TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin: “İhraç edilen diziler, Türkiye’nin yumuşak gücü”

 

Okan Üniversitesi’nin 15. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Son 15 Yılda Türkiye’de Sinema-TV” paneline katılan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, “Bazı diziler eleştiriliyor, ‘manevi yapımızı rencide ediyor’ diye ciddi eleştiriler ortaya konuluyor. Ama ben o tarafa çok fazla girmek istemiyorum” dedi. Bazı ülkelerin kendilerini daha iyi anlatmak ve tanıtmak için çok yüksek miktarlarda paralar harcadıklarını belirten Şahin, “Türkiye diziler aracılığıyla cüzi de olsa paralar kazanıyor ama kendi kültürünü, yapısını ve Türk toplumunu dışarıya ‘yumuşak güç’ olarak aktarması paha biçilemez. 102 ülkeye ihraç edilen diziler Türkiye’nin yumuşak gücü” diye konuştu.

 

Okan Üniversitesi, 15. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl Türkiye’deki belirli sektör ve alanlarda son 15 yılın değerlendirileceği çeşitli paneller düzenleyecek. Bu panellerin Tuzla Kampüsü’nde gerçekleştirilen ilkinde “Son 15 Yılda Türkiye’de Sinema-TV” konusu masaya yatırıldı. Panele TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in yanı sıra Doğan TV Holding CEO’su İrfan Şahin, Sinema Genel Müdür Yardımcısı Ali Atlıhan, Yönetmen Derviş Zaim ve Aktör Ediz Hun katıldı.

 

“Diziler sayesinde Araplar bizi sevdi”

 

Panelde konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, dizi ihraçlarına kadar Arap bölgesinde Türkiye’ye karşı bakışın inanılmaz negatif olduğunu, dizilerin bu bölgelerde yayınlanmasının ardından Türkiye ve Türklere karşı bakış açısının değiştiğini söyledi. TRT’ye ilk geldiği yıllarda Programlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ile kanalları izlediğini belirten Şahin, “1953 yapımı bir film gördüm kanallarımızdan birinde yayınladığımız. Kendisine neden son dönem filmlerini koymuyorsunuz diye sordum. ‘Efendim canları isterse izlesinler istemezse izlemesinler’ gibi bir cümle sarf etmişti. Kaliteli bir şey koymazsanız 3 saniyeniz var. İzleyici hemen kanal değiştiriyor” diye konuştu.  

 

“Bir bölüm 226 bin dolara satılıyor”

 

Günümüzde 226 bin dolara dizilerin bir bölümünün satıldığını belirten İbrahim Şahin, şunları söyledi: “Bu gerçekten inanılmaz bir şey. Bunu sadece bir ülkeye satıyorsunuz. Bazı diziler 50 ülkeye satılıyor. Şu an Türkiye 102 farklı ülkeye dizi ihraç ediyor. Arap ülkelerinin en etkili kanallarından olan NBC bizimle birlikte bir tv dizisi çekmek istedi. Biz bunu kabul etmedik. Eğer böyle bir projeye girseydik 2. 3. diziden sonra kendi ülkelerinde bu tarz diziler yapma becerisini ortaya koyacaklardı. Bu, bizden kopmalarına neden olabilirdi. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor.”

 

İrfan Şahin: “Doğan grubunu içerik üreticisi haline getirmek istiyorum”

 

Dünyada içerik problemi olduğunu belirten Doğan TV Holding CEO’su İrfan Şahin, “Doğan TV Holding’in CEO’suyum. Şirketin adını “Doğan Entertainment” olarak değiştirmek istiyorum. Ben Doğan grubunu içerik üreticisi haline getirmek istiyorum. TV kanalı olmak istemiyorum. TV benim yan işim” dedi. Gelecekte tek önemli şeyin içerik olacağını belirten İrfan Şahin, “Ben film üretmek, dizi üretmek, müzik üretmek istiyorum. İyi bir film yaparsanız gördüğünüz gibi 6 milyon kişi izler. Dünyada içerik açığı var. Gençlere bu yönde çalışmalarını öneriyorum.

Bekir Okan: “Dizi ihracatımız 150 milyon dolar”

Okan Üniversitesi’nin en önemli görevlerinden birinin de Türkiye’nin sorunlarını sektörlerle birlikte akademik ortamda tartışıp çözüm önerileri sunmak olduğunu belirten Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan da, şunları söyledi: “Türkiye’de en çok gelişen sektörlerden biri Sinema-TV. Öğrencilik yıllarımızda tek kanal ve siyah beyaz TRT vardı. Rahmetli Özal döneminde özel televizyon kanalları açıldı. Çocukluğumuzda Amerikan dizileri çok meşhurdu. Son dönemde bir bakıyorsunuz bir komedi filmi çıkıyor 6 milyon izleyiciye ulaşıyor. Bu durum, sektörün çok geliştiğini gösteriyor. Üniversitemizin Sinema-TV bölümü var. Orada yetişen gençlerin sektöre çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. Sinema ihracatımız 50 milyon dolara yaklaşıyor. Dizi ihracatımız da 150 milyon dolar.” Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut ise, Sinema-TV sektörünün Türk ekonomisine son 15 yılda ciddi katkılar sağladığını söyledi. Kut, “Ayrıca siyasi olarak da Türkiye’nin özellikle bir dönem kendi çevresinde ve dünyada yumuşak güç olarak algılanmasında da Türk dizilerinin çok büyük bir payı var” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim