bu süreç içinde kendi bireyselliklerini keşfetme çabalarını yetkin bir sinematografi ile anlatan", Volkan Üce'nin yönettiği Her Şey Dahil'i Mansiyona lâyık buldu.

 

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

İstanbul Film Festivali’nde, 2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına bir ödül veriliyor. Festivalin Türkiye Sineması bölümünde yer alan Türkiye yapımı beş kurmaca ilk filmin aday olduğu Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde yönetmen Nisan Dağ, sinema yazarı, yapımcı Çağıl Bocut ve sinema yazarı, film programcısı Cédric Succivalli yer aldı. Ödülü jüri üyelerinden Çağıl Bocut açıkladı. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan Zuhal filminin yönetmeni Nazlı Elif Durlu, iki yıldır bireysel bağışçıların desteğiyle İKSV'nin Lale Kart Üyelik Programı tarafından verilen 30.000 TL para ödülünün de sahibi oldu.

 

FIPRESCI Ödülleri

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI İstanbul Film Festivali kapsamında üç ödül veriyor. FIPRESCI üyeleri Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması'ndaki filmleri değerlendiriyor. Uluslararası Yarışma’daki filmleri değerlendiren jüride Francisco Ferreira, Hamed Soleimanzadeh ve Erdoğan Mitrani yer aldı. Ulusal Yarışma’da yer alan filmleri değerlendiren jüride ise Piotr Czerkawski, Sona Karapoghosyan ve Aslı Ildır yer aldı.

Uluslararası Yarışma’da “eşsiz bölünmüş ekran kullanımı, çarpıcı oyunculukları, ölüm meselesiyle korkusuzca yüzleştiği için” Gaspar Noé'nin yönettiği Vortex, Ulusal Yarışma’da “karakterlerinin karmaşıklığı, arzunun muğlaklığını yansıtışı, duyusal görüntü yönetimi ve hem zamanda hem duyguda yolculuk hissi gibi birçok niteliği için” Ziya Demirel’in yönettiği Ela ile Hilmi ve Ali, Ulusal Kısa Film Yarışması’da ise “modern zaman Türkiye'sinin karmaşık temalarıyla dengesiz gerçekliklerinin incelikli temsiliyeti için” Aziz Alaca’nın yönettiği Göl Kenarı filmi ödüle layık görüldü. Ödülleri Erdoğan Mitrani, Piotr Czerkawski ve Sona Karapoghosyan açıkladı.

 

Genç Usta Ödülü

İstanbul Film Festivali'nin geleneksel bölümlerinden, genç yönetmenlerin çektikleri ilk veya ikinci filmlerin yer aldığı Genç Ustalar, bu yıl yarışmalı bir bölüme dönüştü. Genç Ustalar bölümündeki 15 film, bu yıl ilk kez festivalin İstanbul'da yaşayan 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşturduğu altı kişilik Nespresso Genç Jürisi tarafından değerlendirildi.

Festivalin ilk Nespresso Genç Jüri üyeleri Melisa Aközdoğan, Eren Yiğit Ekici, Emir Mecikoğlu, Alper Tunga Yazgan Mercan, Büşra Gül Ovalı ve Öykü Vidinli.

Genç Usta Ödülü’nü Oyun Alanı / Playground filmiyle Laura Wandel kazandı. Ödülü Nespresso Pazarlama Müdürü Banu Arslanoba takdim etti. Genç Usta ödülü Nespresso tarafından 3.000 avro para ödülüyle destekleniyor.

 

41. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

8-19 NİSAN 2022

 

Uluslararası Yarışma

Altın Lale – Vortex / Gaspar Noé

Jüri Özel Ödülü – Dağların Denizcisi / O marinheiro das montanhas / Mariner of the Mountains / Karim Aïnouz

 

Ulusal Yarışma

Altın Lale En İyi Film – Klondike (Maryna Er Gorbach)

Jüri Özel Ödülü – Onat Kutlar anısına – Çilingir Sofrası (Ali Kemal Güven)

Mansiyon – Denizhan Akbaba (Ela ile Hilmi ve Ali)

En İyi Yönetmen – Tayfun Pirselimoğlu (Kerr)

En İyi Senaryo Ödülü –

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü – Ece Yüksel (Ela ile Hilmi ve Ali)

En İyi Erkek Oyuncu Ödülü –

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü – Sviatoslav Bulakovskyi (Klondike)

En İyi Kurgu Ödülü – Buğra Dedeoğlu, Selda Taşkın (Zuhal)

En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü – Natali Yeres (Kerr)

En İyi Özgün Müzik Ödülü – Taner Yücel (Bana Karanlığını Anlat)

Ulusal Belgesel Yarışması

En İyi Belgesel – Eat Your Catfish / Senem Tüzen, Adam Isenberg, Noah Amir Arjomand

Mansiyon – Her Şey Dahil / All-In / Volkan Üce

 

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

En İyi İlk Film – Zuhal / Nazlı Elif Durlu

 

Ulusal Kısa Film Yarışması

En İyi Kısa Film – Our Ark / Deniz Tortum, Kathryn Hamilton

Mansiyon – Gece Kuşağı / Yasemin Demirci 

 

FIPRESCI Ödülleri

Uluslararası Yarışma’da Vortex / Gaspar Noé

Ulusal Yarışma’da  Ela ile Hilmi ve Ali / Ela and Hilmi with Ali / Ziya Demirel

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda – Göl Kenarı / Lakeshore / Aziz Alaca

 

Genç Ustalar Yarışması

Genç Usta Ödülü – Oyun Alanı / Un Monde / Playground / Laura Wandel 

Editör: TE Bilisim