T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Ocak-Mayıs 2014 dönemi Türkiye Havalimanları verileri açıklandı.

Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde dış hat yolcu sayısı bir önceki döneme oranla %11,4 artışla 25.5 milyona ulaştı.

Verilere ilişkin bir değerlendirmede bulunan TUROB Başkanı Timur Bayındır, dış hat yolcu sayısında Mayıs ayının beklentilerin altında kaldığını belirtti. Açıklanan sayıların havalimanlarını geliş veya gidişte kullanan kişi sayısına göre hesaplandığını belirten Bayındır, sayıların ikiye bölünmesi ile gerçek kişi sayısının bulunabileceğini, sayılar üzerinde yaptıkları analize göre ise İstanbul’un hava ulaşımında dış hat transit yolcu sayısındaki önemli artışına dikkat çekti.

Bayındır, 2011 yılında İstanbul havalimanlarını kullanan yolcuların %48’i dış hat transit yolculardan oluşurken bu oranın 2012’de %49, 2013’te %50 ve 2014’te ise %53’e ulaştığını, Sabiha Gökçen Havalimanında ise artan yolcu sayısına paralel olarak 2011 yılında %43 olan dış hat transit yolcu sayısının 2014 yılında %53’e çıktığını belirtti. Başkan Bayındır “THY ve Pegasus Havayollarının birçok noktaya açtığı yeni hatların global uçuş ağı oluşturarak transit yolcular için önemli cazibe yarattığını biliyoruz. TUROB olarak THY’nin açtığı yeni hatlarda daha fazla tanıtım çalışması yaparak bu destinasyonlardan gelecek yolcuların İstanbul’a ve ülkemize gelmelerini hedefliyoruz. Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere sektör olarak bu yönde tanıtım ve çalışmalar yapmak durumundayız. Aksi halde havalimanlarının yakaladığı yolcu sayısı artışından sektör olarak yararlanmamız mümkün görünmüyor. THY ve Pegasus Havayolları tarafından cazip imkanlarla sunulan dış hat transit ulaşım seçeneklerinin İstanbul varışlı uçaklarda da uygulanması için çalışmalarımızı yürütüyoruz” dedi.

İstanbul dışındaki havalimanlarında dış hat transit yolcu sayısının yok denecek kadar az olduğunu belirten Bayındır, verilerin analizinde sadece Ankara’da az sayıda dış hat transit yolcu sayısının tespit edildiğini dile getirdi. TUROB tarafından hazırlanan, Ocak-Mayıs dönemine göre İstanbul havalimanları göz önüne alınarak dış hat yolcu sayıları, havalimanlarını kullanarak İstanbul’a gelen turist sayıları ile dış hat transit yolcu sayıları ve oranları konusundaki rapor aşağıda yer almaktadır.



Editör: TE Bilisim