TUROB, Türk yapımı dizi filmlerin bölge ülkelerinde popülerliğini koruduğu, bunun Türkiye’ye ve özellikle İstanbul’a talebi artırmasının beklendiğine dikkat çekti.

 

Başta Brezilya olmak üzere Güney Amerika dizileri bir dönem Türkiye’deki izleyicilerin kalbini fethederken, bugün farklı bir rüzgar esmeye başladı. Artık Türk dizileri Şili, Arjantin, Brezilya, Peru gibi Güney Amerika ülkelerinde rating rekorları kırarken, turizmciler de Türk dizi filmleri rüzgarını Ortadoğu’dan sonra bu bölgede de avantaja çevirmeye hazırlanıyor. Havayolu alternatiflerinin de artması ve Türkiye’ye direkt uçuşlarla erişimin kolaylaşmasının da potansiyel talebin karşılanması açısından olumlu etkide bulunması öngörülüyor.

 

ARJANTİN’DE ARTIŞ BEKLENİYOR

22-24 Nisan tarihlerinde Brezilya’nın en büyük şehri Sao Paulo'da gerçekleştirilen WTM Latin Amerika Turizm Fuarı'na ilişkin bir sonuç raporu hazırlayan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB),  Güney Amerika pazarına yönelik hedef ve beklentileri ortaya koydu. Türk turizminin dizi film rüzgarını arkasına alabileceği belirtilen TUROB raporunda, Türk yapımı dizi filmlerin bölge ülkelerinde popülerliğini koruduğuna dikkat çekildi. Raporda, “Arjantin’de yayınlanan ‘Binbir Gece’ adlı dizi film İstanbul ve Türkiye’ye olan ilgiyi artırıyor. Ülkedeki ekonomik daralmaya karşın özellikle söz konusu dizinin olumlu bir yansıması olarak Arjantin’den ülkemize gelecek turist sayısında artış bekleniyor” denildi.

 

BREZİLYA’DA DARALMA ETKİSİ

TUROB raporunda, Türkiye açısından 200 milyonun üzerindeki nüfusuyla ile Brezilya’nın turizmde taşıdığı önem dikkate alınarak, bir süre önce Bakanlar Kurulu’nca kararnamesi çıkarılan T.C. Sao Paulo Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin bir an önce faaliyete geçmesinin önemli ve gerekli olduğu dile getirildi. Dünya Turizm Örgütü tarafından kısa süre önce açıklanan ‘uluslararası turizmde en çok harcama yapan pazarlar’ sıralamasında Brezilya’nın en çok turizm harcaması yapan ülkeler arasında 10. sırada yer aldığı ifade edilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “Brezilya’da ülkemizin en önemli tanıtım elçisi THY olup, gerek sunduğu yüksek standartlı hizmet, gerekse ulaşım alternatifleri ve marka bilinirliği ile pazarda ön plana çıkıyor.  2015 yılında Latin Amerika pazarında Arjantin, Şili, Peru ve Uruguay’dan ülkemize talep artışı bekleniyor. Brezilya’da politik ve ekonomik alanda yaşanan olumsuzluklar, ülkenin milli parası Real’in ABD doları karşısında önemli derecede değer yitirmesi dikkate alınarak 2015 yılında Brezilya’dan ülkemize gelecek turist sayısında artış beklenmiyor.”

 

GÜNEY AMERİKA’DAN 202 BİN KİŞİ

Güney Amerika’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı arzu edilen düzeyde bulunmuyor. Geçen yıl Güney Amerika’dan gelen turist sayısı yüzde 10 düşüşle 202 bin kişi oldu. Bu yılın ilk iki ayında ise yüzde 24 artışla 202 bin turist düzeyinde gerçekleşti. Bu rakamın da yarıdan fazlasını Brezilya ve Arjantinli turistler oluştururken, İstanbul en fazla ilgi gören destinasyon olarak öne çıkıyor. Geçen yıl Türkiye’ye gelen Brezilyalı turistlerin 73 bini, Arjantinli turistlerin ise 37 bini İstanbul’u ziyaret etti. TUROB Başkan Yardımcısı ve Fuarlar ve Tanıtım Komitesi Başkanı Müberra Eresin, fuar öncesinde yaptığı bir değerlendirmede, Brezilya ve Latin Amerika’da son yıllarda turizme olan ilginin artmasına paralel olarak bu bölgede tanıtım çalışmalarını artırdıklarını belirtmişti.  Eresin, TUROB olarak temel amaçlarının bölgenin turizm talebinde ülkemizi öncelikli tercih noktasına taşımak olduğunu kaydetmişti.


Editör: TE Bilisim