MÜZİKSEVERLER BU YAZIN EN GÜZEL ANILARINI İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NDE BİRİKTİRİYOR

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 21 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen
İstanbul Caz Festivali, son haftasında kendi alanının usta müzisyenlerini ve başarılı projelerini festival ziyaretçileriyle buluşturmaya devam edecek. Festival, bu hafta çığır açıcı işleriyle tanınan besteci Moacir Santos’un bestelerini yorumlayacak olan Anat Cohen ve Marcello Gonçalves’i, İstanbul’da vereceği konseri herkesin iple çektiği rock’ın en büyük isimlerinden Nick Cave ve grubu The Bad Seeds’i, cazın genç virtüözü Julian Lage ve caz piyanonun virtüözlerinden Fred Hersch’ü ve bestelerinde caz, dünya müziği ve latin caz unsurlarını ustalıkla kullanan Omar Sosa ile tutkulu vokalleriyle tanınan Yilian Cañizares’i sahnesine konuk edecek.

İstanbul Caz Festivali’nin konukları bu isimlerle de sınırlı değil. Avrupa cazının en karizmatik dörtlülerinden Parisien-Peirani-Schaerer-Wollny, electro swing’in kraliçesi Caro Emerald ile funk, afro punk titreşimleri ve saykedelik tınılarıyla BCUC ve ardından elektro-pop, funk ve cazı hipnotik bir etkiyle iç içe geçirdikleri parçalarıyla Knower’ın sahneyi devralacağı gecenin yanı sıra rock tarihinin tartışmasız en muazzam vokal ve topluluk liderlerinden olan Robert Plant ve grubu The Sensational Space Shifters da festival izleyicisini soluksuz geçecek performanslarda bir araya gelmeye davet ediyor.

Festivalde Bu Hafta


9 Temmuz Pazartesi, 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

Klarneti ve saksofonuyla Anat Cohen, performans alanını her daim bir kutlama alanı olarak görüyor ve müziğinin çevresinde bir araya gelen izleyiciyi bu kutlamanın bir parçası yapıyor. Anat Cohen’e bu festival gecesinde ayrıca, Outra Coisa albümü ile Grammy’ye birlikte aday olduğu Brezilyalı gitarist Marcello Goncalves eşlik edecek. İkili, çığır açıcı işleriyle tanınan besteci Moacir Santos’un bestelerine kendi duygularıyla yeni bir soluk katacak. Brezilya ezgileri ve caz öğelerinin güçlü melodilerle birlikte başrolde olacağı bu renkli gecenin yüksek enerjisi izleyiciyi tesir altına alacak.

9 Temmuz Pazartesi, 21.00, The Marmara Esma Sultan Yalısı

Omar Sosa, bestelerinde caz, dünya müziği ve latin caz unsurlarını özgürce bir araya getiren melodileriyle tanınıyor. Afrika ve Küba kökenlerine bağlılığını müziğinde de koruyan bir yandan da çokkültürlülüğe saygıyı kendine düstur edinerek yaptığı bestelerle Latin cazına kendine özgü bir renk katan Sosa, Clifford Chance, Yegin Çiftçi Avukatlık Ortaklığı’nın katkılarıyla gerçekleşecek konserde caz coşkusunu İstanbul Caz Festivali’ne de taşayacak. Bugüne dek yedi kez Grammy’ye aday gösterilen Omar Sosa’ya, tutkulu vokali ve kemanıyla eşlik edecek Küba asıllı Yilian Cañizares ise klasik müzik sevgisini caz, salsa ve Afrika ritimleriyle süsleyen nadir bir yetenek.

 

Nick Cave and the Bad Seeds // Lara di Lara

10 Temmuz Salı, 19.30, KüçükÇiftlik Park

 

Julian Lage Trio

11 Temmuz Çarşamba, 19.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

Julian Lage’ın dehası henüz yedi yaşındayken, Jules Et Eight adlı, Oscar’a da aday gösterilen bir belgeselin konusu olacak kadar ilgi çekiciydi. Ertesi yıl Carlos Santana’nın sahnesine konuk oldu, 13 yaşında ise Grammy Ödülleri gecesinde sahne aldı. Başarısı artarak devam eden cazın genç virtüözü Julian Lage bugün başarı tahtasına, Gary Burton, Jim Hall, David Grisman, Béla Fleck ve Charles Lloyd gibi büyük isimlerle yaptığı işbirliklerini ve grup liderliğini yaptığı üç albümü yazmış durumda.

 

The Fred Hersch Trio

11 Temmuz Çarşamba, 21.30, Zorlu PSM Drama Sahnesi

21. yüzyılın en keşifçi caz sanatçılarından Fred Hersch, otuz yılı aşkın bir zamandır, solo resitalleri, ikili veya üçlü işbirlikleri ve 40’a yakın albümüyle övgülerin odağı. Birlikte çalıştığı onlarca müzisyenin arasında Joe Henderson, Art Farmer, Charlie Haden, Stan Getz ve Bill Frisell’in adlarını saymak dahi onun başarısını özetlemeye yetmiyor. Festivalin unutulmaz gecelerinden biri için izleyicinin karşısına çıkacak Fred Hersch’in sınır tanımayan müziği caz severleri etkisi altına alacak.

 

Parisien-Peirani-Schaerer-Wollny "Out Of Land"

12 Temmuz Perşembe, 20.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

Avrupa cazının en karizmatik dörtlülerinden Parisien-Peirani-Schaerer-Wollny, enstrümanlarının sınırlarını zorlamayı seven bir topluluk. Parlak kariyerlerini bu ortak projeyle pekiştiren İsviçreli vokal Andreas Schaerer, Alman piyanist Michael Wollny, Fransız akordiyoncu Vincent Peirani ve Fransız saksofoncu Emilie Parisien, bu birlikteliği geçtiğimiz yıl “Out of Land” albümüyle taçlandırdı. Topluluğun gerçekleştireceği hayli karakteristik performans, yüksek seviyede bir heyecanla açılan ve kusursuz bir kapanışla sonlanan bu albümden ipuçları verecek.

 

Caro Emerald

12 Temmuz Perşembe, 21.45, Zorlu PSM Ana Tiyatro

“Back It Up” ve “A Night Like This” gibi hit’leriyle 2009’dan bu yana müzik dünyasının enerjisi en yüksek seslerinden olan Caro Emerald, çok kısa sürede zirveyle tanışıp, günümüz cazının fenomenlerinden birine dönüştü. 2017’nin sonunda Metropole Orkest işbirliğiyle MO x Caro Emerald EP’sini yayınlayan electro swing’in kraliçesi soluksuz Schindler’in sponsorluğunda gerçekleşecek bu geceyle İstanbul Caz Festivali sahnesine adını yazdıracak. Emprovize adımlarla süslediği vokalinin yanı sıra, sahne stiliyle de sofistike ve zamansız bir ikona dönüşme yolunda emin adımlarla ilerleyen Caro Emerald’ın büyüsüne kapılmamak imkansız.

 

Knower // BCUC

13 Temmuz Cuma, 21.00, Beykoz Kundura

Bugüne kadar Kamasi Washington, Ibeyi, JUNUN, Bokante gibi isimlerle modern cazın dönüşümüne sahne olan ve son yıllarda festivalin en sevilen mekânlarından birine dönüşen Beykoz Kundura’da yine son yılların en heyecan verici isimleri art arda sahne alacak. Bu geceye özel hazırladığı DJ set ile yerli hip-hop sahnesinin son zamanlarda en gözde isimlerinden Kamufle, mekana gelenleri karşılayacak. Beykoz Kundura’da gece enerjik ve eşsiz funk, afro punk titreşimleri ve saykedelik tınılarıyla BCUC ile devam edecek, ardından elektro-pop, funk ve cazı hipnotik bir etkiyle iç içe geçirdikleri parçalarıyla Knower sahnede olacak.

 

17 Temmuz Salı, 21.00, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi

Led Zeppelin’in efsanevi sesi Robert Plant, 11 yıl sonra yeniden İstanbul Caz Festivali'ne konuk oluyor. Rock tarihinin tartışmasız en muazzam vokal ve topluluk liderlerinden olan Robert Plant, grubu The Sensational Space Shifters eşliğinde, Matraş’ın sponsorluğunda 25. İstanbul Caz Festivali programında yer alacak. Robert Plant’in son albümü Carry Fire’dan da şarkılar seslendireceği bu konser, izleyicilerin kolay kolay unutamayacağı bir geceye dönüşecek.

 

Biletler satışta  

25. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (Pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Tüm konserlerde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli biletler de satışa sunuluyor. Ayakta düzende gerçekleşecek konserlerde etkinlik günü kapı fiyatı uygulanacaktır. Lale Kart sahipleri biletlerini öncelikli olarak ve %25’e varan özel indirimlerle alabilir, festival boyunca Lale Kart 360 etkinlik serisi kapsamında pek çok özel etkinliğe de katılabilirler.

 

25. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NİN DESTEKÇİLERİ

 

Festivalin otomotiv sponsorluğunu Volvo Car Turkey ve Parklarda Caz sponsorluğunu Vodafone Freezone üstleniyor. Festivale Türk Tuborg A.Ş., Clifford Chance, Yegin Çiftçi Avukatlık Ortaklığı ve Mastercard da katkı sağlıyor.

Festival kapsamındaki çeşitli konserler, Beykoz Kundura, Goethe Enstitüsü, İtalyan Kültür Merkezi, İtalyan Konsolosluğu, Norveç Konsolosluğu, İstanbul Hollanda Kraliyeti Başkonsolosluğu, The Swiss Arts Council Pro Helvetia, TAV, Sabancı Vakfı Ve Vehbi Koç Vakfı’nın değerli işbirliği ile düzenleniyor.

25. İstanbul Caz Festivali’ne TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir esenyurt vip escort Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Beylikdüzü Belediyesi de destek veriyor. “Vitrin” Türkiye Güncel Müzik Buluşması, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ayrıca destekleniyor.

İKSV’nin tüm etkinlikleri Kurucu Sponsor Eczacıbaşı Topluluğu, Resmi Taşıyıcı DHL, Konaklama Sponsoru The Marmara Collection, Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, Sağlık Sponsoru Acıbadem Sağlık Grubu ve Servis Sponsorları Navitas, GFK, bluechip Creative Events, directComm Marketing Group ve AGC’nin destekleriyle gerçekleşiyor.