Geleceğin moda tasarımlarına 10 finalist imza atıyor… Moda tasarımında “İzmir” fark yaratıyor.

 

‘Tasarım’ modanın geleceğe ve gelişime atacağı ilk adım… Ege İhracatçı Birlikleri; hazır giyim endüstrisine genç, yetenekli ve eğitimli tasarımcılar kazandırmak amacıyla düzenlediği ‘Moda Tasarım Yarışması’nda bu yıl 10. kez final gecesi ve defilesine hazırlanıyor. 10 finaliste ait tasarımların hayat bulacağı final defilesi 27 Mart 2015 Cuma akşamı saat 19.30’da Kaya İzmir Thermal & Convention’da yapılacak.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından geleneksel olarak düzenlenen ‘Moda Tasarım Yarışması’ bu sene 10 yaşında ve bronz yılını kutluyor.  Her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirilen yarışmanın 2015 yılı teması ise “GİZ”… GİZ teması ile yaşamın içinde keşfedilmek üzere gizli duran mistik objelerin, renklerin ve dokuların; tasarımcı gözü ve sezgisi ile yaratıcılıkta ve güncel kültürde birleştirilmesi hedefleniyor. Danna Leese

Finale kalan ve birbirinden yaratıcı tasarımlara imza atan 10 finalistin tasarımları final gecesine özel bir defilede sergilenecek. Sunuculuğunu Deniz Akkaya’nın üstlendiği, aralarında Merve Büyüksaraç ve Cansu Melis Karakuş’un da bulunduğu 40 mankenin Öner Evez koreografisi ile yeni tasarımları podyuma taşıyacağı defilede geleceğin tasarımları birincilik için yarışacak. Defilenin ardından davetliler Danna Leese eşliğinde muhteşem bir gece geçirecek.

 

10. yıl yarışması jürisi ile de fark yaratıyor…

 

10. Tasarım Yarışması’nın jürisini; Burak Sertbaş (EHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı-Jüri Başkanı), ünlü tasarımcılar Cengiz Abazoğlu, Simay Bülbül, Gamze Saraçoğlu, Mehtap Elaidi, Özlem Kaya, Deniz Berdan ve Gül Agış ile moda editörü Ceyda Balaban, moda fotoğraf sanatçısı Tamer Yılmaz ve İstanbul Moda Akademisi Direktörü Seda Lafçı oluşturuyor.

Yarışmanın finalistleri ise; Aytül Akdoğan, Elif Akar, Emir Kırmızı, F. Roberto Enver, Firdevs Tülin Gülhan, Havva Ağu, Nadir Zadeoğulları, Narçın Yalçın, Tuğçe Yavaş, Uğur Özmiş olarak sıralanıyor.

Finalde; yarışmanın birincisi 15.000 TL, ikincisi 10.000 TL, üçüncüsü ise 5.000 TL para ödülüne sahip olacak. Ayrıca Ege İhracatçı Birlikleri tarafından hazırlanan proje Ekonomi Bakanlığı’ndan onay aldığı takdirde iki yarışmacıya yurtdışında eğitim olanağı da sağlanacak.

Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörüne genç ve yenilikçi tasarımcılar kazandırmak amacıyla Ege İhracatçılar Birliği tarafından bu yıl 10. kez düzenlenen ‘Moda Tasarım Yarışması’ ile ilgili bilgi veren Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve EİB Moda Tasarım Yarışması Komite Başkanı Burak Sertbaş “Yarışmamız Türkiye’de İstanbul’dan sonra düzenlenen ilk moda yarışması. Her yıl yenilikler katarak bugüne ve ‘bronz’ yılımıza ulaştık. Her yeni yarışmamızda yola çıkarken bir sonraki yılın dünyadaki moda trendlerini göz önüne alarak özel bir tema belirliyoruz. Bu yıl da tasarımcılarımıza ‘GİZ’ temasını verdik. Yarışmamıza 133 tasarım başvurusu yapıldı ve moda konusunda bir birinden değerli jüri üyelerimizle yaptığımız çalışma sonucunda finale kalan 10 tasarımı seçtik” dedi.

Yenilikçi fikirlere sahip genç tasarımcılardan iki tanesine yurtdışında eğitim olanağı sağlayacaklarını anlatan Sertbaş, “Moda sektörü tasarımla büyüyor, gelişiyor. Eğitimini tamamlayan tasarımcılarımızın bu sektör içinde istihdam olanağına sahip olması için de her zaman yanlarındayız. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörüne yenilikçi ve vizyonu geniş tasarımcılar kazandırmak amacıyla önümüzdeki yıllarda da yarışmalarımıza devam edeceğiz. Yarışmamızın finali aslında yeni yarışmamızın da başlangıcı niteliğinde” diyerek sözlerine son verdi.

 

Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü “tasarım desteği” ile ihracat atağına geçecek…

 

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler de “EİB 10. Moda Tasarım Yarışması” ile ilgili yaptığı açıklamada; “Her sektör için olduğu gibi hazırgiyim ve konfeksiyon sektöründe de gelecek hedeflerine ulaşmak, Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki sıralamasını yükseltmek için ‘tasarım’ odaklı çalışmak zorundayız. Sektörümüz Ege Bölgesi’nde ihracatta birinci sırada yer alıyor. 2014 yılını 2 milyar 637 milyon dolarlık ihracat ile tamamladık. Ancak potansiyelimiz bunun çok daha üstünde. Türkiye’de tasarım ve inovasyon kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması, katma değerli üretimin artması için geçtiğimiz yılsonunda Ekonomi Bakanlığımız tarafından yayınlanan ‘tasarım desteği’ de büyük önem taşıyor” dedi.

 

Emre Kızılgüneşler sözlerinin devamında “Tebliğ kapsamında şirketlerin yurtdışına yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek amacıyla hayata geçirecekleri tasarım ve ürün geliştirme projelerine ait gerçekleşme giderlerinin yüzde 50’sine kadarı Ekonomi Bakanlığımız tarafından desteklenecek. Böylece sektörümüzün tasarımcı istihdam etme oranı en az yüzde 100 artacak. Türk konfeksiyon ürünleri global pazarlarda kalitesi ile pay sahibi oluyor ancak tasarım desteği ile hem ürünlerimizi çeşitlendirerek geliştirebileceğiz, hem de yurtdışında tasarım ve koleksiyon hazırlama anlamında söz sahibi olacağız” diye belirtti. 

Editör: TE Bilisim