23. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ

27 Haziran-25 Temmuz 2016

 

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 19 yıldır Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali 23. kez, 27 Haziran-25 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival bu yıl da cazın önde gelen isimlerini ve güncel müziğin yıldızlarını İstanbul’un farklı mekânlarında ağırlayacak.

23. İstanbul Caz Festivali, 20’nin üzerinde mekânda 200’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla gerçekleştirilecek yaklaşık 50  konserle, bu yaz da İstanbulluları caz müziğinin efsaneleriyle buluşturacak. Başta müziğin efsane ismi Nile Rodgers ve grubu Chic olmak üzere, aralarında Damon Albarn & Suriye Ulusal Arap Müziği Orkestrası (The Syrian National Orchestra for Arabic Music), Kamasi Washington, Ernest Ranglin, Hugh Coltman, Joss Stone & Vintage Trouble ve Gregory Porter gibi caz, funk, dünya müziği, blues ve rock’ın farklı seslerini ağırlayacak olan 23. İstanbul Caz Festivali, bu yıl da Anadolu yakasında “Parklarda Caz” ve “Gece Gezmesi” etkinliklerini gerçekleştirecek. Festival programında bu yıl ayrıca ilk kez çocuklara yönelik bir etkinlik de yer alıyor. “Çocukça Bir Gün” başlıklı programda tüm gün boyunca konserler ve çeşitli atölyeler düzenlenecek.

 

 

23. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ BASIN BULUŞMASI

 

23. İstanbul Caz Festivali’nin programı 28 Mart Pazartesi akşamı Nola İstanbul’da düzenlenen bir basın buluşmasıyla açıklandı. Buluşmaya, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere ve İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca, Türkiye’den sanatçılar ve caz sahnesinin tanınmış isimleri de toplantıda bulundu.  

 

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “Her yıl bu aylarda hem baharın gelmesi hem festivallerin başlamasıyla bir şenlik coşkusu yaşarız. Bu günlerde ise ne yazık ki hem ülkemizi hem de dünyayı derinden sarsan acı olayların üzüntüsünü ve endişesini yaşıyoruz. Tanık olduğumuz, yaşadığımız olaylar karşısında, sanatın barış ve anlayışa ulaşmadaki gücüne her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. İstanbul Caz Festivali gibi evrensel değerleri yücelten kültür ve sanat etkinliklerinin, yaşama ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayacağına inanıyor ve tüm izleyicilerimiz için de etkinliklerimizin iyileştirici bir güç sağlamasını ümit ediyoruz,” dedi.

 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Caz müziğinin ülkemizde geniş kitlelerce sevilmesine katkıda bulunan İstanbul Caz Festivali 23 yaşında… Garanti Bankası olarak, bugüne kadar birçok dünya yıldızını bizimle buluşturan İstanbul Caz Festivali’ni ‘Garanti Caz Yeşili’ ile 19 yıldır aralıksız desteklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Umuyoruz ve diliyoruz ki, müziğin evrenselliği içinde şekillenen caz coşkusu, bu yıl da geniş kitlelere yayılacak,” dedi.

 

İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin ve festival ekibinden İstanbul Caz Festivali Direktör Yardımcısı Harun İzer ile İstanbul Caz Festivali Operasyon Koordinatörleri Bahar Akbaş ve Beril Azizoğlu ile birlikte festival programını ve etkinliklere dair bilgileri aktardı.

 

TÜM ŞEHRE YAYILAN FESTİVAL

 

Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, bu yıl ilk kez festivalde kullanılacak Beykoz Kundura Fabrikası ile Bomontiada, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, Fenerbahçe Parkı ve Fenerbahçe Khalkedon, İstanbul Erkek Lisesi Bahçesi, KüçükÇiftlik Park, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Salon İKSV, Uniq Açıkhava Sahnesi, Zorlu PSM Ana Tiyatro ve Drama Sahnesi gibi çeşitli mekanlar 23. İstanbul Caz Festivali’ne ev sahipliği yapacak.

Bu yıl da ücretsiz yapılacak Fenerbahçe Parkı’ndaki “Parklarda Caz” ve Kadıköy Moda’nın farklı mekânlarındaki “Gece Gezmesi” konserleriyle caz müziği şehrin birçok noktasına ulaşacak. Tüm etkinliklerle ilgili detaylar festivalin web sitesinden (caz.iksv.org) takip edilebilir.

 

FESTİVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLLERİ

 

23. İstanbul Caz Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü usta müzisyenler Özdemir Erdoğan ve Ergüven Başaran’a takdim edilecek.

Özdemir Erdoğan, 1960 yılında TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası üyesi bas gitarist Eray Turgay’ın teşvik ve tavsiyeleriyle caz müziğiyle tanıştı. Bu ortamda yakınlaştığı isimler arasında Arif Mardin, İsmet Sıral, Emin Fındıkoğlu, Süheyl Denizci, Nejat Cendeli, Erol Pekcan bulunuyor. 1962-64 yılları arasında dünyanın tanınmış gitar hocalarından klasik gitar dersleri aldı, daha sonra İsmet Sıral Orkestrası ile kuzey ülkeleri ve daha çok İsveç’te profesyonel müzik kariyerini geliştirdi ve dünya cazcılarıyla tanışma ve çalışma fırsatı buldu. 1968 yılında İsmet Sıral Orkestrası’nın dağılmasından sonra bu orkestranın ağırlıklı üyelerinden olan Günnur Perin, Ayhan Yünkuş, Atakan Ünüvar, Fatih Erkoç, Uğur Dikmen, Onno Tunç’tan oluşan ilk profesyonel orkestrasını kurdu. 1974’ten itibaren Türk Müziği, Türk Halk Müziği ve diğer etnik müziklerle ilgili çalışmalara, 1975 yılında ise besteciliğe başladı. Erdoğan, birçok ödülün yanı sıra yurt dışında çeşitli festivallerde konserler ve konferanslar verdi, çeşitli panellerde yer aldı. 46 yıldır beste yapan ve şarkı söyleyen Erdoğan’a 1998’de T.C. Devlet Sanatçısı unvanı verildi. Erdoğan, ‘Sevdim Seni Bir Kere’, ‘İkinci Bahar’, ‘Baharda Kuşlar Gibi’, ‘Küçük Bir Aşk Masalı’, ‘Paranın Ne Önemi Var’, ‘Keman Öğretmeni’ gibi onlarca şarkıyı yorumuyla birçok nesile sevdirdi. 2014 yılında arşivlerde mutlaka bulunması gereken Türkiye Caz Tarihinde Işıksız Kalanlar adlı albümünü yayınladı. 

 

Ergüven Başaran, müziğe Tevfik Çelen ve Salih Durutaş’tan klarinet, daha sonra Celal Bozsay’dan alto saksafon, Şerif Yüzbaşıoğlu’ndan armoni dersleri alarak başladı. 1963 yılında Kadri Ünalan, sırası ile Çetin İnöntepe, Selim Özer, Aydemir Mete, Mete Duruman, Ritim73 ve Süheyl Denizci orkestralarında çaldı. 1974 yılında Emin Fındıkoğlu ile Avrupa’ya gitmekten son anda vazgeçerek İBB’nin Şehir Orkestrası’nın açtığı imtihana katıldı. Sadece bir kişinin seçileceği sınavda jüri üyelerinden tam puan alarak birinci oldu. 1975 yılında TRT tarafından kurulan Eurovision Orkestrası’nda yıllarca görev alan Başaran, Ümit Aksu idaresinde TRT Radyo ve Caz Orkestrası’nda çalmaya başladı. 1976 yılında Uluslararası 1. Müzik Festivali’nde sahneye çıkan 69 kişilik orkestrada yer aldı. 1982 yılında Süheyl Denizci’nin kurduğu TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nda görev almaya başladı ve 2002’de ayrıldı. 1993 yılında Türkiye Polonya karma caz orkestrasında İmer Demirer, Neşet Ruacan gibi isimlerle yer aldı. 1980-99 arası İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’na misafir sanatçı olarak dahil olan Başaran, Türkiye’de ilk defa dört müzisyeni bir araya getirerek İstanbul Saksafon 4’lüsünü kurdu. İstanbul Caz Festivali kapsamında çeşitli etkinliklerde İstanbul Saksafon 4’lüsü ve son projesi Swing UNLTD ile sahne aldı. Kariyeri boyunca Ajda Pekkan, Nilüfer, Nil Burak, Nazan Şoray gibi pop müziğin diva isimlerine konserlerinde eşlik etti.

 

 

Editör: TE Bilisim