Ülkelerinin Türkiye’deki en önemli temsilcileri olan büyükelçiler, başkonsoloslar, konsoloslar ve kültür ataşeleri, ülkelerini ve kültürlerini Dünya Kültürleri Dersi’nde Okan Üniversitesi öğrencilerine anlatıyor. Dersin dördüncü konuğu, 26 Mart 2013 Salı günü Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği Özel Temsilcisi Blanca Nievez Garcia Cruz oldu. Küba’daki sosyal yaşamdan kültüre, ülkenin siyasi geçmişinden sosyalizme kadar birçok konuda öğrencilerin sorularını yanıtlayan Cruz, 1997’den beri Türkiye’deyim. 7 yıl boyunca yaşlı bir Rum arkadaşım vardı. Adı Anastasia Saropulos. Son 6-7 ayında çok hastaydı ve birlikte hastaneye gidiyorduk. 2009’da 93 yaşındayken hayatını kaybetti. Öldükten sonra öğrendim ki hayalimi gerçekleştirip Küba Kültür Merkezi’ni açabilmem için Taksim’deki 5 katlı binasını bana miras bırakmış. Bu yıl içinde kültür merkezini açacağız” diye konuştu.

 

İş Yaşamına Hazırlık ve Girişimcilik Dersleriyle desteklediği öğrencilerinin,  Kariyer ve Yaşam Programı’yla da sosyal, kültürel ve sportif aktivitelere katılmalarını teşvik eden Okan Üniversitesi “Dünya Kültürleri Dersi”ni hayata geçirdi. Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’ndeki Mimar Sinan Konferans Salonu’nda düzenlenen “Dünya Kültürleri Dersi”nin bu haftaki konuğu Küba Cumhuriyeti Büyükelçiliği Özel Temsilcisi Blanca Nievez Garcia Cruz’du. Sunumunda Küba’yı fotoğraflar ve videolarla anlatan Cruz, tıp okurken okulu bırakarak turizme geçtiğini söyledi. ABD’nin uyguladığı ambargo nedeniyle Küba’nın ekonomisinin turizm sayesinde ayakta durduğunu belirten Cruz, “Türkiye’de Küba’yı tanıtabilmek için 1997’de İstanbul’a geldim. Küba’da aldığım diplomam ile burada çalışamayacağımı öğrenince Boğaziçi Üniversitesi’nde bir turizm programına katıldım ve başarıyla tamamladım. Sosyalizm sistemdeki turizm eğitiminin yanısıra kapitalist sistemdeki turizm eğitimini de almış oldum” diye konuştu.

 

Küba komünist değil sosyalist

Küba’da 1959’da sosyal devrimin gerçekleştiğini belirten Blanca Nievez Garcia Cruz, “1962’de  sosyalist cumhuriyet olduğumuzu dünyaya ilan ettik. Sosyalizm, komünizmden farklı. Küba’ya karşı önyargılar var. Küba sosyalisttir” dedi. Küba’da UNESCO tarafından korumaya alınan 9 site olduğunu söyleyen Cruz, şöyle konuştu: “2011’de 5800, 2012’de ise 6200 Türk, Küba’ya gitti. Bu sayının 2013’de 7 bini geçmesi bekleniyor. Küba vizesi 1 saatte alınabiliyor. Fotoğrafa bile gerek yok. Küba’ya 40’dan fazla ülkeden direkt uçuş var. 2013 Aralık ayında THY de Küba’ya direkt uçuşlara başlayacak.” Küba’da yıllık ortalama hava sıcaklığının 26 derece olduğunu belirten Cruz, küçüklüğünde havanın 18 dereceye düşmesi durumunda annesinin hastalanmaması için kendisini okula göndermediğini söyledi. Cruz’un “Artık o kadar soğuk olmuyor” sözü tüm katılımcıları güldürdü. Konuşmasının ardından öğrencilerin pasta sürprizi ile şaşıran Cruz, 43’üncü doğum gününü öğrencilerle birlikte kutladı.

 

Her hafta bir ülke temsilcisi

Farklı ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel durumlarını öğrencilere o ülkenin resmi temsilcileri vasıtasıyla sunmayı amaçlayan Dünya Kültürleri Dersi’nde ülke temsilcileri kendilerine ayrılan bir hafta davetli konuşmacı olarak Okan Üniversitesi öğrencileriyle buluşuyor. Yabancı diplomatlarla birebir tanışma imkânı bulan öğrenciler, o ülkelerle ilgili doğrudan bilgi alıp merak ettikleri sorulara cevap bulabiliyor. Koordinatörlüğünü Okan Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Yarar’ın yaptığı İnsan Bilimleri Birimi’ne bağlı derse katılan ve ülkelere göre gruplandırılan öğrencilere derslerin ardından ödev çalışmaları yaptırıyor. Ödev çalışması sonucunda öğrencilere proje notu veriliyor. Dünya Kültürleri Dersi, ülke temsilcilerinin ziyaretlerinin yanı sıra ülkeler ve yabancı üniversiteler arasında işbirliği geliştirilmesi açısından da önem taşıyor.

 

Kültürlerini de sergileyecekler

Dünya Kültürleri Dersi’ne katılan temsilcilerden bazıları sadece konuşma yapmakla kalmayıp yerel halk dansları topluluklarını da üniversiteye getirerek ülkelerinin tanıtımına katkı sağlıyor. Renkli görüntülerin yaşandığı, ülkeleri tanıtan belgesellerin ve kısa metrajlı filmlerin gösterildiği, kültürel etkileşimin yanı sıra güncel konuların tüm yönleriyle de tartışıldığı dersin katılımcıları, konuşmalarını İngilizce ya da Türkçe yapıyor.

 

Editör: TE Bilisim