Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu, Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonu ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliği ile 06 - 09 Nisan 2015 tarihleri arasında Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım başkanlık ettiği Hindistan’ın en büyük ticari kenti olan Mumbai’ye yönelik gerçekleştirilen Ticaret Heyeti ile Türkiye-Hindistan İş Forumu başarıyla tamamlandı.

İlk günü Bombay Ticaret ve Sanayi Odası'nın partnerliğinde Royal Bombay Yacht Club'da gerçekleşirken, ikinci günün ikili görüşmeleri Dünya Ticaret Merkezi-Mumbai (Mumbai World Trade Centre) ve Hindistan Endüstrileri Birliği (All India Association Of Industries) işbirliğinde World Trade Centre'da düzenlendi.

 

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım; “Türkiye ile Hindistan arasında ekonomi köprüsü kuruyor”

 

1.3 milyarlık nüfusa sahip, dünyanın 3. büyük ekonomisi kabul edilen Hindistan’da Mumbai kentinin başkenti olduğu Maharashtra eyaletinin bakanları düzeyinde görüşmeler Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım başkanlığında gerçekleştirildi. Çeşitli ekonomik temaslarda bulunan Yıldırım, Hindistan temaslarının ilk günü Hindistan Kentsel Dönüşüm ve Konut projelerinden sorumlu Bakan C.Patil ile iki ülke arasında gerçekleşebilecek olası kentsel projeler hakkında bilgi alışverişinde bulundu, Hindistan’daki imar durumları ve çalışmalarıyla ilgili görüşülürken programın devamında Bakanlık yetkililerinden yol, altyapı, köprü ve tünel gibi kamu ihalesi bulunan büyük çaplı projelerle ilgili sunumlardan bilgi aldı.

Programın ikinci gününde de temaslarını sürdüren Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Sanayi Bakanı S. Desai ile bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında Türkiye Hindistan Başkonsolosu Sabri Ergen’in de yer aldığı Hindistan Merkezi Hükümet Ticaret Bakanlığı Dış Ticaret Genel Müdürlüğü’nün katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıyı TATA İş Geliştirme Başkanı  M. Kannan ile görüşmeler izledi.

100’ü aşkın Hint firma temsilcisinin katıldığı İş Forumu’nun ikinci gününde Hindistan ile Türkiye arasında oldukça fazla işbirliği yapılacak sektör olduğunu dile getiren Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, "Türkiye ve Hindistan’a baktığımızda oldukça fazla ortak yönünün olduğunu görüyoruz. Bunlardan bazıları, iki ülkenin tarih içinde birer medeniyet kurmaları,  her iki ülkenin bağımsızlık ilkesini savunan Mustafa Kemal Atatürk ve Mahatma Gandi gibi liderler yetiştirmesi,  her iki ülkenin de demokrasi ile yönetilmesi, Hindistan’ın Bollywood’u ile Türkiye’nin televizyon dizilerinin dünya çapındaki Türk ve Hint şirketlerine verilen yatırım olanakları olarak belirtilebilir. Türkiye ve Hindistan’daki yatırım olanakları potansiyeli yüksek sektörlerde kendini göstermelidir. Her iki ülke arasında yıllar içinde yoğunlaşacak iş heyetleri ve işbirlikleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin güçleneceğine inanıyorum çünkü her iki ülke de geleceği olan ekonomilere sahip” dedi.

Mumbai Dünya Ticaret Merkezi partnerliğinde gerçekleşen iş forumunda Türkiye Hindistan Başkonsolosu Sabri Ergen ile Ege İhracatçı Birlikleri heyetine başkanlık eden Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar ve Ekonomi Bakanlığı iki ülkenin işbirliği ve yatırım koşulları hakkında sunum yaptı. Dünya Ticaret Merkezi Mumbai (Mumbai World Trade Centre) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı V. Kalantri iki ülke arasındaki işbirliği için her zaman hazır olduklarını ve Mumbai’de düzenlenen bu iş forumunu çok önemsediklerini vurguladı.

Türkiye geneli gıda (konserve gıda ve içecekler, bisküvi, şekerli ve çikolatalı mamuller, makarna, zeytinyağı) demir çelik,  doğal taş sektörleri, kuru ve sert kabuklu meyveler ve yaş meyve, finans sektörlerinden 20 katılımcının yer aldığı heyette 100’ü aşkın işadamıyla görüşme gerçekleşirken,  ihracatçı ve ithalatçı firmalar yüksek potansiyelli Hint firmalarıyla işbirliği görüşmeleri yapma imkanı buldu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı/TİM Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Seyyar, Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Göksel, Akdeniz İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Kahraman, Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Tokmak, Aziz Doğan, Özgür Atakan, Keskinoğlu Şirketler Grubu Ravika İhracat sorumlusu Tuğba Kelemci, Eximbank yetkilileri Hatice Yörür ve Dilşah Özgen, Bobamar Mermer temsilcisi Murat Erkan Ulusoy, TİM personelleri Mehmet Akif Korkmaz, Volkan İncekara, Ege İhracatçı Birlikleri’nden Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ.Cumhur İşbırakmaz, Can Karadeniz, Gizem Kamacı heyete katılım sağlayan isimler arasındaydı.