İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda düzenlenen 21. İstanbul Tiyatro Festivali,13-26 Kasım tarihleri arasında zengin bir programla perdelerini açıyor.

İlk kez 1989 yılında gerçekleştirilen, yerli ve yabancı tiyatro, dans ve performans topluluklarının izleyiciyle buluştuğu uluslararası bir etkinlik olan İstanbul Tiyatro Festivali, bu sene yıllık seyrine geri dönüyor ve iki hafta boyunca ulusal ve uluslararası, klasik ve çağdaş yorumları izleyiciler ile buluşturuyor.21. İstanbul Tiyatro Festivali’nde yurtdışından 5, Türkiye’den 13 olmak üzere 18tiyatro dans ve performans topluluğunun 54gösterisi bulunuyor.

Festivalin diğer bir önemli parçasını ise festival kapsamında ücretsiz olarak gerçekleştirilen yan etkinlikler oluşturuyor. Festivalin yan etkinlikler programındaokuma tiyatrosu, söyleşi ve kitap tanıtımları, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları gibi 10’un üzerinde etkinlik gerçekleştiriliyor.

 

Festivalin Uluslararası Konukları 

 

21. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurtdışından 5 tiyatro ve dans topluluğunu konuk ediyor. Festivalde Antik Yunan tiyatrosunun efsanevi yönetmeni Theodoros Terzopoulos,Lübnan asıllı Kanadalı oyun yazarı ve yönetmen Wajdi Mouawad, dünya çapında ses getiren Fransız koreograf Angelin Preljocaj, İtalyan katılımcı tiyatro TPO’danDavide Venturini ile Francesco Gand, Portekizli yönetmen Pedro Penim’in oyunları festival seyirciyle buluşacak.

Antik Yunan tiyatrosunun yaşayan efsanesi, yönetmen Theodoros Terzopoulos’un son eseri Bir Daha,usta tiyatrocununkurucusu ve yönetmeni olduğu Attis Tiyatrosu’na 30. yıl armağanı. Başrollerinde Attis Tiyatrosu’nun iki eşsiz oyuncusu Sophia Hill ve Antonis Myriagkos’un yer aldığı oyunda oyuncular, ellerinde tuttukları ve oyun ilerledikçe doğal uzantıları haline gelen devasa usturalarla etkileyici bir performans sergiliyorlar. 1999’da festivalin ilk uluslararası ortak yapımı Herakles Üçlemesi’yle tanıdığı usta yönetmenin imzasını taşıyan,  Alarme ile başlayıp Amor ile devam eden üçlemenin son halkası olan Bir Daha,Enka Vakfı sponsorluğunda14 Kasım Salı 20:30ve 15 Kasım Çarşambasaat15:00 ve 20.30’da Moda Sahnesi’nde olacak.

Hem klasik bale hem de çağdaş dans eğitimi olan ender koreograflardan, dans dünyasının yıldız koreografı,Fransız Angelin Preljocaj,son eseri Freskile festival seyircisinin başını döndürecek. Kural tanımayan koreografileriyle dünya çapında ses getiren Preljocaj, bu kez koreografisini bir Çin masalının üzerine inşa ediyor. Fresk, yorgun düşmüş iki seyyahın, yolda karşılaştıkları bir keşişin onları kadınlarla süslü bir duvar resmini görmeye davet etmesiyle çıktıkları serüveni, kabına sığmayan bir yorumla aktarıyor.  Elektronik müzik ikilisi Air’den Nicolas Godin’in besteleri ve ünlü moda tasarımcısı Azzedine Alaia’nın imzasını taşıyan kostümleriyle Fresk; masalsı, çarpıcı aynı zamanda sert, cesur, çağdaş ve sorgulayıcı bir dans gösterisi. Ballet Preljocaj prodüksiyonu Fresk,Institut Françaissponsorluğunda Teatroskop, FranceDanse Orient-Expressdestekleriyle 18 Kasım Cumartesi akşamı saat 20.30’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da olacak.Gösterinin ardından Angelin Preljocaj’a festivalin Onur Ödülü sunulacak.

İtalyan katılımcı tiyatro topluluğu TPO hem çocukları hem büyükleri, dünyaya kelebeklerin gözünden bakmaya davet ediyor. Kelebekler, ışıklar, renkli görüntüler ve yağmur ormanı sesleri eşliğinde, seyircisini unutulmaz bir deneyimin parçası haline getiriyor. Yönetmenliğini Davide Venturini ile Francesco Gandi’nin üstlendiği,usta tiyatro sanatçısı Tilbe Saran’ın da dış ses olarak parçası olduğu oyun, kelebeklerin mucizevi yaşam döngüsünü anlatıyor.Zorlu Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen ve her yaştan seyircinin içinde kelebekler uçuşturacak olan Kelebekler, 21 Kasım Salı, 22 Kasım Çarşamba,  23 Kasım Perşembe, 24 Kasım Cuma, 25 Kasım Cumartesi ve 26 KasımPazar günlerinde, 11 gösterimleZorlu PSM Studio’da olacak.

Portekizli yönetmen Pedro Penim, iki yıl önce İstanbul’a taşındığında şehrin onu Lizbon’da olduğu gibi hissettiren Türkçe’de “hüzün”, Portekizce’de “saudade” olarak tanımlanan bir duygunun peşine düştü. Kendisini İstanbul’dayken evinde hissettiren bu sözcüklerden esinlenerek, ikisi arasındaki benzerlik hakkında yazmaya başladı. Ortaya seyirciyi 2017’den başlayarak bir melankoli atlasının kılavuzluğunda zamanda yolculuğa çıkaran bir performans olanÖnce çıktı. Bernardo de Lacerda, Frederico Serpa ve yönetmen Pedro Penim’in rol aldığı Önce, 22 Kasım Çarşamba ve 23 Kasım Perşembe saat 20.30’da Moda Sahnesi’nde izlenebilir.

Fransa’da Colline Ulusal Tiyatrosu’nun sanat yönetmeni, tiyatro dünyasına kazandırdığı oyunlarla uluslararası festivallerin vazgeçilmez ismi Wajdi Mouawad 21. İstanbul Tiyatro Festivali’nde kendi yazıp yönettiği ve oynadığı Yalnız ile yer alıyor. Yalnız, Mouawad’ın kişisel arayışına dair duygu yüklü bir oyun. Oyun, iç savaştan kaçıp, başka bir ülkeye göç etmek zorunda kalmış bir çocuğun; evinden, alışkanlıklarından, çevresinden, kısaca onu var eden her şeyden uzakta; yeni bir bağlam ve dilde kendini yeniden inşa etmeye çalışırken yaşadığı kayıp hissine odaklanıyor. Yalnız,Enka Vakfı sponsorluğunda24 Kasım Cuma saat 20.30, 25 Kasım Cumartesi saat 15.00 ve 20.30’da Zorlu PSM Drama Sahnesi izleyiciyle buluşacak.

 

Festivalin Yerli Yapımları

 

21. İstanbul Tiyatro Festivali programında Türkiye’den 13 yapım yer alıyor. Festivalin ilk oyunu çağdaş tiyatro sahnemizin dikkat çekici yönetmenlerinden Serdar Biliş’in güncel yorumu ile Çehov klasiği Martı,Pürtelaş Tiyatro prodüksiyonu ve güçlü oyuncu kadrosuyla seyircisiyle buluşacak. 21. İstanbul Tiyatro Festivali programında B Planı prodüksiyonu SamiBerat Marçalı’nın yazıp yönettiği öteki olmak, göçmenlik ve iletişim meseleleri çevresinde kurguladığı oyunu Yuva, Semaver Kumpanya’dan yönetmen Volkan M. Sarıöz’ün rejisiyle Herman Koch’un aynı adlı romanından uyarlanan Akşam Yemeği, Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndanCeren Ercan’ın yazdığı ve Yelda Baskın’ın yönettiği Seni Seviyorum Türkiye ve Shakespeare ile oyunlar oynamayı seven Kemal Aydoğan’ın yönetiminde Fırtınada sahneleniyor.

Festival programında ayrıca; İsviçreli oyun yazarı Friedrich Dürrenmatt’ın yazdığı, usta tiyatrocu Ahmet Mümtaz Taylan yönetmenliğinde DasDas Sahne prodüksiyonuylaUyarca, tiyatromuzun büyük ustası Genco Erkal’ın yönettiği ve çağın en can yakıcı derdine değinen Göçmenleeeer,Galata Perform’un yerli tiyatro yazınına yeni soluklar kazandırdığı Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin bir ürünü olan When In Rome,Mesut Arslan’ın şaşırtıcı rejisiyle, işlerinde bedenin olanaklarını araştıran, yeni nesil tiyatronun başarılı isimlerinden yönetmen Mirza Metin’in tasarlayıp yönettiği Şermola Performans yapımı olan Panopticon yer alıyor. Çağdaş dans sanatçısı Canan Yücel Pekiçten; konsepti ve koreografisi kendisine ait olan performansı All About The Heartileüç farklı operaya konu olmuş üç kadın karakterin öyküsünü bildiğimizin ötesinde bir yorumla sahneye taşırken, çalışmalarını beden, ses ve ritim ilişkisi üzerine yoğunlaştıran çağdaş dans ikilisi Taldans ise,ilk Rus fütürist operasıGüneşin Zaptı’nı festival seyircisiyle buluşturuyor. Türkiye edebiyatının insanın karanlık tarafını anlatan derin ve sessiz ustası Nahid Sırrı Örik’in, bugüne dek hiç sahnelenmeyen yapıtı İhanet Ankara Devlet Tiyatroları tarafından Özen Yula yönetiminde sahneleniyor. Zorlu Holding’in düzenlediği Bir Hayal Bir Oyun yarışmasının kazananı dokuz yaşındaki Gökhan Kızıklı’nın sınır tanımayan hayalleri, Serdar Saatman’ın uyarlaması, Gaye Cankaya’nın yönetmenliğini üstlendiği Zorlu Çocuk Tiyatrosu’nun yapımı Karton Şehirsahneye taşınıyor.

 

Festivalin Ücretsiz Yan Etkinlikleri

Festivalin yan etkinlikleri kapsamında,Antik Yunan tiyatrosunun yaşayan efsanesi, Attis Tiyatrosu’nun kurucusu ve yönetmen Theodoros Terzopoulos, Dionysos’un Dönüşükitabının da tanıtılacağı bir söyleşi ve Küreselleşme Çağında Oyuncu başlıklı paneldeizleyiciyle bir araya geliyor. Yönetmeninfestival kapsamında sahnelenen ve bir üçlemenin son halkası olan Bir Daha eserinin ilk oyunları olan Alarmeve Amor’nun beyazperde gösterimleri de yapılıyor.

Yan etkinlikler programında ayrıca, festivalin onur ödülü sahibi Angelin Preljocaj’ın çağdaş yorumu ile sahneye koyduğu Blanche Neige’in ve Preljocaj’ın yapıtı Eldorado’nun Oliver Assayas tarafından prova sürecinde çekilen belgeseliEldorado/Preljocaj’ın beyazperde gösterimleri yapılıyor.

Yan etkinlikler kapsamında öne çıkan diğer etkinlikler arasında; İsveçli yönetmen ve oyun yazarı Mattias Andersson tarafından kaleme alınan İyi Davranışlar’ın okunacağı, Yiğit Özşener yönetmenliğinde bir okuma tiyatrosu ve ardından yazarın katılacağı bir söyleşi, dans ve performans sanatçısı Tuğçe Tuna ve İsveçli yönetmen, dramaturg ve müzisyen Johan Petri ve Türkiye Eleştirmenler Birliği işbirliğinde birer atölye çalışması, Studio Oyuncuları’nın kurucusu ve çok sayıda başarılı oyuncunun “hoca”sı Şahika Tekand’dan bir ustalık sınıfı ve “Türkiye ve Avrupa’da Çocuklar İçin Kültür ve Sanat” başlıklı bir söyleşi de yer alıyor.

 

Festival 2 Yakada 18 Farklı Mekâna Yayılıyor

 

21. İstanbul Tiyatro Festivali oyunları ve yan etkinlikleri her iki yakadaki 18 farklı mekanda izleyicileriyle buluşuyor. Festival oyunları En Yüksek Katkıda Bulunan Mekan Sponsoru Zorlu PSM (Ana Tiyatro, Drama Tiyatrosu, Studio) başta olmak üzereModa Sahnesi, ENKA İbrahim Betil Oditoryumu, Çevre Tiyatrosu, Caddebostan Kültür Merkezi, Yunus Emre Kültür Merkezi (Turhan Tuzcu Sahnesi, Müşfik Kenter Sahnesi), DasDas, Kenter Tiyatrosu, ve MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi Şebnem Selışık Aksan Sahnesi salonlarında izlenebiliyor.

 

Festival programında yer alan ücretsiz yan etkinlikler ise, Tüyap Kitap Fuarı, Moda Sahnesi, Fransız Kültür Merkezi, MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi, Sahne Khas, Studio Oyuncuları ve Salon İKSV’de gerçekleştiriliyor.

İstanbul TiyatroFestivali Biletleri

 

21. İstanbul Tiyatro Festivali biletleri Biletix satış noktaları ve İKSV ana gişeden (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, Pazar günleri kapalıdır)temin edilebiliyor. Biletix Müşteri Hizmetleri, Biletix akıllı telefon uygulaması ve Biletix web üzerinden temin edilen biletler, etkinlik günü etkinlik mekânında gösterimden iki saat önce teslim alınabilir.