MÜZİKSEVERLER BU YAZIN EN GÜZEL ANILARINI İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NDE BİRİKTİRİYOR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 22 yıldır Garanti BBVA’nın sponsorluğunda düzenlenen
İstanbul Caz Festivali, son haftasında kendi alanının usta müzisyenlerini ve başarılı projelerini festival ziyaretçileriyle buluşturmaya devam edecek. Festival bu hafta, “crooner” (erkek caz şarkıcısı) geleneğinin ülkemizdeki en başarılı temsilcilerinden Ömür Göksel’i ve hemen öncesinde genç ve yıldız piyanistimiz Hakan Başar’ı, 1980 ve 90’ların kült grubu Mozaik’i, kuşağının en yetenekli caz piyanistlerinden Shai Maestro’yu ve festivalde bu senenin en çarpıcı isimleri arasında yer alan, 2016’da kendi çabalarıyla yayımladığı, bestelerinden yapımcılığına kadar her şeyi kendi üstlendiği albümü In My Room ile iki Grammy kazanan Jacob Collier ile caz ve elektronik müzik arasındaki sınırları bulanıklaştıran yapımcı, besteci ve davulcu Makaya McCraven’ı sahnesine konuk edecek.

 

Festivalde Bu Hafta

Ömür Göksel // Hakan Başar Trio

16 Temmuz Salı, 20.30, Uniq Hall

Bu özel gecede “crooner” (erkek caz şarkıcısı) geleneğinin ülkemizdeki en başarılı temsilcilerinden Ömür Göksel, bizlere Nat King Cole ve Frank Sinatra gibi isimlerin klasikleşmiş eserlerini seslendirecek. Türkiye’de pop müziğin olduğu kadar cazın da en başarılı icracılarından olan Göksel, 68-70 yılları arasında piyasaya çıkardığı, çoğu Altın Plak ödüllü 45’likleriyle büyük bir şöhret yakaladı, 2000’li yıllarda ise caz standartlarına getirdiği başarılı yorumlarla kendisinden sıkça bahsettirdi. Festivalde bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü’yle de onurlandırılan Göksel’den önce sahnede 2004 doğumlu genç ve yıldız piyanistimiz Hakan Başar olacak. On Top of the Roof isimli ilk albümünü, Chet Baker’ın yapımcısıyla birlikte İngiltere’de yayımlamaya hazırlanan Başar’a davulda Ferit Odman ve basta Halil Çağlar Serin eşlik ediyor.

 

Mozaik

17 Temmuz Çarşamba, 19.00, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

1980 ve 90’ların kült grubu Mozaik, 35 yıl sonra aynı kadroyla yeniden bir araya geliyor. Zorlu PSM’nin değerli işbirliğiyle, festivalin en anlamlı gecelerinden birine dönüşecek bu konserde Mozaik’in 1983-1995 kadrosundan Ayşe Tütüncü, Saruhan Erim, Mehmet Taygun, Timuçin Gürer, Serdar Ateşer, Mehmet Tütüncü, Ezel Akay ve Yağız Üresin‘in yanı sıra, Gevende grubundan Gökçe Gürçay da yer alacak. Yer yer caz, rock ve rock – füzyon tarzlarına yakın duran grup müziğinde her zaman deneysellikten yana bir tavır takınıyor. 1987 yılına kadar her konserini farklı bir tema etrafında tasarlayan, konser öncelerinde seyirciye o repertuvarın ruhunu yansıtan program dergileri dağıtan bu efsane grup, yeni sözler söylemek için, 26. İstanbul Caz Festivali’ne konuk oluyor.

 

Shai Maestro Trio

17 Temmuz Çarşamba, 21.30, Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

Kuşağının en yetenekli caz piyanistlerinden Shai Maestro’nun 2011’de ilk çıkışını yaptığından beri adından övgüyle söz ettiren üçlüsü 17 Temmuz akşamı müzikseverleri bir araya getiriyor. Kontrbasın yıldız ismi Avishai Cohen’den aldığı teklifle 2008’de Avishai Cohen Trio’ya katılan, 2011’e kadar grupla birlikte turnelerde sahne alan ve albüm kayıtlarına katılan İsrailli müzisyen Shai Maestro, 2010’da kendi topluluğu Shai Maestro Trio’yu kurdu ve aynı yıl ilk albümlerini yayımladı. Bugüne kadar birlikte beş başarılı albüm hazırlayan bu ilham verici topluluk, henüz ilk yılındayken Chick Corea, Tigran Hamasyan, Esperanza Spalding ve Diana Krall gibi yıldız müzisyenlere turnelerinde eşlik ederek başladığı doludizgin serüvenine devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz yıl yayımladıkları “The Dream Thief” albümüyle içten müziğini kendisinin ve grubunun virtüözlüğüyle birleştiren Shai Maestro, kontrbasçı Jorge Roeder ve davulcu Ofri Nehemya, Zorlu PSM’nin değerli işbirliğiyle bu yaz İstanbul Caz Festivali sahnesine konuk olacaklar.

 

Jacob Collier // Makaya McCraven

18 Temmuz Perşembe, 21.00, Uniq Açık Hava Sahnesi

Jacob Collier, 2016’da kendi çabalarıyla yayımladığı, bestelerinden yapımcılığına kadar her şeyi kendi üstlendiği albümü “In My Room” ile iki Grammy kazandı. Collier, Herbie Hancock ve Hans Zimmer ile yaptığı işbirliklerinin yanı sıra, Pharrell Williams gibi yıldızlarla sahne aldı. Pek çok türü harmanlayan şarkılarıyla masalsı bir dünyanın kapılarını aralayan bu genç yıldızın müziğinde cazın yanı sıra a cappella, groove, folk, trip-hop, klasik müzik, Brezilya müziği, Gospel ve soul unsurları muhteşem doğaçlamalarla bir araya geliyor. Caz ve elektronik müzik arasındaki sınırları bulanıklaştıran yapımcı, besteci ve davulcu Makaya McCraven ise, kendine has buluşlarıyla bu akşamın ilk konuğu. Sevenleri için 2015’te yayımladığı “In the Moment”, caz müziği açısından bir devrim niteliği taşıyor ve şimdiden yeni nesil caz müziğine ilham veren kilometre taşları arasında sayılıyor.

 

Festival Biletleri Satışta

26. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan ana gişe İKSV’den (Pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Lale Kart sahipleri biletlerini hem öncelikli hem de %25’e varan özel indirimlerle alabilir, yıl boyunca Lale Kart 360 etkinlik serisi kapsamında pek çok özel etkinliğe de katılabilirler.

 

İstanbul Caz Festivali sohbetleri Pub Story’de

İstanbul menşeli sosyal platform Pub Story, 26. İstanbul Caz Festivali'ne çeyrek kala caz muhabbetini açmak için bol sürprizli, bol hediyeli, bol kahkahalı bir mobil oyun hazırladı. Önce bir arkadaşınızla ya da bir masa dolusu insanla birlikte Pub Story'yi telefonunuza indirin. 26. İstanbul Caz Festivali Özel Oyununu açın ve karşınıza çıkan talimatlarla yarım saatlik muhabbete başlayın. En iyi caz muhabbetini kim çeviriyorsa ona festivalden sürpriz hediyeler de var. Pub Story, AppStore ve Google Play'de.

 

Festival mekânları Yandex Navigasyon’da

26. İstanbul Caz Festivali’nin Yandex ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucu müzikseverler, uygulamanın “Kategoriler” bölümünde yer alan festival logosuna dokunarak konser mekânlarını haritada görebilecek ve festival mekânlarına kolayca rota oluşturabilecek.

 

Festival Apple Music’te

Apple Music işbirliği ile İstanbul Caz Festivali özel çalma listesi ile festival konserlerine hazırlanabilirsiniz.  

https://music.apple.com/tr/playlist/26-i-stanbul-caz-festivali-dans-et/pl.032e89a6bb5a43c589f3cbea35507a30?l=tr

 

Ayrıca İstanbul Caz Festivali boyunca konserlerde Shazam’la parçanın adını tespit edebilir, Apple Music çalma listesini dinleyebilirsiniz.

 

26. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NİN DESTEKÇİLERİ

26. İstanbul Caz Festivali, Festival Sponsorluğu’nu bu yıl da  Garanti Bankası üstleniyor. Festivale destek veren diğer kurumlar arasında “Vitrin” Seri Sponsoru SOCAR Türkiye, yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları olarak Birlikte Güzel ve SOCAR Türkiye yer alıyor.

Festivalin otomotiv sponsorluğunu Volvo Car Turkey üstleniyor. Festivale Anadolu Efes, Clifford Chance, Yegin Çifçi Avukatlık Ortaklığı ve MasterCard da katkı sağlıyor. Festivalin servis güvenlik sponsorluğunu ise Securitas üstleniyor.

Festival kapsamındaki çeşitli konserler, ABD Ankara Büyükelçiliği, Avusturya Kültür Ofisi, Beykoz Kundura, İtalyan Büyükelçiliği, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu, Goethe-Institut İstanbul, İsrail Başkonsolosluğu, Sakıp Sabancı Müzesi, Şehir Hatları, Uniq İstanbul, Zorlu PSM, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Vehbi Koç Vakfı ve Sabancı Vakfı’nın katkılarıyla düzenleniyor.

26. İstanbul Caz Festivali, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Beylikdüzü Belediyesi tarafından da destekleniyor. Türkiye Güncel Müzik Buluşması da TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destekleniyor.

İKSV’nin tüm festivallerine Kurucu Sponsor Eczacıbaşı Topluluğu, Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Collection, İKSV Taşıyıcı sponsoru DHL, İKSV Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, servis sağlık sponsoru Amerikan Hastanesi ve Navitas, GFK, directComm Marketing Group, AGC Yazılım ile Loodos Teknoloji’nin servis sponsorluğunda gerçekleşiyor.

Editör: TE Bilisim