Slovakya, hem tarihi dokusu hem de modern yapısıyla Türk öğrencilerinin yeni gözdesi. Özellikle tıp alanında eğitim almak isteyen ve Türkiye’de bu konuda herhangi bir bölümü kazanamamış veya sınava hiç girmemiş öğrenciler, Bratislava Medikal Üniversitesi’ne gidiyor. Yapılan araştırmalarda dünyanın en iyi 500 tıp üniversitesi arasında yer alan Bratislava Medikal Üniversitesi, Slovakya’ da tıp eğitimi veren üniversiteler arasında da en popüler olanı.

Slovakya’da lisans eğitimi için Türkiye’de herhangi bir lisans programını kazanmış olma şartı aranmıyor. Öğrenciler lise diplomasıyla başvuru yapılabiliyor. Ancak tıp ve sağlık alanındaki üniversitelerde ya da bu bölümlerde okumak isteyen bir öğrencinin lisedeki kimya ve biyoloji gibi derslerinin iyi olması gerekiyor.

 

Türk öğrencilerinin son yıllarda en çok tercih ettiği şehirlerden birinin Bratislava olduğunu belirten Avrupa Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Salih Uyar; “Slovakya; son yıllarda öğrencilere sunduğu imkanları, yaşam maliyetlerinin düşük ve ulaşım şartlarının rahat olması sebebiyle tam bir öğrenci kentidir. Avrupa Birliğine yeni girmiş ülkeler içerisinde ekonomisi en güçlü olan ülkelerden biri olduğundan yaşam koşulları da oldukça nezihtir. Aynı zamanda Slovakya’daki tıp üniversitelerinden mezun olan öğrenciler alacakları “blue kart” sayesinde diğer Avrupa ülkelerinde çalışma hakkı elde ediyorlar. Tıp üniversitelerinin YÖK tarafından tanınması da bu ülkeye öğrenci talebini arttıran diğer bir faktör” dedi.

 

Eğitim dili İngilizce olan Bratislava Medikal Üniversitesi’nde yabancı öğrenci kontenjan sınırlaması bulunmuyor. Yabancı dil bilmeyen veya dil bilgisi yetersiz olan öğrenciler Slovak Teknik Üniversitesi’nde 3600 Euro gibi ücretle hazırlık eğitimi alabiliyor. Lisans eğitimini tamamlayan bir öğrencinin aldığı diploma tüm Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli oluyor.

 

Öğrenciler mezun olduktan sonra Slovakya’da çalışma ve yerleşme hakkına da sahip. Slovakya’da iş bulma oranının çok yüksek olduğu belirtiliyor. Öğrenciler ayrıca Türkiye’ye döndüklerinde akademik kariyerlerine devam edebiliyor veya iş hayatına hemen atılabiliyorlar. Bratislava Medikal Üniversitesi hazırlık sınıfı başvuruları Eylül’ün sonuna kadar devam edecek.

 

Türkiye’deki öğrencilerin tıp alanında Slovakya’yı tercih etmesinin nedenleri..

 

  • Avrupa Birliği üyesi olması
  • Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi birçok ülkeyle sınırı olması. Ayrıca Avusturya’nın başkenti Viyana`ya sadece 75 km mesafede yer alması.
  • Slovakya’daki tıp üniversitelerinin, dünyanın en iyi 500 tıp üniversiteleri sıralamasında yer alması.
  • Ekonomisinin güçlü ve sanayisinin gelişmiş bir ülke olması.
  • Yaşam giderlerinin diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşük olması.

·         Slovakya’daki tıp üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin MAVİ KART (Blue Card) sayesinde diğer Avrupa ülkelerinde çalışma hakkına sahip olması

·         Slovakya’daki tıp üniversitelerinin YÖK tarafından tanınması

  • Turizminin gelişmiş olması. Özellikle; Kış sporları, bisiklete binme, buz hokeyi gibi sporlarda faaliyet göstermesi.
  • Mağaralar, Ortaçağ Kaleleri ve Kaplıcalar gibi tarihi güzellikleriyle de tanınıyor olması.
Editör: TE Bilisim