TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı’nın başkanlığını üstlendiği G20 Genç Girişimciler İttifakı, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gerçekleştirdiği toplantıda küresel ekonominin içinde bulunduğu açmazdan kurtulması için tek umudun genç girişimciler olduğunun altını çizerek,G20 ülkeleri tarafından G20 Startup Vize uygulaması ile serbest dolaşım sağlanmasını istedi.

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı’nın başkanlığında Arjantin’de biraraya gelen G20 Genç Girişimciler İttifakı, bugün G20 ülkelerinin ekonomik kalkınması için iş adamları ve genç girişimcilere yönelik daha serbest bir hareketlilik,artan bir büyüme ve yeni iş alanları yaratmak üzere yeni bir “startup vize” uygulaması için çağrıda bulundu.

G20 Genç Girişimciler İttifakı Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Çuhacı, Buenos Aires’te gerçekleşen G20 YEA Genel Kurul toplantısında özel bir startup vize uygulamasının gerekliliğine değinerek; “Genç girişimcilere iş kurmaları için fırsatlar yaratılması ve toplumun bundan pozitif yönde etkilenmesi önemlidir” dedi ve şöyle devam etti:

“Ancak son dönemlerde yaşanan gelişmelerle birlikte devletlerin sınırlarını kapatması yönünde kaygılandırıcı eğilimler görüyoruz. Ve bu genç girişimcilerin fırsatları görme ve bize fayda sağlayacak ortaklıkları devam ettirme gibi yapabilecekleri en iyi atılımları dahi sınırlayacak bir dönem demektir. Dünyadaki pek çok ülkenin ekonomisi, yavaşlayan büyüme oranları ve yükselen işsizlikle karşı karşıya kalırken bu durumdan ne yazık ki en çok genç popülasyon etkilenmektedir. Girişimcilik yaşadığımız ekonomik sorunların en etkili ilacıdır ve bu etkili ilacı da gençler vasıtasıyla kullanmamız dünyanın bugünü ve daha çok da geleceği için önemlidir.”

Dünya genelinde şu anda 70 milyon genç işsiz bulunduğu tahmin ediliyor. G20 ülkelerinin bazılarında da bu oran yüzde 60 seviyelerinde… G20 Genç Girişimciler İttifakı dünya genelindeki genç girişimcilerin sesi olma, iş yaratma ve G20 ülkeleri bazında ekonomik büyümeyi artırmak üzere bir araya gelen bir platform olarak bu konuya özellikle dikkat çekiyor.

Start up vize uygulaması genç girişimcilere, iş kurma amacı ile yeni bir ülkeye göç edebilme ve orada iş gelişimini sağlayana kadar belirli bir süre için ikamet etme hakkı veren bir uygulama önerisidir. Bazı ülkelerin son birkaç yıl içinde bu fikri keşfetmesi bu yönde önemli bir adım olmakla birlikte, yeni bir start upuygulaması  basit bir süreci kapsarken G20 genelinde büyüme ve inovasyona önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki dünya ekonomilerinin pek çoğunda girişimciler iş kurma hacminin yüzde 80’inden fazlasını oluşuyor. Genç girişimciler sağlanacak vize serbestisi girişimciler için bireysel fırsatlar yaratırken, ülkeleri için de işsizlik sorununun hafiflemesi; diğer ülke ekonomisi için dinamik bir katkı anlamına gelmektedir.

Editör: TE Bilisim