İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar FakültesiSergi Salonu Galeri Aydın, sıra dışı bir resim sergisine ev sahipliği yapıyor.Resim sanatçısı Gülercan Hacıoğlu, son dönemde yaptığı figüratif özellikgösteren resimlerini 5 Ekim’de ‘The News’ adını verdiği sergide izleyicilerlebuluşturuyor. Görsel kültürün gücünü çalışmalarında irdeleyen sanatçı,özellikle görsel kültürün siyasal konjonktür ile yapmış olduğu işbirliğiniçalışmalarında sorgulama çabasında bulunuyor. Hacıoğlu, her gün değişengündemin getirdiği ''Mc Queen'in intiharı'', ''Başbuğ’un tutuklanması'',''1915...'', ''Gay Pride'', ''Soma...'', ''Balkanlardan gelen soğuk havaetkisi!'', ''Kurt Cobain'siz Nirvana?'', ''Rahatsız Vicdanlar!'' gibi güncelbaşlıklarla ve hayatımıza olan müdahalelerle görsel kültürün dinamiklerinisorgulamayı hedefliyor.

 

Görsel kültürtartışmaya sunuluyor

 

Serginin küratörlüğünü gerçekleştiren İstanbul AydınÜniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Medine İrak, 20’nciyüzyılın ikinci yarısından itibaren sanat yoluyla birçok kavramın tartışılmayabaşlandığını belirtirken, bu kavramlardan birisinin de görsel kültür olduğunusöylüyor: “Sanatçılar görüntü üreten teknolojilerin ve kitle iletişimaraçlarının gelişimiyle oluşan kültürel yapının birey ve toplum üzerindeyarattığı etkiye kayıtsız kalamamışlardır. Söz konusu farkındalığı pekiştirmekiçin kavramsal sanatın yeni kavramları ve farklı disiplinleri birleştiren yeniaçılımlarıyla görsel kültürü tartışmaya sunmuşlardır.”

“Görsel kültürde ele alınan öğeler, görselin kendisideğil, görselin birey ve toplum için ne anlamlar ürettiğidir. Çünkü, bugünündünyasında kelimeleri okumaktan daha ziyade her yerde görsel imgelerlekarşılaşılmaktadır” diyen İrak, toplumsal iletişimde işitmeye görmeye dayalıkültürün giderek yazılı kültürün önüne geçtiğine vurgu yapıyor ve “Dolayısıylaçağdaş dünyanın kültüründe görsel zenginlik bireyin günlük estetikdeneyimlerini etkilemiş, kültürel kimliğini oluşturmada belirleyici olmuştur.Yani giderek çoğalan görsel imgeler hem insanlar tarafından üretilmekte, hem deinsan düşüncelerini biçimlendirmektedir” diyor. 

Son kişisel sergisine adını veren GülercanHacıoğlu’nun izleyiciyi biçim ve anlam uyumuna tanık olmaya davet eden sergisi,Sanatçının halihazırda etkilenimini yansıttığı çalışmalarıyla sanat çevresinimedya-sanat ilişkisi üzerine düşündürürken, bir arşiv niteliği de üstleneceğebenziyor. İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Florya Halit Aydın Yerleşkesi’ndebulunan Galeri Aydın’da 5 Ekim’de açılacak sergi, 31 Ekim 2017’e kadarsanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

 

Gülercan Hacıoğlukimdir?

 

1960 yılında Bulgaristan doğdu. 1983-1989 yıllarıarasında National Academy of Art in Sofia-Bulgaristan’da eğitim aldı. Yükseklisans eğitimini 1995-1997 yılları arasında Mimar Sinan Güzel SanatlarÜniversitesi Resim Bölümü’nde yaptı.. Sanatçı, 1996 yılında İ.M.K.B 10.Yıl Resim Yarışması’nda mansiyon, 1997 yılında da TEKEL Resim Yarışması birincilik ödülü aldı.

 

Editör: TE Bilisim