Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üreticileri, Tüccarları, İhracatçıları ve Tarım İl Müdürlüğü Manisa’da Biraraya Geldi

 

Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’na Davet

 

Toplantıda, Ekonomi Bakanlığı himayesinde, TİM desteği ve Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonunda 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde İzmir Swiss Otel’de gerçekleşecek III. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın gerçekleştirileceği belirtildi ve tüm katılımcılar organizasyona davet edildi. Türkiye genelinde 450 proje başvurusu alındığını ve 18 başlık altında gruplanan projelerin 49 hakem tarafından değerlendirildiğini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, 450 projenin 179’unun Gıda Ar-Ge proje pazarında yarışmasının uygun olduğu ve en yüksek puana sahip 60 projenin sergileneceği bir platform olduğunun altını çizdi.

 

Gelecek Kuşaklara Kaliteli ve Güvenli Gıda

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan, çekirdeksiz kuru üzüm üreticilerinin ve proje paydaşlarının bir arada olmasından duydukları mutluluğu dile getiren Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, “Alanında uzman kuruluşların bir araya gelerek kuru meyve sektörünün önemli ürünlerinden olan çekirdeksiz kuru üzümün üretiminden iç ve dış piyasalara sunulmasına kadar geçen tüm süreçlerinde karşılaşılan sorunların, çözüm önerilerinin görüşülmesiyle ortak kabul görmüş yöntemlerin uygulanmasının ve uygulamalardaki dayanışmanın güçlendirilmesinin amaçlandığını belirtmek isterim” dedi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, “Verim, Kalite ve Gıda Güvenliğini Artırma Projesi”nin gelecek kuşaklara temiz ve güvenli bir gıda bırakmak için oldukça önemli olduğunu, Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya birincisi olduğu kuru üzüm sektörünün üretim aşamasından ihracatının son aşamasına kadar güvenli bir yol izlemesi gerektiğini belirtti. İzlenebilirlik sürecinin zorlu ama çözülemeyecek bir süreç olmadığını ifade eden Öz, tüccarların özellikle izlenebilirlik zinciri içine girmeleri gerektiğini bildirdi.

Toplantıda, Kaliteli ve Güvenilir Gıda için Manisa İl Müdürlüğü olarak çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Organik Tarım, İyi Tarım Uygulamaları ve Entegre Mücadale uygulamalarının önemsenerek devam ettiğini, kurulan erken uyarı sistemleri üreticilere doğru zamanda mücadeleye başlamaları konusunda yol gösterildiğini ve yaptıkları çalışmaların çiftçilerin işini kolaylaştırmak olduğunu kaydetti. İlaç reçetelerinin ve çiftçi kayıt sisteminin elektronik/online sistemle takip edebilmesi için projelerin devam ettiğini, “Oluşturacağımız yeni online sistem sayesinde, çiftçilerin aldıkları ilaçları dijital ortamda takip edeceğiz. Hangi hastalığa hangi mühendisin hangi ilacı yazdığını göreceğiz.” dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındişli, verimli ve kaliteli kuru üzüm için yetiştiricilik döneminde doğru uygulamaların yapılmasına dikkat çekti. Bölgeden alınan örneklerde yapılan çalışmalarda erken hasattan dolayı şeker oranlarının düşüklüğü, son yıllarda artan püskürterek bandırma işlemleri ve çalkar makinalarında bulunan tane ayırıcı mekanizmanın üzümde yaptığı tahribat kaliteyi olumsuz etkileyen bazı önemli faktörler olduğunu belitti. Kalite ve gıda güvenliğine ilişkin olarak kısa, orta ve uzun vadeli projeler için ilgili tüm kurumlarla birlikte yeniden bir araya gelineceğini belirtti.

Kuru üzümde kaliteyi arttırmak ve gıda güvenliğini sağlamak üzere tüm paydaşlar ile birlikte çalışmalarını sürdüren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yaklaşık 100 katılımcı ile Manisa Ticaret Borsası ev sahipliğinde Manisa’da toplandı.

 

Manisa Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıya, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/Kuru Meyve Tanıtım Grubu Başkanı Osman Öz, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Altındişli, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, Manisa Şehzadeler Belediyesi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Pınar Nacak, Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası, Tariş Üzüm Birliği, çekirdeksiz kuru üzüm üreticileri, tüccarları, ihracatçıları ve Manisa İl Tarım Müdürlüğü ziraat mühendisleri bulundu.